Юли е период на най-висока активност за краставиците и щедра реколта от сочни и хрупкави плодове. Това е и време, в което растенията изпитват значителен стрес – високите температури, интензивното плододаване и рискът от болести могат значително да ги отслабят. За укрепване на краставиците и удължаване на периода на плододаване, което ще позволи получаване на изобилна реколта, много градинари прибягват до използване на естествено и ефективно средство за подхранване – мая за хляб.
Това не е просто народен съвет, а научно обоснован метод, потвърден с впечатляващи практически резултати.
Ползи от подхранването на краставиците с мая
Хлебната мая не е директен тор, защото не съдържа азот, фосфор и калий, както и микроелементи, но помага за активиране на почвената микрофлора. Полезните бактерии започват да преработват органичната материя по-бързо, освобождавайки в достъпна форма азота и фосфора. Всъщност, маята стартира естествен „биореактор“ в корените на растенията, подобрявайки структурата и хранителните свойства на почвата.
Ползите са следните:
1. Ускорява растежа на кореновата система, което допринася за по-ефективно усвояване на вода и хранителни вещества от почвата.
2. Укрепва имунната система на растенията. Те стават по-устойчиви на болести (кореново гниене и брашнеста мана) и стресови условия.
3. Броят на завръзите се увеличава, подхранването се подобрява, количеството на женските цветове се увеличава за сметка на мъжките и плодовете нарастват по-активно.
През юли, когато краставиците плододават активно, но са подложени на топлинен стрес, подхранването с хлебна мая помага за запазване на количеството и качеството на реколтата.
Класическа рецепта за подхранване на краставиците с мая
Ефективността на подхранването с мая зависи от подготовката. Основните компоненти са вода, хлебна мая (прясна или суха) и захар (може и друг въглехидрат). Важно е да се активира процесът на ферментация, по време на който маята освобождава полезни вещества.
Какво е необходимо?
Топла вода с температура 30-35 градуса по Целзий – 10 литра, мая за хляб – 100 g пресована или 30 g суха, кристална захар – 2-3 супени лъжици.
Водата се налива в подходящ съд, добавят се маята и захарта и се разтварят в нея. Разбърква се добре, покрива се с капак или кърпа, но газовете да могат да излизат и се поставя на топло място за 3-6 часа. Когато се появят признаци на активна ферментация (на повърхността се появява пяна) и характерна миризма на мая, тогава базовият разтвор е готов. Той се разрежда с нехлорирана вода в съотношение 1:5. С този разтвор може веднага да се поливат краставиците. Той не бива да се съхранява дълго, защото е „жив“ продукт и с течение на времето активността му намалява – максималният срок е 2 дни на хладно.
Внасянето на пепел при това подхранване ще попълни запасите от фосфор, калий и микроелементи, но и ще неутрализира подкисляването на почвата, предизвикано от маята, ще подобри качеството.
Подхранване с такъв разтвор може да се прави 2-3 пъти месечно, с максимална ефективност през периода на цъфтеж и плододаване.
Краставиците се подхранват с 0,5-1 литър на растение рано сутрин или вечер кореново, като се внимава да не се мокрят листата, а 1-2 часа преди това се полива.
Важно е да знаем, че не се допуска съчетаване на подхранването с мая с минерално торене и обработване с химични препарати. Трябва да има интервал от 7-10 дни между тях.
Добре е подхранването с мая да се редува с добавяне на пепел или други органични вещества.
Грешки при използването на хлебна мая за подхранване
Основна грешка е прекалено честото подхранване с мая. Ентусиазмът е напълно оправдан, но излишъкът може да доведе до дисбаланс. Интензивното размножаване на микрофлората изисква голямо количество органична материя. Ако няма достатъчно от нея (на бедни песъчливи почви), тогава микроорганизмите започват да се хранят с хумуса, който е основата на плодородието, а това до изчерпване на почвата. Може да доведе и до дефицит на калций и калий, което ще се отрази негативно на качеството на плодовете и ще отслаби растенията. Оптималното подхранване е 2-3 пъти месечно в активния период на цъфтеж и плододаване.