Начало » Новини » Коментари
17.05.2018 г.

БАБХ: Българският хляб е само от родна пшеница и без вредни добавки

Контрол
БАБХ: Българският хляб е само от родна пшеница и без вредни добавки

sinor

Проверка на Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ) върху хляба опроверга фалшивите новини, тиражирани от редица електронни медии, свързани с качеството на българските храни. По повод публикация в медиите под заглавие „Качеството на хляба: Знаем ли какво ядем?“ Върховната административна прокуратура е изпратила до ръководството на агенцията писмо за насрочване на проверки, които да установят какво е качеството на хляба, продаван в страната. 

Проверката е приключена днес и от БАБХ пуснаха подробна информация, която Синор.БГ препечатва дословно. Интересното е, че инспекцията доказва колко манипулативни и непроверени информации се пускат в медиите, затова въпросът ни е дали прокуратурата ще се сезира по недостоверонстта на текстовете, тиражирани от медиите.

Основният акцент на проверките на БАБХ в цялата страна беше да се установи съответствието на предлагания на пазара хляб с изискванията на действащото законодателство, отнасящо се за храните. Инспекциите обхващаха още контрол на: 

-           регистрация на обектите по Закона за храните;

-           технологичните документации за произвежданите видове хляб и хлебни изделия;

-           записите за технологичния контрол и прилаганата НАССР система;

-           протоколи от лабораторни изпитвания на продуктите за доказване съответствието с качествените показатели и критериите за безопасност;

-           използваните съставки, като се следи за влагането на неразрешени такива;

-           етикетирането на предлаганите видове хляб за съответствието им с изискванията на Регламент (ЕО) № 1169/2011 г.;

-           спазване на изискванията на Утвърден стандарт „България”.

              При инспекциите беше възложено да се извършва органолептична оценка на произведените видове хляб, включваща  степен на изпичане на кората и вътрешността на хляба, състояние на средината – шупливост и еластичност, цвят, вкус и мирис на продукта, както и за наличие на несвойствени примеси и чужди тела.

              Обобщените резултати от проверките в страната са следните:

Проверени обекти,  общо                                                                                  -   1084 броя.

В това число:

Производствени предприятия, хлебозаводи и цехове                                 -     462 броя.

Фурни за хляб и работилници, предлагащи на място хляб                       -     426 броя.

Супермаркети, произвеждащи хляб и хлебни изделия                                    -196 броя.

Издадени предписания за отстраняване на несъответствия                      -     67 броя.

Съставени актове за установяване на административни нарушения      -        5 броя.

При извършването на проверките контролните органи са констатирали, че всички обекти са регистрирани по реда на чл.12 от Закона за храните, с изключение на един обект, който работи  без регистрация по чл. 12 от Закона за храните, за което е издаден акт за установяване на административно нарушение (АУАН). Издадени са също 2 акта за установяване на административни нарушения, за констатирано наличие на използвани суровини с изтекъл срок на трайност и  2 АУАН, за предлаган пакетиран хляб без етикети със задължителната информация.

            Анализът за резултатите от извършените проверки показва, че в произвежданите видове хляб и хлебни изделия се влагат традиционните пшенични брашна – бяло /тип 500/, добруджа /тип 750/, типово /тип 1150/ и пълнозърнесто /тип 1850/, царевично брашно, както и брашна от други зърнени култури – лимец, ръж, и др.

Всички използвани брашна са с български произход, доставени от мелничните предприятия в страната, които също са регистрирани по реда на Закона за храните. Констатирано е, че в състава на част от брашната се съдържат ензимни комплекси и агент за обработка на брашна – аскорбинова киселина, които са разрешени за използване в тази категория храни, влагат се с технологична цел като подобряват хлебопекарните качества на брашното. 

Различните видове хляб и хлебни изделия са етикетирани в съответствие с изискванията на европейското и национално законодателство, на етикетите са обявени всички използвани съставки, включително и добавките в храните - набухватели, антиоксиданти, киселинни регулатори и консерванти, съгласно Регламент (ЕО) № 1333/2008 г. относно добавките в храните. При извършването на проверките в страната не са установени случаи на произвеждан хляб с неразрешени съставки и добавки, както и предлагане на хляб с неустановен произход. Не са констатирани отклонения в качествените показатели и критериите за безопасност при лабораторните изпитвания и органолептичните оценки на различните видове хляб.

            По-голямата част от издадените предписания се отнасят за констатирани несъответствия на хигиенните изисквания в производствените обекти, както и за пропуски в етикетирането на предлагания хляб – не са ясно откроени алергените в състава, непълна информация при предлагане на непредварително опакованите хлябове и др. Предстоят извършване на последващи проверки във връзка с изпълнение на предписанията.

БАБХ: Българският хляб е само от родна пшеница и без вредни добавки
25212
 

Последни материали
Виж
Сривът в агросектора през 2024 г. надхвърля 1,1 милиарда лева
Сривът в агросектора през 2024 г. надхвърля 1,1 милиарда лева
Както на месечна, така и на годишна база
Преработката на маслодайни култури в ЕС се стабилизира през ноември
Румъния запазва водещата си позиция в класацията на износителите
Износът на зърно от ЕС намалява с 30 на сто спрямо миналия сезон
Документирано със спътникови снимки в разследване на Bellingcat
Руските окупатори карат украинското зърно на хутите в Йемен
За зърнените култури като цяло увеличението е с 6 на сто, при рапицата – 2,3 на сто
Германия разшири с 12 на сто площите с есенна пшеница
Създават експертен съвет за обсъждане на особеностите
Осигуряват изследвания вместо обезщетения за болните овце от Меди-Висна
Свързани материали
Виж
За още 6 месеца, считано от 22 ноември
В Сърбия цената на хляба от брашно тип 500 остава 50 евроцента
Представители на 14 държави участваха в разчупването на „Хляб на мира“ в Берлин
Не се очаква скок в цената на хляба
Добиви от пшеницата се очертават над 500 килограма от декар
Има и достатъчно свободно място в складовете
Между 6,1 и 6,3 милиона тона пшеница е очакваната реколта тази година
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Хлябът у нас се произвежда само от българска пшеница
Хлебари и сладкари няма да участват в протестите на земеделците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини