Проверка на Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ) върху хляба опроверга фалшивите новини, тиражирани от редица електронни медии, свързани с качеството на българските храни. По повод публикация в медиите под заглавие „Качеството на хляба: Знаем ли какво ядем?“ Върховната административна прокуратура е изпратила до ръководството на агенцията писмо за насрочване на проверки, които да установят какво е качеството на хляба, продаван в страната.
Проверката е приключена днес и от БАБХ пуснаха подробна информация, която Синор.БГ препечатва дословно. Интересното е, че инспекцията доказва колко манипулативни и непроверени информации се пускат в медиите, затова въпросът ни е дали прокуратурата ще се сезира по недостоверонстта на текстовете, тиражирани от медиите.
Основният акцент на проверките на БАБХ в цялата страна беше да се установи съответствието на предлагания на пазара хляб с изискванията на действащото законодателство, отнасящо се за храните. Инспекциите обхващаха още контрол на:
- регистрация на обектите по Закона за храните;
- технологичните документации за произвежданите видове хляб и хлебни изделия;
- записите за технологичния контрол и прилаганата НАССР система;
- протоколи от лабораторни изпитвания на продуктите за доказване съответствието с качествените показатели и критериите за безопасност;
- използваните съставки, като се следи за влагането на неразрешени такива;
- етикетирането на предлаганите видове хляб за съответствието им с изискванията на Регламент (ЕО) № 1169/2011 г.;
- спазване на изискванията на Утвърден стандарт „България”.
При инспекциите беше възложено да се извършва органолептична оценка на произведените видове хляб, включваща степен на изпичане на кората и вътрешността на хляба, състояние на средината – шупливост и еластичност, цвят, вкус и мирис на продукта, както и за наличие на несвойствени примеси и чужди тела.
Обобщените резултати от проверките в страната са следните:
Проверени обекти, общо - 1084 броя.
В това число:
Производствени предприятия, хлебозаводи и цехове - 462 броя.
Фурни за хляб и работилници, предлагащи на място хляб - 426 броя.
Супермаркети, произвеждащи хляб и хлебни изделия -196 броя.
Издадени предписания за отстраняване на несъответствия - 67 броя.
Съставени актове за установяване на административни нарушения - 5 броя.
При извършването на проверките контролните органи са констатирали, че всички обекти са регистрирани по реда на чл.12 от Закона за храните, с изключение на един обект, който работи без регистрация по чл. 12 от Закона за храните, за което е издаден акт за установяване на административно нарушение (АУАН). Издадени са също 2 акта за установяване на административни нарушения, за констатирано наличие на използвани суровини с изтекъл срок на трайност и 2 АУАН, за предлаган пакетиран хляб без етикети със задължителната информация.
Анализът за резултатите от извършените проверки показва, че в произвежданите видове хляб и хлебни изделия се влагат традиционните пшенични брашна – бяло /тип 500/, добруджа /тип 750/, типово /тип 1150/ и пълнозърнесто /тип 1850/, царевично брашно, както и брашна от други зърнени култури – лимец, ръж, и др.
Всички използвани брашна са с български произход, доставени от мелничните предприятия в страната, които също са регистрирани по реда на Закона за храните. Констатирано е, че в състава на част от брашната се съдържат ензимни комплекси и агент за обработка на брашна – аскорбинова киселина, които са разрешени за използване в тази категория храни, влагат се с технологична цел като подобряват хлебопекарните качества на брашното.
Различните видове хляб и хлебни изделия са етикетирани в съответствие с изискванията на европейското и национално законодателство, на етикетите са обявени всички използвани съставки, включително и добавките в храните - набухватели, антиоксиданти, киселинни регулатори и консерванти, съгласно Регламент (ЕО) № 1333/2008 г. относно добавките в храните. При извършването на проверките в страната не са установени случаи на произвеждан хляб с неразрешени съставки и добавки, както и предлагане на хляб с неустановен произход. Не са констатирани отклонения в качествените показатели и критериите за безопасност при лабораторните изпитвания и органолептичните оценки на различните видове хляб.
По-голямата част от издадените предписания се отнасят за констатирани несъответствия на хигиенните изисквания в производствените обекти, както и за пропуски в етикетирането на предлагания хляб – не са ясно откроени алергените в състава, непълна информация при предлагане на непредварително опакованите хлябове и др. Предстоят извършване на последващи проверки във връзка с изпълнение на предписанията.