Начало » Новини » Коментари
17.05.2018 г.

БАБХ: Българският хляб е само от родна пшеница и без вредни добавки

Контрол
БАБХ: Българският хляб е само от родна пшеница и без вредни добавки

sinor

Проверка на Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ) върху хляба опроверга фалшивите новини, тиражирани от редица електронни медии, свързани с качеството на българските храни. По повод публикация в медиите под заглавие „Качеството на хляба: Знаем ли какво ядем?“ Върховната административна прокуратура е изпратила до ръководството на агенцията писмо за насрочване на проверки, които да установят какво е качеството на хляба, продаван в страната. 

Проверката е приключена днес и от БАБХ пуснаха подробна информация, която Синор.БГ препечатва дословно. Интересното е, че инспекцията доказва колко манипулативни и непроверени информации се пускат в медиите, затова въпросът ни е дали прокуратурата ще се сезира по недостоверонстта на текстовете, тиражирани от медиите.

Основният акцент на проверките на БАБХ в цялата страна беше да се установи съответствието на предлагания на пазара хляб с изискванията на действащото законодателство, отнасящо се за храните. Инспекциите обхващаха още контрол на: 

-           регистрация на обектите по Закона за храните;

-           технологичните документации за произвежданите видове хляб и хлебни изделия;

-           записите за технологичния контрол и прилаганата НАССР система;

-           протоколи от лабораторни изпитвания на продуктите за доказване съответствието с качествените показатели и критериите за безопасност;

-           използваните съставки, като се следи за влагането на неразрешени такива;

-           етикетирането на предлаганите видове хляб за съответствието им с изискванията на Регламент (ЕО) № 1169/2011 г.;

-           спазване на изискванията на Утвърден стандарт „България”.

              При инспекциите беше възложено да се извършва органолептична оценка на произведените видове хляб, включваща  степен на изпичане на кората и вътрешността на хляба, състояние на средината – шупливост и еластичност, цвят, вкус и мирис на продукта, както и за наличие на несвойствени примеси и чужди тела.

              Обобщените резултати от проверките в страната са следните:

Проверени обекти,  общо                                                                                  -   1084 броя.

В това число:

Производствени предприятия, хлебозаводи и цехове                                 -     462 броя.

Фурни за хляб и работилници, предлагащи на място хляб                       -     426 броя.

Супермаркети, произвеждащи хляб и хлебни изделия                                    -196 броя.

Издадени предписания за отстраняване на несъответствия                      -     67 броя.

Съставени актове за установяване на административни нарушения      -        5 броя.

При извършването на проверките контролните органи са констатирали, че всички обекти са регистрирани по реда на чл.12 от Закона за храните, с изключение на един обект, който работи  без регистрация по чл. 12 от Закона за храните, за което е издаден акт за установяване на административно нарушение (АУАН). Издадени са също 2 акта за установяване на административни нарушения, за констатирано наличие на използвани суровини с изтекъл срок на трайност и  2 АУАН, за предлаган пакетиран хляб без етикети със задължителната информация.

            Анализът за резултатите от извършените проверки показва, че в произвежданите видове хляб и хлебни изделия се влагат традиционните пшенични брашна – бяло /тип 500/, добруджа /тип 750/, типово /тип 1150/ и пълнозърнесто /тип 1850/, царевично брашно, както и брашна от други зърнени култури – лимец, ръж, и др.

Всички използвани брашна са с български произход, доставени от мелничните предприятия в страната, които също са регистрирани по реда на Закона за храните. Констатирано е, че в състава на част от брашната се съдържат ензимни комплекси и агент за обработка на брашна – аскорбинова киселина, които са разрешени за използване в тази категория храни, влагат се с технологична цел като подобряват хлебопекарните качества на брашното. 

Различните видове хляб и хлебни изделия са етикетирани в съответствие с изискванията на европейското и национално законодателство, на етикетите са обявени всички използвани съставки, включително и добавките в храните - набухватели, антиоксиданти, киселинни регулатори и консерванти, съгласно Регламент (ЕО) № 1333/2008 г. относно добавките в храните. При извършването на проверките в страната не са установени случаи на произвеждан хляб с неразрешени съставки и добавки, както и предлагане на хляб с неустановен произход. Не са констатирани отклонения в качествените показатели и критериите за безопасност при лабораторните изпитвания и органолептичните оценки на различните видове хляб.

            По-голямата част от издадените предписания се отнасят за констатирани несъответствия на хигиенните изисквания в производствените обекти, както и за пропуски в етикетирането на предлагания хляб – не са ясно откроени алергените в състава, непълна информация при предлагане на непредварително опакованите хлябове и др. Предстоят извършване на последващи проверки във връзка с изпълнение на предписанията.

БАБХ: Българският хляб е само от родна пшеница и без вредни добавки
21163

Последни материали
Виж
Нов план за развитие на сектора до 2027 г.
Вместо обещаваните 8 процента биоплощи през 2013 г., днес имаме едва 4,1 на сто
Борислав Петков, земеделски производител от Лесово:
Земята ни е дадена назаем от нашите деца - ето защо правя no till земеделие!
Нов динамичен обрат в развитието на зърнените пазари в Европа и САЩ
Шарена чорба
Подпрете клоните на овошките преди да натежат
Пазете пчелите
От утре продължава пръскането срещу комари по Дунав
Свързани материали
Виж
Европейски инициативи
Танева ще участва в жътвена церемония на ръжта по проекта „Хляб на мира“
НАЗ
На 21 юни е поредната жътва на ръжта по европейския проект „Хляб на мира“
Огромно приложение
Содата за хляб като неоценим продукт срещу болести и вредители
Предстоящо
По време на БУЛПЕК в София ще има различни изненади от хлебарския бизнес
Законопроект, депозиран от група народни представители
Тръгват предизборни игри с въвеждането на тавани за търговската надценка при хляба и млякото
Предизборни нюанси
Вместо за по-ниско ДДС при хляба се водят преговори с търговските вериги да свиват надценките си
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам