Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.03.2018 г.

Препоръките на баба за попълване на аптечката и кухнята с полезни продукти за градината

Полезни съвети
Препоръките на баба за попълване на аптечката и кухнята с полезни продукти за градината

Студеното време се задържа, че и сняг понатрупа, но активният сезон за градинарите вече се мержелее на хоризонта. Сега е моментът да попълним домашната аптечка и кухненския шкаф с продукти, които ще ни решат леко маса проблеми в градината и които е добре да имаме подръка, още повече, че са проверени в практиката още от нашите баби.

От аптеката се снабдяваме с по 2 калъпа катранен и серен сапун. Катраненият може да се добавя в тревните отвари и настойки, използвани срещу болестите и вредителите в градината, защото не само ще улесни полепването им по растенията, но и с миризмата си ще отблъсне всякакви вредители. Серният сапун пък се използва при пръскането срещу крушовата галица, когато се размножи прекалено – около една трета от калъпа се настъргва на ренде и се разтваря в 10 литра вода.

От аптеката купуваме и йод, но далеч не само за дезинфекциране на раните, получени при работата в градината. С разтвор на йод (5-10 капки на 10 литра вода) се пръскат ягодите преди цъфтежа и те буквално избуяват, а йодът ги предпазва и от болести.

С модерните препарати против афти позабравихме гранофурина, но той може да се използва за обеззаразяване при резитбата на тънки клонки (вместо овощарска замазка) и при рани по грудки и луковици. А ако при пренасянето на тиквите успеем да увредим кората, обработката с гранофурин ще я спаси от загниване – раничката бързо ще се затвори и няма да имаме никакви проблеми със съхранението.

Слабият разтвор на калиев перманганат се използва за профилактика срещу сивото гниене при ягодите след цъфтеж, а с тъмнорозовият се обеззаразяват картофите преди засаждане. Отново той се използва и за грудките, оставяни за семе за следващия сезон.

Борната киселина пък е направо универсална – ако са започнали да загниват тиквичките, пиперът и патладжаните са престанали да връзват, както и доматите заради заради жегите, или пък завръзите на краставиците са малко, тя е насреща. Само 2 грама борна киселина се разтварят добре в 500 грама гореща вода, след което се сипват в 10 литра топла престояла вода и разтворът за пръскане на растенията е готов.

Глюкозата и витамин В1 също са задължителни – използват се за подхранване на стайните цветя и растенията в дървени съдове. В 5 литра престояла на слънце вода се сипват 5 милилитра глюкоза и 1 милилитър витамин В1 и с разтвора се поливат растенията веднъж седмично, а те се отблагодаряват с мощен растеж и обилно цъфтене.

Сапунът за пране е необходим за тревните настойки и отвари за прилепване, а освен това е отлично средство за борба с листните въшки. Разсадът и овошките се поливат със 150 грама настърган на ренде сапун за пране, разтворен в 10 литра вода. С него се измиват и градинските инструменти и саксийките, преди да засадим каквото и да било в тях.

Солта е най-полезна за онези, които отглеждат цвекло – поливането със солена вода на етап 4-5 същински листа и месец преди прибирането на реколтата го прави необикновено сладко и сочно. Разтворената сол е необходима и за поливане на лука при поява на луковите мухи – 100 грама се сипват в 10 литра вода и с по половин чаша на растение се полива под корен. Ако пък хрянът се е наплодил прекалено и е превзел място, където възнамеряваме да отглеждаме друго, срязаното коренче се посипва със сол и той престава да расте там.

Горчицата на прах не трябва да се изхвърля, дори да е изтекъл срокът й на действие. С разтвор от нея можем да измием стъклата на парника. Против голите охлюви пък можем да наръсим около растенията, които те обичат – най-напред ще се поощавят, а вторият опит да я пренебрегнат ще е фатален за тях. С разтвор от горчица на прах се пръскат овошките 15-20 дни след цъфтежа срещу гъсениците на ябълковия плодов червей и останалите им гризящи листата събратя. За целта 100 грама горчица се сипват в 10 литра вода и се оставят да киснат в продължение на 2 денонощия. След това разтворът се прецежда и се разрежда в още толкова вода, като на всеки 10 литра се добавя по 400 грама сапун. Същата настойка действа унищожително и върху листните въшки и трипсовете.

Содата за хляб върши работа не само за почистване на посудата, но е и отлично средство за борба с брашнестата мана. Супена лъжица хлебна сода се разтваря в 4 литра вода и се добавя чаена лъжичка течен сапун. С този разтвор се пръскат растенията веднъж седмично. За краставиците пък можем да подсилим разтвора – чаена лъжичка хлебна сода се разтваря в 1,5 литра вода.

И накрая в „градинската” ни аптечка трябва да присъства непременно евтин шампоан срещу бълхи по кучетата и котките, който няма да използваме за любимите ни питомци. С разтвор от този шампоан мием первазите, на които сме поставили стайните растения – 1 супена лъжица на 10 литра вода ще е достатъчна, за да унищожи листните въшки завинаги.

Препоръките на баба за попълване на аптечката и кухнята с полезни продукти за градината
25130
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини