Начало » Новини » Света
25.10.2023 г.

Затягат контрола върху незаконното използване на географски означения на продукти

Овластяват групите производители
Затягат контрола върху незаконното използване на географски означения на продукти

Във вторник вечерта преговарящите от Парламента и Съвета на ЕС постигнаха временно политическо споразумение относно реформата на правилата на ЕС за географските означения на вината, спиртните напитки и селскостопанските продукти, съобщиха от Комисия по земеделие и развитие на селските райони. Регламентът увеличава правомощията на производителите на географски означения, подобрява защитата на географските означения в ЕС и в международен план и рационализира процеса на регистрация на географските означения, като фиксира срок от шест месеца за нейното разглеждане.

До 22 декември фермери, групи и организации ще кандидатстват за центрове за плодове и зеленчуци

Държавите членки ще бъдат задължени да предотвратяват незаконното използване на географски означения онлайн

Съзаконодателите постигнаха съгласие, че ОУ ще бъдат по-добре защитени онлайн. Членовете на ЕП настояха, че задължението на националните органи да предприемат административни и съдебни мерки за предотвратяване или спиране на използването на имена на географски означения, използвани незаконно, ще се прилага и за злоупотреби онлайн чрез система за блокиране на географски принцип. Имената на домейни, използващи незаконно географски означения, ще трябва да бъдат премахнати или достъпът до тях ще трябва да бъде блокиран. За тази цел Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO) ще създаде система за предупреждение за имена на домейни.

Уведомяването ще бъде предварително условие за използването на съставки с географско указание в наименованието на преработени продукти

Съзаконодателите се споразумяха, че географско указание, обозначаващо продукт, използван като съставка, може да бъде използвано в наименованието на съответния преработен продукт или в етикета му, или в рекламни материали само когато съставката с географско указание се използва в достатъчни количества, за да придаде съществена характеристика на преработения продукт, и не се използва друг продукт, сравним с географското указание. Процентното съдържание на съставката трябва да бъде посочено на етикета. Преработвателите на такива продукти ще трябва предварително да уведомят признатата група производители на тази съставка и да изчакат нейното потвърждение, което може да включва препоръки за правилната употреба на географското указание.

Овластяване на групите производители

Според договорения текст групите производители ще получат повече права и признание. Членовете на ЕП настояха, че те ще могат да предотвратяват или да се противопоставят на всякакви мерки или търговски практики, които вредят на имиджа и стойността на техните продукти, включително обезценяване на маркетинговите практики и намаляване на цените, да развиват туристически услуги в производствения си район и да изготвят доклади за устойчивост, описващи устойчивите им практики по отношение на социалните, екологичните или икономическите ангажименти. За да се повиши прозрачността по отношение на потребителите, членовете на ЕП също така се увериха, че името на производителя ще се появява в същото зрително поле като географското указание върху опаковките на всички географски означения.

Комисията ще остане единственият контрольор на системата на географските означения

Съзаконодателите се съгласиха, че Европейската комисия, ще остане единственият контрольор на системата на ГО, като по този начин ще затвърди връзката между качествените продукти на ЕС и развитието на селските райони. EUIPO би могла да предоставя техническа помощ на Комисията само по административни въпроси.

Затягат контрола върху незаконното използване на географски означения на продукти
3076
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Изменя се максималният размер на допустимите разходи за проекти на МИГ и МИРГ
Фонд „Земеделие”
Групи на животновъди и градинари ще кандидатстват с оперативни програми до 13 октомври
Указания
Най малко една община може да създаде местна инициативна група
Изводи за една неосъществена политика
Родното сдружаване се хвали само с 40 фермерски групи – в другите европейски държави са стотици!
Кандидатствайте до края на 2023 г.
Фермерски групи и кооперации ще получават заеми – с до 90% от инвестицията
Финансиране
Банката за развитие отпуска 10 млн. лв. за фермерски организации
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини