Начало » Новини » Страната
07.09.2010 г.

Хлябът без ''екстри'' ще мухлясва на 36-ия час след изваждането му от фурната

Истинският хляб горчи • Фурнаджии на нож за държавната рецепта на самуните
Хлябът без ''екстри'' ще мухлясва на 36-ия час след изваждането му от фурната

Хлябът без "екстри" ще мухлясва на 36-ия час след изваждането му от фурната. Това е записано в предложение за държавна рецепта на самуните "Стара Загора", "Добруджа" и "Софийски" ("Типов").

Стандартите за трите вида хляб трябваше да бъдат представени до началото на септември пред земеделския министър Мирослав Найденов. Засега своите варианти за държавна рецепта са дали само от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България.

Според предложението хлябът ще се прави само от брашно, сол, мая и вода. Само в отделни случаи ще се разрешава да се ползват подобрители. Избелващите вещества в брашното, включително малцът, който в момента се използва широко за подобряване на външния вид на самуните, ще бъдат забранени.

В самуните по държавна рецепта няма да може да се влагат и никакви консерванти и оцветители. Рецептата за трите вида хляб е приблизително еднаква, като разликата идва само от вида на брашното.

За "Стара Загора" ще се ползва само първокласно брашно, в "Добруджа" - брашно с по-високо съдържание на прахово вещество, а в "Софийския" - типово брашно. Отвътре хлябът трябва да е с равномерен цвят и без бучки, а горната и долната корички трябва да са с дебелина съответно 1,5 и 2 милиметра.

След третия час от изпичането на хляба при натиск с ръка той трябва да възстановява първоначалната си форма, е записано в проекта за стандарт на големите фурни.

По-малките обаче отказват да представят своите предложения за държавна рецепта. Според председателката на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева, стандарти скоро няма да има. По-малките фурни настояват първо да се въведе строг контрол върху производството на самуните и да се спрат незаконните хлебопекарни.

Едва след като се реши този проблем, може да се говори за държавна рецепта и качество на хляба, смята Кукушева./standartnews.com
Хлябът без ''екстри'' ще мухлясва на 36-ия час след изваждането му от фурната
7811

Последни материали
Виж
Поне още 2 животни с подобни показатели се предлагат за отстрел
Нашенец повали муфлон с рога за златен медал в ловното стопанство в Балчик
Държавата финансира подробно разписаните мерки при поява на заболяване
Одобрена е Националната програма за борба с болестите по животните до 2021 година
Валежите започват с дъжд в петък и със застудяването през нощта преминават в сняг
Метеоролог предупреди за сняг в края на седмицата
Рибата е пусната обратно във водата
Заловиха бракониери край Силистра с уловена 200-килограмова моруна
Не само красив, но и полезен
Хибискус – рубинът на вашия дом
Общо 68 новости ще бъдат показани в Международния панаир
Дигитално земеделие на АГРА, гъба срещу рак на ФУДТЕХ и инсталация за вино и бира на ВИНАРИЯ в Пловдив
Свързани материали
Виж
Поне още 2 животни с подобни показатели се предлагат за отстрел
Нашенец повали муфлон с рога за златен медал в ловното стопанство в Балчик
Държавата финансира подробно разписаните мерки при поява на заболяване
Одобрена е Националната програма за борба с болестите по животните до 2021 година
Валежите започват с дъжд в петък и със застудяването през нощта преминават в сняг
Метеоролог предупреди за сняг в края на седмицата
Рибата е пусната обратно във водата
Заловиха бракониери край Силистра с уловена 200-килограмова моруна
Не само красив, но и полезен
Хибискус – рубинът на вашия дом
Общо 68 новости ще бъдат показани в Международния панаир
Дигитално земеделие на АГРА, гъба срещу рак на ФУДТЕХ и инсталация за вино и бира на ВИНАРИЯ в Пловдив
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам