Начало » Пазари » Животинска продукция
28.06.2017 г.

Пълният анализ за двойния стандарт при храните

Пълният анализ за двойния стандарт при храните

sinor

Министерството на земеделието, храните и горите публикува подробния анализ на 31-те хранителни продукта, купени от магазини от Германия и Австрия и сравнени с 30 техни аналози, продавани в българските хипермаркети (разликата се получи поради факта, че в дните за вземане на проби от България един месен продукт е отсъствал от българския пазар).

Пробите бяха разделени условно на пет големи групи:

•           Шоколадови изделия – 8 броя, от които 2 вида бонбони, 4 вида шоколад, 1 течен шоколад и един детски шоколадов десерт;

•           Безалкохолни напитки и сокове 7 бр., от които 1 газирана напитка, 2 плодови сока, 1 студен чай, 2 бр. енергийни напитки и 1 млечна напитка с кафе;

•           Детски храни – 2 броя (пюрета);

•           Млечни продукти и маргарин – 8 броя, от които 4 сирена, 3 масла и 1 маргарин;

•           Месни продукти 6 броя, от които 1 шунка, 1 месна консерва, 4 колбаси.

            Оценката за съответствие протече в няколко етапа:

-           Съпоставка и анализ на информацията от етикетите на продуктите, предлагани в Западна Европа и в България и първоначален ценови анализ;

-           Органолептичен анализ на продуктите от сертифицирани експерти с доказан опит в областта на този вид изследване;

-           Физикохимичен анализ на всички видове продукти с цел съпоставка на информацията от етикетите с реалното количество на дадена съставка в продукта;

-           Сравняване на информацията от всички видове изследвания за българския продукт и неговия “европейски” аналог;

-           Допълнителни изследвания за възможна подмяна на съставки или необявено влагане на такива - анализ за наличие на:

● чуждовидов животински белтък (конско и птиче месо) в месни продукти;

● соя и соеви деривати в месни продукти;

● съдържание на хидроксипролин и съотношение колаген/протеин;

      ●   немлечни мазнини в млечни продукти;

      ● необявени и неразрешени оцветители, подсладители и консерванти в безалкохолните напитки и соковете;

      ● необявени и неразрешени подсладители и консерванти в шоколадите и шоколадовите изделия;

      ●  определяне съдържанието на какао в шоколадите и шоколадовите изделия.

Изследванията на храните са правени в следните лаборатории:

-           Национален център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за физикохимичен анализ на шоколадови изделия, безалкохолни напитки и сокове и детски храни;

-           Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) за анализ на млечни продукти;

-           Изпитвателна лаборатория при Областна дирекция по безопасност на храните София град (ИЛ при ОДБХ София град) за анализ на месни продукти;

-           Изпитвателна лаборатория при «СЖС България» ЕООД, гр. Варна за анализ на месни продукти за наличие на чуждовидов (птичи и конски) протеин и соев протеин;

-           Изпитвателен център «ГЛОБАЛТЕСТ» ООД за анализ на съдържанието на какао в шоколадовите изделия.

Всички посочени лаборатории са акредитирани от Българската служба по акредитация.

За крайната преценка на лабораторните резултати са използвани допустимите отклонения, съгласно метода за анализ на съответен показател, а за преценка на съответствието на хранителната стойност са използвани насоки за Компетентните органи относно контрола на спазването на Регламент (ЕС) № 1169/2011 г. по отношение определянето на допустимите отклонения за хранителни стойности, обявени върху етикета.

Обобщените резултати от всички видове анализи (етикети, органолептични, физикохимични и допълнителни анализи) за всяка група поотделно са:

І. Резултати от анализа (констатирани различия) на групата “месни продукти”.

1.         Етикетиране – не са констатирани различия;

2.         Органолептичен анализ – не са констатирани различия;

3.         Физикохимичен анализ - констатираните различия в някои от стойностите при лабораторното изпитване са несъществени и са в рамките на допустимите отклонения;

Примери:

За един вид сурово сушен месен продукт

-           съдържанието на натриев хлорид в “българския” продукт е с 3,18% по-малко сравнено с “европейския” и с 2,12% по-малко в сравнение с информацията на етикета

-           водно съдържание в % на “българския” продукт е с 3,2% по-високо, в сравнение с “европейския”

За един вид месен продукт

-           съдържанието на мазнини на “българския” продукт е с 1,72% по-малко сравнено с “европейския” и с 4,31% в сравнение с информацията на етикета

-           съдържанието на протеин в % на “българския” продукт е с 0,05% по-високо, в сравнение с “европейския” и с 3,25% в сравнение с информацията на етикета

За един вид консерва

-           съдържанието на мазнини на “българския” продукт е с 1,02% по-малко сравнено с “европейския” и с 0,24% в сравнение с информацията на етикета

-           съдържанието на натриев хлорид % на “българския” продукт е с 0,12% по-високо, в сравнение с “европейския” и с 0,17% в сравнение с информацията на етикета

Допълнителни анализи:

● наличие на чуждовидов животински белтък (конско и птиче месо) в месни продукти - не е установено наличие;

● наличие на соя и соеви деривати в месни продукти - не е установено наличие;

                  ● съдържание на хидроксипролин и съотношение колаген/протеин - този показател обикновено се изследва само за мляно месо (такива продукти не са анализирани) и няма норма нито в европейското законодателство, нито е обявена стойност на етикетите на продуктите, но за целите на проучването за двойствен стандарт е от значение съпоставимостта на резултатите. До голяма степен стойностите се припокриват, различията са несъществени и могат да се дължат дори на анатомичната област на животинския труп, от която е добита суровината.

Резултати от анализа (констатирани различия) на групата “млечни продукти и маргарин”.

Етикетиране – констатирани различия:

- за един от видовете краве масло, съдържанието на мазнини в продукта, предлаган у нас е 82%, а в този от германския пазар – 80%;

- при съпоставката на маргарина, който на външен вид е абсолютно еднакъв (освен разлика в грамажа) предлагания у нас е със 70% мазнини, а немския е с 80% мазнини;

Органолептичен анализ – различие е констатирано при двата аналога на «Сирене Моцарела» във вкус, мирис, аромат, цвят, консистенция, разрезна повърхност и саламура. Сиренето, предлагано на българския пазар е с бял цвят, специфичен вкус, но без изразен аромат на мляко, с рехава разрезна повърхност и слабо открояване на пластовете. На саламурата ú липсва характерния зеленикав оттенък. Сиренето предлагано на германския пазар е със слабо жълт оттенък, изразен вкус на мляко, плътна разрезна повърхност с открояване на пластовете. При саламурата се наблюдава специфичния зеленикав оттенък;

Физикохимичен анализ - констатираните различия в някои от стойностите при лабораторното изпитване са несъществени и са в рамките на допустимите отклонения;

Примери:

За един вид сирене

-           съдържанието на въглехидрати на “българския” продукт е с 0,1% по-високо сравнено с “европейския” и с 0,2% по-ниско в сравнение с информацията на етикета

-           съдържанието на протеин в % на “българския” продукт е с 0,19% по-високо, в сравнение с “европейския” и с 0,2% по-ниско в сравнение с информацията на етикета

За един вид краве масло

-           съдържанието на наситени мастни киселини на “българския” продукт е с 0,9% по-високо сравнено с “европейския” и с 4,3% по - високо в сравнение с информацията на етикета

-           съдържанието на въглехидрати % на “българския” продукт е с 0,46% по-ниско, в сравнение с “европейския” и с 0,31% по-ниско в сравнение с информацията на етикета

Допълнителни анализи:

● немлечни мазнини в млечни продукти - не е установено

● ценови анализ - за един от видовете краве масло в Германия се продава за около 4 лева, а в България е 5,89 лева за едно и също количество от 250 грама

Резултати от анализа (констатирани различия) на групата “шоколадови изделия”.

1.         Етикетиране – констатирани различия:

- в детски шоколадов десерт от една и съща търговска марка се наблюдават значителни разлики между съставките на двата етикета. В продукта от Германия се съдържат захар, декстроза и яйчен прах, а в продукта от България се съдържа захар, глюкоза, глюкозо-фруктозен сироп, яйца. Освен това в „германския” има мляко - 24% и тъмен (горчив) шоколад - 21%, докато в „българския” има мляко 21% и шоколад – 20%.

2.         Органолептичен анализ – различие е констатирано при двата аналога на един от видовете шоколад по отношение на цвета, като българския продукт е с кафяв цвят, а западноевропейският му аналог е светло кафяв;

3.         Физикохимичен анализ - констатираните различия в някои от стойностите при лабораторното изпитване са несъществени и са в рамките на допустимите отклонения;

Примери:

За един вид шоколад

-           съдържанието на мазнини в % сравнено с обявено на етикета за “българския” продукт е 0,02% по-малко, а на “европейския – по-малко с 0,31%

-           съдържанието на захари в % сравнено с обявеното на етикета за “българския” продукт е с 1,09% по-ниско, а за “европейския” – по-ниско с 1,95%

-           Съдържание на какао в % при обявено на етикета минимално съдържание от 30%, българският шоколад съдържа 8,68% повече, а немския – 4,67% повече какао

За един вид шоколадови бонбони

-           съдържанието на мазнини в % сравнено с обявено на етикета за “българския” продукт е 0,36% по-малко, а на “европейския – по-малко с 0,44%

-           съдържанието на белтък в % сравнено с обявеното на етикета за “българския” продукт е с 0,42% по-високо, а за “европейския” – по-ниско с 0,11%

Допълнителни анализи:

● съдържание на какао – констатирано е различие в един от продуктите, а именно съдържание на повече какао в шоколада от България в сравнение с аналога му с по-светъл цвят от Западна Европа;

● подсладители и консерванти в шоколадите и шоколадовите изделия – не са констатирани.

Резултати от анализа (констатирани различия) на групата “детски храни”.

1.         Етикетиране – в детско пюре от една и съща марка са обявени всички съставки, но в продукта предлаган на българския пазар обявеното съдържание на рапичното олио е 1,3%, докато в този от Германия е 0,9%. Съдържанието на протеин в пюрето за Германия е 1,5 гр. на 100 грама продукт, а за България количеството е 1 грам на 100 грама продукт;

2.         Органолептичен анализ – няма констатирани различия;

3.         Физикохимичен анализ - констатираните различия в някои от стойностите при лабораторното изпитване са несъществени и са в рамките на допустимите отклонения;

Примери:

-           съдържанието на белтък сравнено с обявено на етикета за “българския” продукт е 0,01% по-малко, а на “европейския – с 0,15%

-           съдържанието на хранителни влакнини сравнено с обявеното на етикета за “българския” продукт е с 0,04% по-високо, а за “европейския” – с 0,02%

Резултати от анализа (констатирани различия) на групата “безалкохолни напитки и сокове”.

1.         Етикетиране – констатирани различия

- в газирана напитка от една и съща марка, продукта от немския пазар съдържа „захар” и „въглеродна киселина”, а този, предлаган в България съдържа „фруктозо-глюкозен сироп” и „въглероден диоксид”;

- в плодовия сок от една и съща марка, продуктът от западноевропейския пазар е с обявено съдържание на 100% плод”, а този предлаган в България е с 97% сок от концентрат и 3% портокалов пулп;

2.         Органолептичен анализ – при един от продуктите в българския му аналог газировката е слаба, а вкусът е сладникав, в сравнение с този от Западна Европа, където газирането е изразено, а вкусът е сладък;

3.         Физикохимичен анализ - констатираните различия в някои от стойностите при лабораторното изпитване са несъществени и са в рамките на допустимите отклонения;

Примери:

За един вид енергийна напитка:

-           съдържанието на кофеин в mg% сравнено с обявено на етикета за “българския” продукт е с 1,52 mg % по-малко, а на “европейския – с 0,65 mg %. Реалната разлика в съдържанието на кофеина между българския и европейския продукт е 0,87 mg %

-           енергийното съдържание в kJ/100g за “българския” продукт е с 3 kJ по-високо, от това на “европейския” продукт.

За един вид сок:

-           съдържанието на захари в % в “българския” продукт е с 0,32 % по-ниско сравнено с “европейския” и с 0,39 % по-ниско сравнено с етикета

-           съдържанието на белтък в % в “българския” продукт е с 0,02 % по-ниско сравнено с “европейския” и с 0,03 % по-високо сравнено с етикета

Допълнителни анализи:

● необявени и неразрешени оцветители, подсладители и консерванти в безалкохолните напитки и соковете – не се установяват;

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: На база на извършените изпитвания и сравнителни анализи на констатираните различия в “българските” продукти и техните “европейски” аналози, работната група смята, че на този етап са налични доказателства за разминаване в качеството на храните на българския и европейския пазар.

За резултатите от проучването ще бъдат уведомени Национален център за обществено здраве и анализи и Комисия за защита на потребителите.

Пълният анализ за двойния стандарт при храните
2985

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Селскостопанска академия
Учени от институтите Марица и Н. Пушкаров на визита в Китай
Решения на Министерския съвет
Томислав Дончев: През 2019 г. ще бъдат финансирани 53 процедури за набиране на проекти за 1,150 млрд. лeва
Браншът срещу лобитата в петролния бизнес
Костадинов: С новата наредба за горивата икономическото министерство ще изкара фермерите на бунт
Подгответе трактора и комбайна за новия сезон
Възползвайте се от програмата Expert Check на John Deere сега
Предстоящо
На 13 ноември ще бъде излъчен агробизнесменът за 2018 г.
Инфлацията в Русия зависи от цените на доматите и краставиците
Свързани материали
Виж
Какво предвижда еврозаконодателството
При двоен стандарт санкциите ще бъдат до 4 процента от оборота на нарушителите
Съгласувана акция за проверки в държавите-членки тръгва през май
Общата методология на ЕС за изследване на храните за двоен стандарт ще е готова през април
Позиция
Евродепутат внася становище за двойния стандарт при храните
Конференция по темата през февруари
И двойният стандарт при храните е сред приоритетите на Българското председателство
България и Унгария ще действат заедно срещу двойния стандарт при храните
Според Порожанов проблемът с двойното качество на храните ще се реши само с европейска регулация
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам