Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.11.2017 г.

Да си отгледаме репички на перваза

Полезни съвети

Не е особено трудно да се отглеждат репички на перваза, макар да се срещат и мнения, че това е невъзможно. Репичките обаче са сред най-популярните зеленчуци в парниците след доматите, краставиците и лука, така че изкуствените условия явно не им вредят.

Не всички сортове обаче са подходящи за отглеждане на перваза. Най-добре е да бъдат подбрани бързо узряващи сортове, устойчиви на стрелкуване.

Студоустойчивите репички не се страхуват нито от течението, нито от значителни температурни колебания. Не така обаче стои въпросът с жегите, които през зимата вкъщи не са рядкост. Най-добрата температура за тях е между 16 и 29 градуса по Целзий. Ако в стаята е прекалено горещо, растенията хвърлят всичките си сили в цъфтеж. За да не се случва това, помещението, в което ги отглеждаме, трябва да бъде проветрявано редовно. За щастие репичките не се страхуват дори от не особено силните застудявания.

За да си осигурим постоянно свежи репички, трябва да ги сеем на малки партиди на всеки 2 седмици. През зимата много от сортовете се налага да бъдат осветявани допълнително с лампи, за да може продължителността на светлата за тях част на денонощието да надхвърля 10 часа.

Към почвата няма особени изисквания – дори обикновената пръст от градината ще свърши работа, както и предлаганата в магазините. А можем и да си я приготвим сами, смесвайки равни части пръст, пясък и прегорял оборски тор. Преди засаждането на семената обаче трябва  да я обеззаразим, подлагайки я последователно на въздействието на ниски и високи температури.

Репичките се сеят по схема 5 на 5 сантиметра, за да може всяко растение да разполага с достатъчно площ за изхранване – тогава зеленчуците ще станат големи и еднакви. Семената се бодват плитко, едва на половин до 1 сантиметръ, след което почвата се полива и се покрива със стъкло или фолио. То се сваля чак когато кълновете пробият почвата. Покълналото растение не бива да се оставя да пресъхва, като водата, с която го поливаме, трябва да е със стайна температура.

Ще се налага да въртим съда, в който сме засадили репичките, за да не се развиват едностраннно.

От подхранване няма особена нужда, макар че при приготвянето на пръстта можем да я обогатим с малки количества дървесна пепел или суперфосфат с калиев сулфат.

Да си отгледаме репички на перваза
8774
 

Последни материали
Виж
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Свързани материали
Виж
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Как да отглеждаме репички през лятото – полезни съвети
Имате проблеми с репичките?
Пролетните зеленчуци
Съвети за добра реколта в сезона на репичките
Дойде време за репичките
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини