Начало » Новини » Страната
01.03.2017 г.

Винария 2017 върна немалко от традиционните изложители

Снимка: Международен панаир Пловдив

На 25-ото издание на „Винария“ се завърнаха немалка част от традиционните изложители, като повечето от бяха и сред отличените в престижния международен конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки. „Златен ритон“ и два златни медала от „Винария 2017“ грабна „Винекс Преслав“ АД. Винен „Оскар“ получи „Rubaiyat red blend“ (2012) в категория „Червени сортови и купажни вина от по-стари реколти“. Това вино включва сортовете Каберне Совиньон, Каберне фран, Сира и Малбек.

„Имаме два „Златни ритона“ за бели вина, но за първи път получаваме престижния приз за червено вино, което е голямо признание за нас“, коментира изпълнителният директор на дружеството Тодор Тодоров.

Голяма част от реколтата на винарската изба е от собствени лозови масиви, разположени на около 940 дка, като 240 дка от тях са нови насаждения, които са реализирани с подкрепата на Програмата за развитие на лозарството и винарството в района на Нови пазар. До момента много добре се приемат на пазара вината им от сортовете Шардоне, Ризлинг и Пино ноар.

През май предстои в търговската мрежа да бъде пусната и нова серия вина „Хан Крум“ от сортовете Шардоне, Траминер, Мускат, Совиньон блан, Розе, Каберне, Мерло и Сира. Те ще се предлагат в три ценови класа – нисък, среден и висок между 7 и 15 лв.

Сред получилите отличия от конкурса на "Винария" 2017 беше и винарска изба „Тера Тангра“, която е участвала с 8 проби, половината от които бяха отличени: „Тера Тангра Шардоне барик“ (2015) и „Тера Тангра Малбек“ (2015) със златен медал, а „Ятрус Совиньон блан“ (2015) и „Органик Мавруд“ (2016) със сребърен.

Избата е създадена през 2000 г., когато двамата българи – Емил Зайчев и Робърт Станев по съвет на техен френски приятел купуват 100 дка земя и засаждат лозя в района на Сакар.

Още от първата реколта получават около 2 тона вино и изпращат проби във Франция, които са оценени от експерти с над 90 от възможни 100 точки. Блестящите резултати стимулират собствениците и те закупуват още земя в района. В момента избата разполага с 3500 дка собствени лозя. От 12 години залагат на сортовете Сира, Мерло, Рубин и Мавруд. „Според нас Сакар е утвърден регион и с перспектива, като идеята ни е да го наложим като микрорайон, известен с определени вина“, коментира технологът на винарната Димо Хаджиев. Той увери, че цялото лозе е сертифицирано за биологично грозде. „Целта ни е да наложим на пазара качествени вина от собствени лозя, произведени от уникален тероар“, увери Хаджиев.

Винарската изба е една от първите в страната, която изнася червено вино в Северна Европа. „Органик Мавруд“ се приема там много добре. То е сочно, топло със собствен характер и е чудесно средство за подобряване на здравословния начин на живот. Изключително щастливи сме, че нашият Мавруд бе оценен и от международното жури на „Винария 2017“ и спечели златен медал“, каза Димо Хаджиев. Той допълни, че са получили златен медал и за червено вино от по-стари реколти „Малбек“, което показва, че работят отлично и с международни сортове.

На „Винария 2017“ избата се представи с 15 вина. Ценовият диапазон на вината е от 7 до 20 лв., но предлагат и бутикови серии, които се купуват от аукциони.

След 3-годишно отсъствие от "Винария" на сцената отново се появи "Черноморско злато" АД. Това е изба не само с дълбоки традиции, но и с модерен поглед на своите технолози – еднакво силни както в производството на вино, така и на уникални ракии и винено бренди. Това беше доказано по неоспорим начин - много златни и сребърни медали и два Златни Ритона за “Villa Marvella Каберне Фран” (2016) и „Gradn Prix Golden Rhythm Розе“ (2016). В международния конкурс бяха отличени със златен медал още 12 вина, гроздови и плодови ракии и винено бренди, а със сребърен – 4 напитки, произведени от „Черноморско злато“ АД. 

„СИС Индустрийс“ ООД достойно защити престижното си име със златни и сребърни отличия, а „Вила Ямбол“ ЕАД освен медалите и Златен ритон за „Кабиле Шардоне/Совиньон блан“ (2016) завоюва и "Бъчвата на НЛВК" – приз за най-много наградени вина в конкурса "Винария" 2017.

Сред традиционно отличените напитки на „Винария“ бяха вината на „Логодаж“. Тази година избата участва с четири проби, две от които бяха отличени: естествено пенливо вино „Сатен“ (2013) със златен медал и „Нобиле розе“ със сребърен. Избата притежава два „Златни ритона“ от „Винария“ за „Нобиле Шардоне“ и за „Хипноза резерва“ и десетки златни отличия. Участва в престижния винен форум от 2000 г.

„Логодаж“ е създадена преди 20 години в Мелнишкия район, който е благоприятен за отглеждане на лозя, разположен на територията на бивш вулкан. „В избата следваме две основни линии – да създаваме вина от местни сортове, които са характерни за поречието на река Струма и да създаваме вина, чието качество изпреварва цената. Държим нашите вина да бъдат комплимент за клиента“, посочи търговският директор на „Логодаж“ Методи Георгиев. Той коментира, че на тазгодишното издание на „Винария“ почти всички вина, дегустирани от посетителите на изложбата, са били оценени с 50% до 100% по-високи цени, отколкото струват на пазара. „За нас са важни не само отличията от престижни международни и български конкурси, а и констатацията на клиента, който да каже: „Това е моето вино“ и потребителите да ги превръщаме във фенове“, заяви Методи Георгиев.

Винария 2017 върна немалко от традиционните изложители
9206
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Какво може да видите на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024
За пръв път едра земеделска техника ще бъде представена и на закрито
От 9 до 13 март се провежда двадесет и деветото издание на АГРА 2022
Изложения
Невероятен ръст от 20% е отчетен на Винария 2019
Производител създаде дизайнерска бутилка в чест на Пловдив като Европейска столица на културата
Традиционните изложители на ВИНАРИА се представят с нови продукти и визия
Линия италиански продукти от кактус получи признанието на журито
Родни медовина розе и кози суджук с трюфели спечелиха конкурса за иновации на Фудтех
Родните винопроизводители са спечелили над 200 отличия от международни конкурси през 2018 година
Силно присъствие на български вина от местни сортове на Винария 2019
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини