За градинарите няма съмнение, че черупките на яйцата съдържат множество полезни вещества за стайните и градинските цветя, въпросът е как да успеем да ги използваме.
Масово разпространен е вариантът с накисване на неизмити черупки за няколко дни в буркан, докато разтворът започне да изпуска силна неприятна миризма, след което се разрежда още веднъж във вода. Проблемът е именно в миризмата, особено при дефицит на свободни помещения за такъв тип експерименти най-вече в градски условия.
Този проблем обаче може да се избегне. Най-напред яйчните черупки се измиват, подсушават и прибират. Когато се стигне до подхранването на цветята, 5-6 половинки черупки се стриват в чаша, слагаме вода да заври и ги заливаме с нея. След това използваният съд се покрива с кърпа и ги оставяме да киснат през нощта. На сутринта получената смес се прецежда през гевгир и разтворът за подхранване е готов.
За единичните саксийки е достатъчна по половин чаша, но на големи растения като фикуса например или на голям контейнер се полага по половин литър. С този разтвор подхранваме растенията веднъж месечно и зиме, и лете.