Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
31.05.2018 г.

Грешки при отглеждането на краставиците могат да компрометират реколтата

Грешки при отглеждането на краставиците могат да компрометират реколтата

Снимка на sinor.bg, краставици отгледани на хидропоника

Причини за слабата реколта при краставиците могат да бъдат вредители, болести или атмосферни условия. Но много често те се дължат на начина на отглеждане. Оказва се, че и най-малките отклонения в агротехниката, могат да доведат до сериозни последици: забавен растеж, пожълтяване и окапване на цветовете и завръзите, появата на повече мъжки цветове, повяхване и даже изсъхване на растенията.

Нашите познания и информираност са от съществено значение:

Късно разсаждане на краставиците
Тези срокове са обикновено не по-късно от 35 дни от поникването на семената. Практиката показва, че колкото по-рано се извърши пренасянето на растенията, толкова по-лесно преживяват и се адаптират към промяната. Практиката показва, че това е времето 20-25 дни след поникването.

Спазване  правилата на сеитбооборота
Неспазването на ротацията на културите може да се окаже сериозна пречка за добрата реколта. При продължително отглеждане на едно и също място почвата се изчерпва, а болестите и вредителите се увеличават. Използването на сидерати може да облекчи условията, но при правилен сеитбооборот резултатите ще бъдат най-добри. Желателни предшественици на краставицата са бялото зеле, карфиолът, доматите, картофите, цвеклото, фасулът и грахът. Не бива да се засаждат след другите представители на тиквовите /тикви, тиквички, патисони, дини и пъпеши/, заради еднаквите болести и вредители. Най добре е връщането на предишното място да се осъществи след 3-4 години.

Спазване на изискванията за засаждане
Най-добри резултати дава засаждането на високи лехи. Растоянието между редовете е добре да бъде 70-120 см, а между растенията не по-малко от 20 см. Това ще позволи растенията да получат достатъчно слънчева светлина и добро проветряване. Гъстото засаждане е предпоставка за увеличаване на гъбичните заболявания и намаляване на количеството и качеството  на плодовете.

Температурите
Краставицата е термофилна култура и осигуряването на оптимални температури дава най-добри резултати. Това е постижимо само при оранжерийно отглеждане. Дневните температури трябва да бъдат 24-28 градуса, а нощните 16-18 градуса. При отглеждането на открито и чувствителни отклонения от оптималните температури, развитието се забавя значително, а това води до занижаване на добивите. Това налага да се съобразяваме с атмосферните условия при изнасянето на открито.

Неправилно поливане
Краставицата е влаголюбива култура и не понася продължително засушаване. При недостиг на вода завръзите изсъхват и опдат, а плодовете придобиват горчив вкус. До появата на първите съцветия растенията се поливат обилно. След това поливките се намаляват наполовина, до обиране на първите плодове, когато отново се подновяват обилните поливки.

Предпазване от палещите слънчеви лъчи
Силните слънчеви лъчи изгарят листата на краставиците, а плодовете стават груби, сухи и горчиви. Добре се отразява отглеждането на участъци на полусянка или засенчване в горещото време на деня. Ориентирането на редовете е много важно, а то трябва да бъде такова, че всеки преден да хвърля сянка върху следващия, а пред тях /или около тях/ може да се засеят 2-3 реда високорастящи култури /царевица/, които да предпазват предните растения от изгаряне.

Привързване и почистване
За целта са необходими конструкции, които да подържат растенията в изправено състояние. Правилното подържане и колтучене са от голямо значение, но те зависят от сорта краставици, за което е необходимо да сме информирани правилно. При отглеждане на открито могат да се оставят да се стелят, като се осигури достатъчно растояние между растенията, но рисковете от загниване са сериозни

 

Грешки при отглеждането на краставиците могат да компрометират реколтата
44381
 

Последни материали
Виж
Ще отпадне ли забраната за манкозеб?
Обилните пролетни дъждове и мекото време вдигат добивите от есенниците
Ръстът в реколтата от зърно в Испания вещае свиване на вноса
Особено силно пострадаха черешите, кайсиите и гроздето
Пролетните студове свиха реколтата от плодове в Турция с близо четвърт
Със средно 213 килограма от декар пшеница и 274 килограма ечемик
Доста под миналогодишните са добивите от зърно в Украйна в началото на жътвата
Заради обилните валежи събитието бе отложено с около месец
Фермери и занаятчии предлагат продукцията си в 3-дневен фестивал пред НДК
Полезни съвети
Как да се погрижим за ягодите след прибирането на реколтата
Свързани материали
Виж
Оферта
Министър Тахов да отвори ЦКС-магазините за краставиците на Кабуров
Вносът ни съсипва, каза Иван Камбуров
Българите ядат бракувани заради пестициди вносни краставици, родните отиват на бунището
От 5 до 7 юни посетете демонстрационното поле на „Опора Заден“ в Цалапица
Причини
Горчивата истина за горчивината на краставиците
Грешки при пресаждане на краставиците намаляват добива
БАПОП избра ново ръководство
Марин Генуров ще води от днес Асоциацията на оранжерийните производители
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини