Причини за слабата реколта при краставиците могат да бъдат вредители, болести или атмосферни условия. Но много често те се дължат на начина на отглеждане. Оказва се, че и най-малките отклонения в агротехниката, могат да доведат до сериозни последици: забавен растеж, пожълтяване и окапване на цветовете и завръзите, появата на повече мъжки цветове, повяхване и даже изсъхване на растенията.
Нашите познания и информираност са от съществено значение:
Късно разсаждане на краставиците
Тези срокове са обикновено не по-късно от 35 дни от поникването на семената. Практиката показва, че колкото по-рано се извърши пренасянето на растенията, толкова по-лесно преживяват и се адаптират към промяната. Практиката показва, че това е времето 20-25 дни след поникването.
Спазване правилата на сеитбооборота
Неспазването на ротацията на културите може да се окаже сериозна пречка за добрата реколта. При продължително отглеждане на едно и също място почвата се изчерпва, а болестите и вредителите се увеличават. Използването на сидерати може да облекчи условията, но при правилен сеитбооборот резултатите ще бъдат най-добри. Желателни предшественици на краставицата са бялото зеле, карфиолът, доматите, картофите, цвеклото, фасулът и грахът. Не бива да се засаждат след другите представители на тиквовите /тикви, тиквички, патисони, дини и пъпеши/, заради еднаквите болести и вредители. Най добре е връщането на предишното място да се осъществи след 3-4 години.
Спазване на изискванията за засаждане
Най-добри резултати дава засаждането на високи лехи. Растоянието между редовете е добре да бъде 70-120 см, а между растенията не по-малко от 20 см. Това ще позволи растенията да получат достатъчно слънчева светлина и добро проветряване. Гъстото засаждане е предпоставка за увеличаване на гъбичните заболявания и намаляване на количеството и качеството на плодовете.
Температурите
Краставицата е термофилна култура и осигуряването на оптимални температури дава най-добри резултати. Това е постижимо само при оранжерийно отглеждане. Дневните температури трябва да бъдат 24-28 градуса, а нощните 16-18 градуса. При отглеждането на открито и чувствителни отклонения от оптималните температури, развитието се забавя значително, а това води до занижаване на добивите. Това налага да се съобразяваме с атмосферните условия при изнасянето на открито.
Неправилно поливане
Краставицата е влаголюбива култура и не понася продължително засушаване. При недостиг на вода завръзите изсъхват и опдат, а плодовете придобиват горчив вкус. До появата на първите съцветия растенията се поливат обилно. След това поливките се намаляват наполовина, до обиране на първите плодове, когато отново се подновяват обилните поливки.
Предпазване от палещите слънчеви лъчи
Силните слънчеви лъчи изгарят листата на краставиците, а плодовете стават груби, сухи и горчиви. Добре се отразява отглеждането на участъци на полусянка или засенчване в горещото време на деня. Ориентирането на редовете е много важно, а то трябва да бъде такова, че всеки преден да хвърля сянка върху следващия, а пред тях /или около тях/ може да се засеят 2-3 реда високорастящи култури /царевица/, които да предпазват предните растения от изгаряне.
Привързване и почистване
За целта са необходими конструкции, които да подържат растенията в изправено състояние. Правилното подържане и колтучене са от голямо значение, но те зависят от сорта краставици, за което е необходимо да сме информирани правилно. При отглеждане на открито могат да се оставят да се стелят, като се осигури достатъчно растояние между растенията, но рисковете от загниване са сериозни