Начало » Новини » Коментари
17.05.2018 г.

БАБХ: Българският хляб е само от родна пшеница и без вредни добавки

Контрол
БАБХ: Българският хляб е само от родна пшеница и без вредни добавки

sinor

Проверка на Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ) върху хляба опроверга фалшивите новини, тиражирани от редица електронни медии, свързани с качеството на българските храни. По повод публикация в медиите под заглавие „Качеството на хляба: Знаем ли какво ядем?“ Върховната административна прокуратура е изпратила до ръководството на агенцията писмо за насрочване на проверки, които да установят какво е качеството на хляба, продаван в страната. 

Проверката е приключена днес и от БАБХ пуснаха подробна информация, която Синор.БГ препечатва дословно. Интересното е, че инспекцията доказва колко манипулативни и непроверени информации се пускат в медиите, затова въпросът ни е дали прокуратурата ще се сезира по недостоверонстта на текстовете, тиражирани от медиите.

Основният акцент на проверките на БАБХ в цялата страна беше да се установи съответствието на предлагания на пазара хляб с изискванията на действащото законодателство, отнасящо се за храните. Инспекциите обхващаха още контрол на: 

-           регистрация на обектите по Закона за храните;

-           технологичните документации за произвежданите видове хляб и хлебни изделия;

-           записите за технологичния контрол и прилаганата НАССР система;

-           протоколи от лабораторни изпитвания на продуктите за доказване съответствието с качествените показатели и критериите за безопасност;

-           използваните съставки, като се следи за влагането на неразрешени такива;

-           етикетирането на предлаганите видове хляб за съответствието им с изискванията на Регламент (ЕО) № 1169/2011 г.;

-           спазване на изискванията на Утвърден стандарт „България”.

              При инспекциите беше възложено да се извършва органолептична оценка на произведените видове хляб, включваща  степен на изпичане на кората и вътрешността на хляба, състояние на средината – шупливост и еластичност, цвят, вкус и мирис на продукта, както и за наличие на несвойствени примеси и чужди тела.

              Обобщените резултати от проверките в страната са следните:

Проверени обекти,  общо                                                                                  -   1084 броя.

В това число:

Производствени предприятия, хлебозаводи и цехове                                 -     462 броя.

Фурни за хляб и работилници, предлагащи на място хляб                       -     426 броя.

Супермаркети, произвеждащи хляб и хлебни изделия                                    -196 броя.

Издадени предписания за отстраняване на несъответствия                      -     67 броя.

Съставени актове за установяване на административни нарушения      -        5 броя.

При извършването на проверките контролните органи са констатирали, че всички обекти са регистрирани по реда на чл.12 от Закона за храните, с изключение на един обект, който работи  без регистрация по чл. 12 от Закона за храните, за което е издаден акт за установяване на административно нарушение (АУАН). Издадени са също 2 акта за установяване на административни нарушения, за констатирано наличие на използвани суровини с изтекъл срок на трайност и  2 АУАН, за предлаган пакетиран хляб без етикети със задължителната информация.

            Анализът за резултатите от извършените проверки показва, че в произвежданите видове хляб и хлебни изделия се влагат традиционните пшенични брашна – бяло /тип 500/, добруджа /тип 750/, типово /тип 1150/ и пълнозърнесто /тип 1850/, царевично брашно, както и брашна от други зърнени култури – лимец, ръж, и др.

Всички използвани брашна са с български произход, доставени от мелничните предприятия в страната, които също са регистрирани по реда на Закона за храните. Констатирано е, че в състава на част от брашната се съдържат ензимни комплекси и агент за обработка на брашна – аскорбинова киселина, които са разрешени за използване в тази категория храни, влагат се с технологична цел като подобряват хлебопекарните качества на брашното. 

Различните видове хляб и хлебни изделия са етикетирани в съответствие с изискванията на европейското и национално законодателство, на етикетите са обявени всички използвани съставки, включително и добавките в храните - набухватели, антиоксиданти, киселинни регулатори и консерванти, съгласно Регламент (ЕО) № 1333/2008 г. относно добавките в храните. При извършването на проверките в страната не са установени случаи на произвеждан хляб с неразрешени съставки и добавки, както и предлагане на хляб с неустановен произход. Не са констатирани отклонения в качествените показатели и критериите за безопасност при лабораторните изпитвания и органолептичните оценки на различните видове хляб.

            По-голямата част от издадените предписания се отнасят за констатирани несъответствия на хигиенните изисквания в производствените обекти, както и за пропуски в етикетирането на предлагания хляб – не са ясно откроени алергените в състава, непълна информация при предлагане на непредварително опакованите хлябове и др. Предстоят извършване на последващи проверки във връзка с изпълнение на предписанията.

БАБХ: Българският хляб е само от родна пшеница и без вредни добавки
20031

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Контрол
За шести път хващат нарушител за незаконна сеч на бял бор край Елешниц
Липсата на контрол докара корупционните схеми в бранша
Тодор Джиков: Лошата година води до необичайно поскъпване при картофите
Зарибиха река Ботуня с шаранчета
Крокети с плънка от кайма
Въпросите, които си задаваме
Пред зимата на нашето недоволство
Положителният резултат за заболяването е потвърден лабораторно
Откриха ново огнище на птичи грип в Пловдивско
Свързани материали
Виж
Предстоящо
По време на БУЛПЕК в София ще има различни изненади от хлебарския бизнес
Законопроект, депозиран от група народни представители
Тръгват предизборни игри с въвеждането на тавани за търговската надценка при хляба и млякото
Предизборни нюанси
Вместо за по-ниско ДДС при хляба се водят преговори с търговските вериги да свиват надценките си
НАЗ
Дарителската кампания по проекта „Хляб на мира” тази година е в Добричко
Състояние на реколта 2018 г.
Само половината от пшеницата става за хляб
Национална асоциация на зърнопроизводителите
На 2 юли е жътвата на ръж, организирана по проекта „Хляб на мира”
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам