Начало » Новини » Страната
27.02.2017 г.

Градът на виното в Пловдив впечатли световните енолози

Снимка: Международен панаир Пловдив

„Уникален е форматът на „Винария“, защото малките и големите винопроизводители са поставени при равни условия на изложението. В една прекрасна и уютна обстановка са събрани изби от страната и чужбина и може да се добие представа за производството, за различните сортове, които предлагат избите”. Това сподели един от световните експерти Карлайн Гилби, която наблюдава развитието на родното винопроизводство от 20 години. Според нея този вариант дава възможност посетителите да се впечатляват не толкова от дизайна на щандовете, колкото от продукта вино и неговото качество, съобщиха от пресцентъра на пловдивския панаир.

 „Винария стана изложение, на което мога да видя голям брой значими български винопроизводители и да събера достатъчно впечатления за развитието на сектора. Освен това времето на провеждане на изложбата е подходящо, тъй като има възможност да се дегустират и вината от последна реколта, което е още един плюс за Града на виното“, посочи Карлайн Гилби.

„На щандовете на повечето фирми присъстваха и самите технолози, което ми позволи да задам конкретни професионални въпроси към точните хора. Дегустирах много добри вина – едни, които са подходящи за вътрешния пазар и други – за международните. Това, което ме впечатли е, че повечето винарски изби вече правят експерименти както в лозята, така и в своите изби, при което се получава интересна мозайка от вина с различи стилове“, коментира Карлайн Гилби. Тя е на мнение, че българските винопроизводители успешно работят с местните сортове Гъмза, Широка мелнишка лоза, Мавруд, Рубин и други, които са атрактивни за международните пазари и могат да привлекат вниманието на търговците на вино. Според нея трябва да се обърне внимание на спецификата на различните микрорайони.

Карлайн Гилби е впечатлена и от развитието в работата на българските технолози. Вината, които създават, са много добре изпълнени както като продукт, така и технологично. Това се постига с добри лозя, с отглеждането и обгрижването им, както и с използването на съвременните технологии в бранша.

„Вече има вина с български характер. Дизайнът на опаковките също е много модерен и атрактивен. Информацията на етикета би могла повече да помага на потребителя при избора на дадено вино“, допълни още Гилби. Като ценител и познавач тя сподели, че от България с удоволствие би си купила вина от сортовете Гъмза, Шардоне и купажи от международни сортове.

Карлайн Гилби е била няколко пъти член на международния конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки „Винария“. Познава в детайли българския лозаро-винарски бранш. Тя е световен експерт по вино, винен журналист и писател, член на журита на авторитетни международни конкурси.

Градът на виното в Пловдив впечатли световните енолози
7429
 

Последни материали
Виж
Влизат в сила новите условия за подпомагане по интервенциите в лозаро-винарския сектор
Средствата са разпределени между 10 576 земеделски стопани
ДФЗ изплати 43, 5 млн. лева по НАТУРА 2000
ДФЗ преведе общо 770 хил. лева по схемата
182 земеделски стопани получиха плащания за поддържане и подобряване на биоразнообразието в горските екосистеми
Близо 1,4 млн. лева за борба с теления червей са преведени по сметките на картофопроизводителите
Цените на храните ще паднат с 20%
Първият Магазин за хората ще отвори врати през септември
Отговор от МЗХ
Законът за продажба на занаятчийски храни ще бъде придвижен едва през декември
Свързани материали
Виж
Влизат в сила новите условия за подпомагане по интервенциите в лозаро-винарския сектор
С бюджет над 5,8 млн. лева
От 1 до 8 юли ще има втори прием по интервенциите за лозаро-винарския сектор
Министерството на земеделието вече стъпи в Еврозоната
Изхвърлят пласмасовите съдове за съхранение на вино с нормативни промени
Българското вино е на световно ниво
42 винопроизводителя в Пловдив са произвели над 5 млн. литра червени вина и над 3 млн. литра бели
Основно за САЩ и Великобритания
ЕС е изнесъл алкохолни напитки на стойност 29,8 млрд. евро
Метеорологичните условия нанесоха тежък удар и на производството
Потреблението на вино в света е на най-ниското си ниво от над 60 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини