Начало » Новини » Света
07.03.2018 г.

Западът храни литовците с остатъците от трапезата

Парламентът на страната предлага продуктите с еднаква марка и различно качество да се маркират със специален знак
Западът храни литовците с остатъците от трапезата

Западните компании гледат на пазара в балтийските републики като на място за пласиране на продукция с ниско качество. Хранителните продукти с една и съща марка се различават значително в Западна Европа и Литва, при това, разбира се, не в полза на литовците, коментират от електронното издание DairyNews. Съдържанието на сирената, млечните продукти, шоколада и кафето, произвеждани в държавите-членки на Европейския съюз и достигнали до рафтовете на литовските търговски вериги, са по-вредни и с по-малко естествени съставки в сравнение със същите продукти в германските и австрийските магазини и понякога дори са по-скъпи.

„Хранителният апартейд”, прилаган от западноевропейските компании, е доказан от Държавната служба за храните и ветеринарния контрол на Литва. Под едни и същи търговски марки новите държави-членки на ЕС получават по-малко месо и повече мазнини, изкуствени добавки, оцветители и консерванти. В балтийските републики пристигат продуктите, които потребителите от развитите страни на общността не желаят да консумират. В резултат на това хранителният режим на литовците изобщо не е балансиран – ежедневно те консумират с 40% повече сол, с 39% повече мазнини и с 22% повече захар в сравнение с препоръчителните количества на Световната здравна организация. Средната продължителност на живота н Литва е с 6 години под средния показател за ЕС и нездравословното хранене е сред факторите за фактическата разлика.

Литовският Сейм (парламентът на страната) обаче предлага смислено решение на проблема с предлаганите продукти с различно качество от продаваните в Западна Европа – предвижда се те да бъдат маркирани със специален знак, за да се вижда ясно какви са. Правителството на страната е готово да подкрепи законодателната инициатива.

Западноевропейските производители пък вече отговориха на претенциите от страните от Източна Европа, членуващи в ЕС, при това достатъчно цинично – с различното съдържание на продуктите ние просто „удовлетворяваме местните вкусове”.

Едва ли за литовския купувач може да има по-силна обида. Та нима „местният вкус” е предпочитанието към вредните и недотам естествени храни? Нали в същото германско кафе Nestle Nescafe Gold кофеинът е много повече в сравнение с литовския му аналог? В литовското мляко Activia икономисването на ягодите в сравнение със същия продукт, продаван в Германия, е компенсирано с повишен процент на сгъстителите и оцветителите. Студеният чай от праскова на Nestea в Литва се продава с фруктоза и гликозид, а в Германия – със захар. И, разбира се, в чипсовете Lay's Salted, продавани в германските магазини, липсва палмово масло, докато в литовския му вариант пращи от него.

Разликата в състава се отразява и върху вкусовите качества на продуктите, при това не в полза на продаваните в Литва варианти.

Едрият бизнес, който се обявява за разширяването на ЕС, винаги се е ръководил от агресивните си икономически интереси – евтина работна ръка, нови пазари за пласмент на продукцията. И от нищо друго. А издържаните от същия този бизнес европейски функционери се специализираха в риториката, обяснявайки на новите държави-членки на ЕС за общото европейски семейство, където всички са равни (а на практика някои са „по-равни”).

„Старият свят” храни младите членове на европейското семейство с продукти „втора ръка”. Явно новите държави-членки на ЕС за същия бизнес са Европа „второ качество”, периферия, заден двор и в отношенията си с тях могат да си затворят очите за моралните норми и за принципа за гаранция на качеството на продукцията. На тях могат да им бъдат предлагани по-лоши стоки за повече пари, както някога на аборигените в европейските колонии. Те ще си платят, ще ги изядат. И няма къде да мърдат! А докато западноевропейците получават висококачествените храни, за покрайнините ще стигнат и остатъците от трапезата – с изтекъл срок на годност, замаскирани с консерванти за запазване на търговския вид и тройно по-скъпи.

Колониалната същност на ЕС бе заложена в самата основа на проекта: производствени квоти, ограничителни закони, издавани от Брюксел, отказ от националните валути и по този начин – от самостоятелна монетарна политика. При това евросубсидиите създаваха и създавату държавите от периферията на ЕС илюзията за печалба от присъединяването. Реално целият каймак от обединението на Европа и разширяването на ЕС е обиран от старите държави-членки. Общността въплъщава класическия модел на американския социолог Имануил Валерщайн за отношенията между периферията и центъра, в който центърът изсмуква ресурсите от периферията, докато последователно я опосква и опустошава. ЕС все по-отчетливо се дели на първо и второ качество, маскирано не особено умело от израза „движение на 2 скорости”. Отношението на центъра към „изоставащите” държави-членки е точно по модела, а скандалът с храните второ качество е само една от проявите му. Инициативата на литовските депутати да бъдат маркирани продуктите с ниско качество, предназначена за периферията на ЕС, пък на практика означава признаването и приемането на тази даденост.

Западът храни литовците с остатъците от трапезата
9524
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Обвиниха в подкуп и пране на пари директор на Националния инстут за оценка на риска при храните на Литва
Запорирано е имущество на стойност над 650 000 евро
В Литва арестуваха 27 човека за измами с проекти за млади фермери
Само за покриване на загубите от спада в изкупните цени
Млекопроизводителите в Литва се нуждаят от 40 милиона евро за 6 месеца
Aрестувани са 15 човека в Литва за нагласени поръчки от Националния институт за оценка на риска в областта на храните и ветеринарните продукти
Богатата миналогодишна реколта е продадена и на високи цени
Износът на пшеница от Литва нарасна рязко с пробив на пазарите в Африка
Особено силен е ръстът при млечните и преработените месни продукти
Износът на животинска продукция от Литва расте въпреки коронавируса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини