Начало » Новини » Страната
22.02.2018 г.

Отново български вина спечелиха шестте златни ритона на Винария 2018

Изложението продължава до неделя следобед
Отново български вина спечелиха шестте златни ритона на Винария 2018

За втора поредна годиа и 6-те награди „Златен ритон“ от международната специализирана изложба „Винария 2018“ бяха спечелени от български вина, съобщиха организаториет на порявата. Престижните отличия бяха връчени на тържествена церемония „Нощта на Златния ритон“ в Международен панаир Пловдив, която по традиция се провежда в първия ден на изложбата. В надпреварата участваха над 300 проби на български и чуждестранни изби. Над 150 изложители от 17 държави демонстрират своите продукти на 26-ото издание на международната специализирана изложба, а уникалният Град на виното, пресъздаващ атмосферата на възрожденските къщи от Стария Пловдив, е увеличил участниците и изложбените площи. 26 са новите фирми, които представят своите колекции, а завърналите се на "Винария" производители на Дионисовата напитка са 13.

За най-добро бяло вино от последна реколта бе обявено „Совиньонблан ЕМ“ на „Едоардо Миролио“ ЕООД. Наградата бе връчена на технолога на избата Десислава Байчева, която е носител на приза „Енолог на годината“ и участник в журито, от председателя на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) Радослав Радев.

При червените вина от последна реколта за фаворит бе обявено виното „Salty Hills Каберне Совиньон & Мерло & Кабернефран & Сира“ на „Черноморско злато“ АД. Призът получи изпълнителния директор на дружеството Йордан Панайотов от председателя на Общински съвет Пловдив Савина Петкова.

В категория „Розови сортови и купажни вина от последна реколта“ със  “Златен ритон” бе отличено “Face to Face Розе“ на „New Bloom Winery“. Наградата връчи главният директор на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов.

Сред белите вина от по-стари реколти със „Златен ритон“ бе отличено„Excentric Incanto Chardonay & Sauvignon Blanc“на „МедиВалей“ ООД.Наградата бе връчена отизпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев на главния технолог и управител на избата инж. Стойчо Стоев. 

В категория „Червени сортови и купажни вина от по-стари реколти“ призът бе връчен за „Spiritus Sanctus Кабернефран“на „Ивком Трейд“ ЕООД от изпълнителния директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев.

„Златен ритон“ за розе от по-стари реколти бе присъдено на винарска изба „New Bloom Winery“. Наградата бе връчена от депутата Георги Търновалийски.

Напитките бяха оценявани от 20-членно жури, в което участваха утвърдени дегустатори от страната и чужбина. Четиринадесет от тях са членове на Съюза на енолозите в България, който е партньор на Националната лозаро-винарска камара в организацията на конкурса. Шестима от членовете на международната комисия са носители на приза „Енолог на годината“ – Костадинка Димитрова, Десислава Байчева, Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова, Стоян Стоянов и Тихомир Трифонов. Сред чуждестранните експерти в комисията бяха дегустатори от Англия и Сърбия. Председател на международното жури бе д-р Димитър Гайдарски.

Носителите на престижния приз „Златен ритон“ получават подарък за сайтовете си инсталиране на уникалния софтуер „безплатно обаждане“, който им дава възможност да увеличат продажбите си в кратки срокове и да открият повече пазари в чужбина, съобщи представителят на Free Call Inc Даниел Христов. По света над 27 000 компании в 60 държави ползват модерната услуга, която е изключително популярна в хотелиерския бранш. Българските винари прогнозират, че въвеждането им ще подпомогне развитието на новите им пазари в Европа, САЩ, Русия, Китай и Южна Корея, където все повече се търсят български вина.

Наградата на Националната лозаро-винарска камара „Бъчва на годината“ грабна „Черноморско злато“ АД. Призът бе връчен от председателя на НЛВК Радослав Радев на изпълнителния директор на компанията Йордан Панайотов. Избата спечели и най-високото отличие в категорията „Спиртни напитки“ - „Златна фиала“ за гроздова ракия „Бургас 63 Юбилейна“. Заедно с Йордан Панайотов наградата получи кметът на Поморие Иван Алексиев, който е инженер-технолог и възпитаник на Университета по хранителни технологии. Той благодари за възможността да присъства на авторитетния форум и на екипа на „Черноморско злато“, който 5 години печели най-високите отличия на „Винария“ – Бъчва на годината, златни ритони и златни фиали. 

За втора поредна година бе присъдена награда „Препоръчано вино от местен сорт“. За победител бе обявено червено вино от сорт „Мавруд“ – Мерул Резерва, произведено на „Ковекс“ ООД – Панагюрище. В категорията се състезаваха близо 30 проби на родни изби. „За втора поредна година решихме да подкрепим развитието на българските местни сортове и в надпреварата за отличието се включиха изключително качествени вина. Тази година виното, което спечели този приз, се бори наравно с вината, получили „Златен ритон“, каза председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов.

Специални награди за най-добър концептуален дизайн на опаковка за бутилки и кенове на серия нискоалкохолни винени напитки бе връчена на „Адвантис Ко“, която за първи път участва във „Винария“ веднага след премиерата на арт бутилките в Ню Йорк. Вината с натурални аромати на кафе, капучино, кокос, кола, ягода, праскова за първи път се представят на изложение в Европа и впечатляват потребителите с атрактивната си визия, дело на световноизвестните художници и дизайнери Мигел Паредес и Джо Пелег.

По традиция студенти от специалностите „Технология на виното“ и „Технология на ферментационните продукти“ на Университета по хранителни технологии в Пловдив положиха Дионисова клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш и получиха специален диплом от Националната лозаро-винарска камара, както и годишен абонамент за изданията на сдружението.

За първи път на „Винария“ е обособена ВИП зона за ексклузивни вина, където почитателите на дионисовата напитка могат да дегустират специални и трудно откриваеми на пазара напитки, изтъкна председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов. Той посочи, че в Града на виното посетителите ще видят съвременните тенденции във винопроизводството и ще се насладят на богата гама продукти с модерен стил. На атрактивен щанд на „Винария“ за първи път се представят винени коктейли с различни вкусове, които са бутилирани в кенове и иновативни арт бутилки. 

Зоната „Вкусове от Италия“ допълва атмосферата на Града на виното и „Фудтех“. Тази година в нея се представят продукти на 30 италиански компании. За първи път посетителите могат да видят вино и кафе с марката на световноизвестния тенор Андреа Бочели. Щандовете на изложителите от Апенините привличат и с традиционни италиански специалитети като поркета, както и с биозехтин, биовина и ликьори, пасти, маслини, сладка и други изкушения.

Отново български вина спечелиха шестте златни ритона на Винария 2018
8597
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Какво може да видите на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024
За пръв път едра земеделска техника ще бъде представена и на закрито
От 9 до 13 март се провежда двадесет и деветото издание на АГРА 2022
Изложения
Невероятен ръст от 20% е отчетен на Винария 2019
Производител създаде дизайнерска бутилка в чест на Пловдив като Европейска столица на културата
Традиционните изложители на ВИНАРИА се представят с нови продукти и визия
Линия италиански продукти от кактус получи признанието на журито
Родни медовина розе и кози суджук с трюфели спечелиха конкурса за иновации на Фудтех
Родните винопроизводители са спечелили над 200 отличия от международни конкурси през 2018 година
Силно присъствие на български вина от местни сортове на Винария 2019
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини