Начало » Новини » Страната
07.09.2010 г.

Хлябът без ''екстри'' ще мухлясва на 36-ия час след изваждането му от фурната

Истинският хляб горчи • Фурнаджии на нож за държавната рецепта на самуните

Хлябът без "екстри" ще мухлясва на 36-ия час след изваждането му от фурната. Това е записано в предложение за държавна рецепта на самуните "Стара Загора", "Добруджа" и "Софийски" ("Типов").

Стандартите за трите вида хляб трябваше да бъдат представени до началото на септември пред земеделския министър Мирослав Найденов. Засега своите варианти за държавна рецепта са дали само от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България.

Според предложението хлябът ще се прави само от брашно, сол, мая и вода. Само в отделни случаи ще се разрешава да се ползват подобрители. Избелващите вещества в брашното, включително малцът, който в момента се използва широко за подобряване на външния вид на самуните, ще бъдат забранени.

В самуните по държавна рецепта няма да може да се влагат и никакви консерванти и оцветители. Рецептата за трите вида хляб е приблизително еднаква, като разликата идва само от вида на брашното.

За "Стара Загора" ще се ползва само първокласно брашно, в "Добруджа" - брашно с по-високо съдържание на прахово вещество, а в "Софийския" - типово брашно. Отвътре хлябът трябва да е с равномерен цвят и без бучки, а горната и долната корички трябва да са с дебелина съответно 1,5 и 2 милиметра.

След третия час от изпичането на хляба при натиск с ръка той трябва да възстановява първоначалната си форма, е записано в проекта за стандарт на големите фурни.

По-малките обаче отказват да представят своите предложения за държавна рецепта. Според председателката на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева, стандарти скоро няма да има. По-малките фурни настояват първо да се въведе строг контрол върху производството на самуните и да се спрат незаконните хлебопекарни.

Едва след като се реши този проблем, може да се говори за държавна рецепта и качество на хляба, смята Кукушева./standartnews.com

Хлябът без ''екстри'' ще мухлясва на 36-ия час след изваждането му от фурната
12742
 

Последни материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини