Начало » Новини » Коментари
25.05.2018 г.

Браншовици: Два месеца преди приема на проекти за фермерски организации ни замерват с абсурдна смяна на правилата, защо?

Сигнал
Браншовици: Два месеца преди приема на проекти за фермерски организации ни замерват с абсурдна смяна на правилата, защо?

sinor

В отворено писмо до Синор.БГ ръководството на Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци (БАОППЗ) сигнализира за тихомълком въведената абсурдна промяна в наредба 11 за условията и реда за признаване на организациите на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации, обнародвана в „Държавен вестник“ на 20 април тази година.

С направената поправка извън обхвата на подпомагане остават инвестициите в трайни насаждения, лозя, както и проектите за изграждане, реконструкция и оборудване на оранжерии, съобщи Чавдар Маринов, председател на асоциацията.

„Необяснимо е защо два месеца преди приема на проектни предложения за подпомагане на групите и организации по 9 от ПРСР, министерството изключва възможността да се насърчава сдружаването в организации на фермери, работещи в тези подсектори. В същото време собственици на градини и лозя от месеци готвят проекти за кандидатстване“, коментира Маринов.

В първоначалния текст на наредбата точка 7 и 8, отнасящи се до тези инвестиции, са сред допустимите инвестиции - точка 7 за създаване и/или презасаждане на трайни насаждения, включително и трайни насаждения от десертни лозя; и точка 8. за изграждане, реконструкция и оборудване на оранжерии“.

„Считаме, че отпадането на двете точки е обект на техническа грешка“, коментират от асоциацията. В тази връзка те настояват за спешна среща с експерти от министерството на земеделието, за обсъждане на въпроса.

В своя защита браншовиците цитират член 31 от регламент 891 на Европейската комисия от 2017 г., според който се предоставя възможност за инвестиции в стопанствата на членовете на Организациите на производители: „Действията, включително инвестициите, могат да се изпълняват в индивидуални стопанства или помещения на членове производители на организацията на производители, асоциацията на организации на производители или техни дъщерни дружества, които спазват изискването за 90 %, посочено в член 22, параграф 8, включително когато действията са възложени за външно изпълнение на членове на организацията на производители или асоциацията на организации на производители, при условие че те допринасят за постигането на целите на оперативната програма.”

Инвестициите за създаване и презасаждане на трайни насаждения, изграждане, реконструкция и оборудване на оранжерии НЕ СА ЧАСТ от забранителния списък на действия и разходи, които не отговарят на условията на оперативните програми съгласно член 31, параграф 1 и ПРИЛОЖЕНИЕ II от ДЕЛЕГИРАН РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2017/891 НА КОМИСИЯТА.

Чавдар Маринов обръща внимание и на българските разпоредби, където в Националната стратегия за устойчиви оперативни програми /стр. 39/, като допустими инвестиции се посочват следните възможности:

- за създаване и/или презасаждане на трайни насаждения, включително и трайни насаждения от десертни лозя - максимум до 50% от оперативния фонд на организацията на производители, отнесено към целия период на изпълнение на оперативната програма;

- за изграждане, реконструкция и оборудване на оранжерии - максимум до 50% от оперативния фонд на организацията на производители, отнесено към целия период на изпълнение на оперативната програма.

От асоциацията се противопоставят и на други промени н наредба 11, които не са били обект на обсъждане с браншовите организации. Става въпрос за параграф 27, където се правят промени в член 31, където сроковете за изплащане на компенсациите се увеличават от 3 на 5 месеца.

„Считаме, че е промяната на срока на плащане от 3 на 5 месеца е абсолютно неприемлива и е в разрез с указанията на Министерски съвет за намаляване на административната тежест към бизнеса. Освен това прилагащата организация в лицето на Държавен фонд „Земеделие“ е създала нов отдел в своята структура, в който са назначени 10 държавни служители, които отговарят и обработват само проектни предложения на групи и организации на производители. За текущата 2018 година, общият брой на постъпилите проекти е едва 8 броя“, се посочва в писмото на асоциацията.

„За пореден път апелираме към МЗХГ и ДФЗ със следното предложение: „Създаване на постоянна работна група в спешен порядък, която да решава проблемите на организациите и групите на производители на плодове и зеленчуци с участие на представители от МЗХГ, ДФЗ и БАОППЗ“: Навсякъде в Европа се работи така и само такъв подход би имал успех, но явно това не е целта“, посочи Маринов.

Синор.БГ ще продължи да следи комуникацията с агроведомството.

Браншовици: Два месеца преди приема на проекти за фермерски организации ни замерват с абсурдна смяна на правилата, защо?
27757
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Овластяват групите производители
Затягат контрола върху незаконното използване на географски означения на продукти
Изменя се максималният размер на допустимите разходи за проекти на МИГ и МИРГ
Фонд „Земеделие”
Групи на животновъди и градинари ще кандидатстват с оперативни програми до 13 октомври
Указания
Най малко една община може да създаде местна инициативна група
Изводи за една неосъществена политика
Родното сдружаване се хвали само с 40 фермерски групи – в другите европейски държави са стотици!
Кандидатствайте до края на 2023 г.
Фермерски групи и кооперации ще получават заеми – с до 90% от инвестицията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини