Начало » Новини » Страната
27.02.2017 г.

Градът на виното в Пловдив впечатли световните енолози

Снимка: Международен панаир Пловдив

„Уникален е форматът на „Винария“, защото малките и големите винопроизводители са поставени при равни условия на изложението. В една прекрасна и уютна обстановка са събрани изби от страната и чужбина и може да се добие представа за производството, за различните сортове, които предлагат избите”. Това сподели един от световните експерти Карлайн Гилби, която наблюдава развитието на родното винопроизводство от 20 години. Според нея този вариант дава възможност посетителите да се впечатляват не толкова от дизайна на щандовете, колкото от продукта вино и неговото качество, съобщиха от пресцентъра на пловдивския панаир.

 „Винария стана изложение, на което мога да видя голям брой значими български винопроизводители и да събера достатъчно впечатления за развитието на сектора. Освен това времето на провеждане на изложбата е подходящо, тъй като има възможност да се дегустират и вината от последна реколта, което е още един плюс за Града на виното“, посочи Карлайн Гилби.

„На щандовете на повечето фирми присъстваха и самите технолози, което ми позволи да задам конкретни професионални въпроси към точните хора. Дегустирах много добри вина – едни, които са подходящи за вътрешния пазар и други – за международните. Това, което ме впечатли е, че повечето винарски изби вече правят експерименти както в лозята, така и в своите изби, при което се получава интересна мозайка от вина с различи стилове“, коментира Карлайн Гилби. Тя е на мнение, че българските винопроизводители успешно работят с местните сортове Гъмза, Широка мелнишка лоза, Мавруд, Рубин и други, които са атрактивни за международните пазари и могат да привлекат вниманието на търговците на вино. Според нея трябва да се обърне внимание на спецификата на различните микрорайони.

Карлайн Гилби е впечатлена и от развитието в работата на българските технолози. Вината, които създават, са много добре изпълнени както като продукт, така и технологично. Това се постига с добри лозя, с отглеждането и обгрижването им, както и с използването на съвременните технологии в бранша.

„Вече има вина с български характер. Дизайнът на опаковките също е много модерен и атрактивен. Информацията на етикета би могла повече да помага на потребителя при избора на дадено вино“, допълни още Гилби. Като ценител и познавач тя сподели, че от България с удоволствие би си купила вина от сортовете Гъмза, Шардоне и купажи от международни сортове.

Карлайн Гилби е била няколко пъти член на международния конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки „Винария“. Познава в детайли българския лозаро-винарски бранш. Тя е световен експерт по вино, винен журналист и писател, член на журита на авторитетни международни конкурси.

Градът на виното в Пловдив впечатли световните енолози
7040
 

Последни материали
Виж
В стремежа си да догони водачите на пазара Сърбия и Полша
Украйна поставя нови рекорди в износа на замразени малини
Първата по рода си среща за млади фермери в България
Чрез иновации БАСФ планира до 2030 г. дигитализация върху 4 млрд. декара и 30% спад на вредните емисии
Йордания пак отмени търга за внос на хлебна пшеница
Алжир е закупил малка част от планираните количества фуражна царевица
Правителството одобри промени в данъчните закони за 2025 г.
До 2030 г. корпоративният данък при de minimis ще продължи да бъде преотстъпван
Закон за храните
МС одобри промени за уреждане на продажбите на минерални води
Звено за анализи
В Пловдив ще отрият Институт за системни иновации в храните и виното
Свързани материали
Виж
Сухо ябълково вино
Пловдив празнува Международния ден на мавруда
Група на високо ниво по виното
През 2025 г. България ще бъде домакин на престижен винен конкурс
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Необходима е регистрация за участие
ДФЗ представя on-line новите функционалности при кандидатстване по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Туровете из Сакар предлага 4 по 4 дегустации
С качествените си вина малки изби от Сакар набират инерция в сдружаването
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини