Начало » Новини » Страната
23.02.2017 г.

Шест български вина спечелиха златните ритони на Винария 2017

За първи път бе връчена награда за препоръчан местен сорт

Снимка: НЛВК

Вчера вечерта в рамките на тазгодишното международно изложение „Винария” бяха връчени големите награди „Златен ритон” и бяха отличени с медали и почетни дипломи оценените от международна комисия вина и спиртни напитки, съобщиха от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). Над 360 проби на български и чуждестранни вина се състезаваха за престижните отличия в 25-тото издание на надпреварата. Напитките бяха оценявани от 24-членно жури, 15 от които са членове на Съюза на енолозите в България – партньор на НЛВК в организацията на конкурса. Председател на международното жури бе д-р Димитър Гайдарски.

За най-добро бяло вино от последна реколта бе обявено „Кабиле Шардоне/Совиньон блан“ на „Вила Ямбол“ ЕАД. Наградата бе връчена на изпълнителния директор на избата Красимир Аврамов от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Сред белите вина от по-стари реколти със „Златен ритон“ бе отличено „Шардоне Еленово“ на „Едоардо Миролио“ ЕООД. Наградата бе връчена от изпълнителния директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев на инж. Десислава Байчева – един от носителите на приза на Съюза на енолозите в България „Енолог на годината“. 

В категория „Розови сортови и купажни вина от последна реколта“ с аналога на винен „Оскар“ бе отличено “Gradn Prix Golden Rhithm Розе“ на „Черноморско злато“ АД. Наградата връчи председателят на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов на изпълнителния директор на избата Йордан Панайотов.

Златен ритон“ спечели за първи път в своята история винарска изба „Оряховица“ ЕООД за розе от по-стари реколти „Gaetan Rose“. Наградата бе връчена от Георги Търновалийски.

При червените вина от последна реколта за фаворит бе обявено виното „Villa Marvella Каберне Фран“ на „Черноморско злато“ АД.

В категория „Червени сортови и купажни вина от по-стари реколти“ призът бе връчен за „Rubaiyat red blend“ на „Винекс Преслав“ АД.

"Златна фиала" получи изпълнителният директор на „Винпром Пещера“ АД Пламен Байков за гроздова ракия „Пещерска мускатова“.

За първи път бе присъдена награда „Препоръчано вино от местен сорт“. „Тази година в международния конкурс за вина, ракии и винено бренди решихме да подкрепим местните сортове вина, за да ги наложим на чуждестранните пазари“, каза председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов. За победител бе обявено бяло вино от сорт „Мискет червен“, производство на изба „Карабунар“. 

Присъдена бе и специална награда на инж. Коста Костов от „Винпром Сандански“ за 50-годишния му принос в развитието на лозаро-винарския сектор.

83 вина бяха отличени от международната комисия на „Винария 2017“ с медали. 50 от тях станаха носители на златни отличия. Най-много призове получи „Вила Ямбол“  ЕАД - 9 златни и 4 сребърни медали, с което спечелиха приза на НЛВК „Бъчва на годината“.

Над 150 изби от 18 държави бяха представени в 25-ото издание на международната специализирана изложба „Винария“. „В надпреварата в международния конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се включиха повече винопроизводители в сравнение с миналата година от България, Молдова, Македония, ЮАР, Азербайджан, Русия и Турция“, каза в приветствието си към гостите на „Нощта на Златните ритони“ председателят на НЛВК Радослав Радев. Той уточни, че акцент са местните сортове, защото в тази ниша има огромен потенциал за развитие и това ще помогне да бъде изграден добър имидж на родните вина, за да бъдат наложени по-лесно на чуждестранните пазари.

От своя страна изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев заяви, че можем да се гордеем с това, което произвеждаме. Винарските изби в страната увеличават своите пазари, подобряват качеството на виното, което произвеждат, и създават добър имидж на родното вино по света. Доказателство за това са получените над 150 златни отличия от международни конкурси на български винопроизводители само през 2016 година, като 107 са от Concours Mondial de Bruxelles“, подчерта инж. Красимир Коев. Той посочи, че през последните 10 години нито една бутилка българско вино не е компрометирала качеството си на световния пазар. Именно затова през юни България е определена за домакин на Световния конгрес на лозарите и винарите.

По традиция студенти от специалностите „Технология на виното“ и „Технология на ферментационните продукти“ на Университета по хранителни технологии положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш и получиха специален диплом от НЛВК.

Шест български вина спечелиха златните ритони на Винария 2017
8271
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Какво може да видите на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024
За пръв път едра земеделска техника ще бъде представена и на закрито
От 9 до 13 март се провежда двадесет и деветото издание на АГРА 2022
Изложения
Невероятен ръст от 20% е отчетен на Винария 2019
Производител създаде дизайнерска бутилка в чест на Пловдив като Европейска столица на културата
Традиционните изложители на ВИНАРИА се представят с нови продукти и визия
Линия италиански продукти от кактус получи признанието на журито
Родни медовина розе и кози суджук с трюфели спечелиха конкурса за иновации на Фудтех
Родните винопроизводители са спечелили над 200 отличия от международни конкурси през 2018 година
Силно присъствие на български вина от местни сортове на Винария 2019
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини