Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.03.2018 г.

Още месец до засаждането на първите ранни домати

Практика
Още месец до засаждането на първите ранни домати

sinor

Градинарите с опит отдавна са засели разсада за ранните домати, които обикновено се садят на открито между 10 и 15 април за Южна България, а за северните части от страната – след 20-25 април. Обикновено площите са подготвени още през есента, като на декар се разпръсква около 5-6 тона прегорял оборски тор или от минералните торове – по 80 кг суперфосфат, допълнен с 30-40 кг калиев сулфат. За да може почвата да поеме подхранването, градините се изорават на дълбочина около 25-30см, припомнят агрономи.

За начинаещите градинари е важен изборът на почвата, тъй като за ранните домати се препоръчват влагоемните и топли терените с добра структура, богати на хранителни вещества. Песъчливо-глинестите почви също са подходящи за садене.

Преди самото засаждане се прави плитка обработка на дълбочина около 10-15см, след което се оформят лехи и редове в зависимост от предпочитаната схема за отглеждане на ранни домати. Ако сортовете са с високи стъбла, тогава браздите са най-подходящи, като разстоянието между редовете трябва да бъде 75-80 см, а между семената -  35-40 см.

Ако сте избрали нискостеблени домати, тогава е най-подходящо да се изкопаят двуредови ленти, с отстояние една от друга на 80-90 см. Около 50-60 см трябва да е разстоянието между редовете в лентата, а между растенията – 25-30см.

Да припомним, че предпочитаните нискостъблени сортове домати да „Медина“, „Олга“, „Жаклин“ и др., а високостъблени „Опера“, „Емона“, „Триумф“, „Прекодор, Ком и др.

Самото садене трябва да стане, когато температурата на почвата в 10-сантиметровия слой е поне 14-15 градуса по Целзий. Ранните сортове домати узряват за период от 100 до 110 дни, като пределната полска влагоемност през вегетацията трябва да бъде около 70%, а при узряването – около 80 на сто. Затова те се нуждаят от необходимите поливки.

Най-големите неприятели на ранните домати са картофената мана, която се развива при влажно и дъждовно време и кафявите листни петна. Затова и две седмици след засаждането на полето се препоръчва профилактично пръскане с контактни медсъдържащи фунгициди.

Срещу петната се прилагат традиционните препарати като Бордолезов разтвор-1%, Дитан 45 М и Дитан ДГ –първият с 0,2% разтвор, Дитан ДГ – 0,2%, Шампион ВП- 0,15%,Полирам – 0,2% и др.). При развитие на картофена мана доматите се пръскат с фунгициди като Ридомил голд МЦ68ВГ– 0,25%, Акробат плюс ВГ - 0,2%, Верита ВГ – 0,15%, Винкер ВГ – 0,2%,  Куадрис 25 СК – 0,075%, и др.).

Още месец до засаждането на първите ранни домати
41945
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини