Начало » Новини » Страната
27.02.2017 г.

Градът на виното в Пловдив впечатли световните енолози

Снимка: Международен панаир Пловдив

„Уникален е форматът на „Винария“, защото малките и големите винопроизводители са поставени при равни условия на изложението. В една прекрасна и уютна обстановка са събрани изби от страната и чужбина и може да се добие представа за производството, за различните сортове, които предлагат избите”. Това сподели един от световните експерти Карлайн Гилби, която наблюдава развитието на родното винопроизводство от 20 години. Според нея този вариант дава възможност посетителите да се впечатляват не толкова от дизайна на щандовете, колкото от продукта вино и неговото качество, съобщиха от пресцентъра на пловдивския панаир.

 „Винария стана изложение, на което мога да видя голям брой значими български винопроизводители и да събера достатъчно впечатления за развитието на сектора. Освен това времето на провеждане на изложбата е подходящо, тъй като има възможност да се дегустират и вината от последна реколта, което е още един плюс за Града на виното“, посочи Карлайн Гилби.

„На щандовете на повечето фирми присъстваха и самите технолози, което ми позволи да задам конкретни професионални въпроси към точните хора. Дегустирах много добри вина – едни, които са подходящи за вътрешния пазар и други – за международните. Това, което ме впечатли е, че повечето винарски изби вече правят експерименти както в лозята, така и в своите изби, при което се получава интересна мозайка от вина с различи стилове“, коментира Карлайн Гилби. Тя е на мнение, че българските винопроизводители успешно работят с местните сортове Гъмза, Широка мелнишка лоза, Мавруд, Рубин и други, които са атрактивни за международните пазари и могат да привлекат вниманието на търговците на вино. Според нея трябва да се обърне внимание на спецификата на различните микрорайони.

Карлайн Гилби е впечатлена и от развитието в работата на българските технолози. Вината, които създават, са много добре изпълнени както като продукт, така и технологично. Това се постига с добри лозя, с отглеждането и обгрижването им, както и с използването на съвременните технологии в бранша.

„Вече има вина с български характер. Дизайнът на опаковките също е много модерен и атрактивен. Информацията на етикета би могла повече да помага на потребителя при избора на дадено вино“, допълни още Гилби. Като ценител и познавач тя сподели, че от България с удоволствие би си купила вина от сортовете Гъмза, Шардоне и купажи от международни сортове.

Карлайн Гилби е била няколко пъти член на международния конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки „Винария“. Познава в детайли българския лозаро-винарски бранш. Тя е световен експерт по вино, винен журналист и писател, член на журита на авторитетни международни конкурси.

Градът на виното в Пловдив впечатли световните енолози
6629
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Световни класации
Изкуствен интелект оценява вино
На фона на изключителния следпандемичен ръст в търсенето през 2022 година
Приходите от износа на вино и спиртни напитки от Франция намаляха с 6 на сто
Честит празник на лозари, винари и градинари!
Християнската църква отбелязва празника на свети Трифон
Измама с биологично вино
Европейската прокуратура запорира активи на винопроизводител за 520 000 евро
Предстоящо
Преди Трифон Зарезан в Ямбол за първи път ще има „Дни на местните вина“
До 15 декември се подават заявления по интервенциите за реклама на вина в ЕС и трети страни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини