Начало » Новини » Света
29.05.2023 г.

В Литва арестуваха 27 човека за измами с проекти за млади фермери

Запорирано е имущество на стойност над 650 000 евро
В Литва арестуваха 27 човека за измами с проекти за млади фермери

Миналата седмица, от името на Европейската прокуратура (ЕП), литовската Служба за разследване на финансови престъпления (FCIS) извърши 46 претърсвания и арестува 27 заподозрени за измама, включваща до 750 000 евро във фондове за млади фермери съобщиха от ЕП. Трима от заподозрените са задържани в ареста.

Претърсванията, в които са участвали почти 100 служители на FCIS (Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba), са извършени в окръзите Вилнюс, Каунас, Паневежис, Шяуляй и Клайпеда.

От Европейската прокуратура съобщават, че в радара на разследването, проведено от европейските делегирани прокурори на прокуратурата във Вилнюс (Литва) в сътрудничество с FCIS, попадат четирима бизнес партньори, управляващи дружества, предоставящи услуги в областта на селското стопанство.

Подозира се, че четиримата бизнес партньори са организирали измамна схема, чрез която са подавали заявления за финансиране на проекти от името на млади земеделски стопани, като са знаели, че проектите няма да бъдат изпълнени от тях. Смята се, че за тази цел те са използвали няколко съучастници, включително най-малко 16 лица, с които са имали семейни връзки или трудови правоотношения.

Според разследването през лятото на 2021 г. те са подали в Националната разплащателна агенция (НРА) на Литва най-малко 20 заявления за финансиране по програмата "Подкрепа за започване на дейност от млади земеделски стопани", финансирана от Програмата за развитие на селските райони на Литва за периода 2014-2020 г. Впоследствие членовете на заподозряната организирана група са получили над 650 000 евро финансиране от ЕС и национално съфинансиране. Смята се, че те са се опитали да получат и още поне 106 000 евро.

Твърди се, че използвайки получените средства, заподозрените членове на организираната група са сключвали фиктивни сделки за заеми и предоставяне на селскостопански услуги, както и за покупко-продажба на земеделски парцели. Тези фиктивни договори са били сключени с лица или дружества, свързани със заподозрените.

Според събраните доказателства тези сделки са били извършени, за да се симулира изпълнение на задълженията през периода на изпълнение на проектите.

По време на претърсванията са иззети счетоводни документи, договори, бележки, компютри и телефони, както и хиляди евро в брой. Освен това са открити и евентуални наркотични вещества, които се разследват от литовската полиция.

С цел възстановяване на щетите, нанесени на националния бюджет и бюджета на ЕС, е изпълнена и заповед за замразяване на недвижимо имущество на стойност над 650 000 евро.

Съгласно литовския Наказателен кодекс придобиването с измама на имущество на трето лице на висока стойност се наказва с лишаване от свобода до осем години. Фалшифицирането на документи и тяхното използване се наказва с лишаване от свобода до шест години.

В Литва арестуваха 27 човека за измами с проекти за млади фермери
6768
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Европейска прокуратура
Разкрити са агроизмами за 1 млн. евро с евросредства в Латвия
Решения на Министерския съвет
Областни центрове ще информират за еврофондовете на принцина „Обслужване на едно гише“
В Италия запорираха активи на ферма за над половин милион евро
Тема за размисъл
България отпуска все повече субсидии за фермерите от ЕС
Предстоящо
На 19 септември „Обединени земеделци” организират конфереция еврофондовете
Важно!
Групите на градинарите вече ще получават до 70 на сто европомощи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини