Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
31.05.2018 г.

Грешки при отглеждането на краставиците могат да компрометират реколтата

Грешки при отглеждането на краставиците могат да компрометират реколтата

Снимка на sinor.bg, краставици отгледани на хидропоника

Причини за слабата реколта при краставиците могат да бъдат вредители, болести или атмосферни условия. Но много често те се дължат на начина на отглеждане. Оказва се, че и най-малките отклонения в агротехниката, могат да доведат до сериозни последици: забавен растеж, пожълтяване и окапване на цветовете и завръзите, появата на повече мъжки цветове, повяхване и даже изсъхване на растенията.

Нашите познания и информираност са от съществено значение:

Късно разсаждане на краставиците
Тези срокове са обикновено не по-късно от 35 дни от поникването на семената. Практиката показва, че колкото по-рано се извърши пренасянето на растенията, толкова по-лесно преживяват и се адаптират към промяната. Практиката показва, че това е времето 20-25 дни след поникването.

Спазване  правилата на сеитбооборота
Неспазването на ротацията на културите може да се окаже сериозна пречка за добрата реколта. При продължително отглеждане на едно и също място почвата се изчерпва, а болестите и вредителите се увеличават. Използването на сидерати може да облекчи условията, но при правилен сеитбооборот резултатите ще бъдат най-добри. Желателни предшественици на краставицата са бялото зеле, карфиолът, доматите, картофите, цвеклото, фасулът и грахът. Не бива да се засаждат след другите представители на тиквовите /тикви, тиквички, патисони, дини и пъпеши/, заради еднаквите болести и вредители. Най добре е връщането на предишното място да се осъществи след 3-4 години.

Спазване на изискванията за засаждане
Най-добри резултати дава засаждането на високи лехи. Растоянието между редовете е добре да бъде 70-120 см, а между растенията не по-малко от 20 см. Това ще позволи растенията да получат достатъчно слънчева светлина и добро проветряване. Гъстото засаждане е предпоставка за увеличаване на гъбичните заболявания и намаляване на количеството и качеството  на плодовете.

Температурите
Краставицата е термофилна култура и осигуряването на оптимални температури дава най-добри резултати. Това е постижимо само при оранжерийно отглеждане. Дневните температури трябва да бъдат 24-28 градуса, а нощните 16-18 градуса. При отглеждането на открито и чувствителни отклонения от оптималните температури, развитието се забавя значително, а това води до занижаване на добивите. Това налага да се съобразяваме с атмосферните условия при изнасянето на открито.

Неправилно поливане
Краставицата е влаголюбива култура и не понася продължително засушаване. При недостиг на вода завръзите изсъхват и опдат, а плодовете придобиват горчив вкус. До появата на първите съцветия растенията се поливат обилно. След това поливките се намаляват наполовина, до обиране на първите плодове, когато отново се подновяват обилните поливки.

Предпазване от палещите слънчеви лъчи
Силните слънчеви лъчи изгарят листата на краставиците, а плодовете стават груби, сухи и горчиви. Добре се отразява отглеждането на участъци на полусянка или засенчване в горещото време на деня. Ориентирането на редовете е много важно, а то трябва да бъде такова, че всеки преден да хвърля сянка върху следващия, а пред тях /или около тях/ може да се засеят 2-3 реда високорастящи култури /царевица/, които да предпазват предните растения от изгаряне.

Привързване и почистване
За целта са необходими конструкции, които да подържат растенията в изправено състояние. Правилното подържане и колтучене са от голямо значение, но те зависят от сорта краставици, за което е необходимо да сме информирани правилно. При отглеждане на открито могат да се оставят да се стелят, като се осигури достатъчно растояние между растенията, но рисковете от загниване са сериозни

 

Грешки при отглеждането на краставиците могат да компрометират реколтата
24331

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Румен Порожанов взе участие в неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Пържени люти лушки
На 1 октомври изтича срокът в който фермерите с недекларирани субсидии могат да подадът коригираща декларация
Заловиха бракониер, превозващ 100 килограма риба
По-големи печалби при преработката на слънчоглед по технология STET
Три пожара в Плевенско унищожиха 110 декара царевица
Свързани материали
Виж
Растителна защита за краставички и тиквички през септември
Важно за фермера
За да берем продължително време краставици от градината
Практика
Да спасим краставиците – профилактика и лечение на разпространените болести и вредители
Важно за градинаря
Бързо се погрижете, ако листата на краставиците повяхват и изсъхват
Статистика
Прогнозите на CAPA са за спад в производството на домати това лято
Практика
За деформирането на краставиците си има причини
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам