Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.11.2017 г.

Да си отгледаме репички на перваза

Полезни съвети
Да си отгледаме репички на перваза

Не е особено трудно да се отглеждат репички на перваза, макар да се срещат и мнения, че това е невъзможно. Репичките обаче са сред най-популярните зеленчуци в парниците след доматите, краставиците и лука, така че изкуствените условия явно не им вредят.

Не всички сортове обаче са подходящи за отглеждане на перваза. Най-добре е да бъдат подбрани бързо узряващи сортове, устойчиви на стрелкуване.

Студоустойчивите репички не се страхуват нито от течението, нито от значителни температурни колебания. Не така обаче стои въпросът с жегите, които през зимата вкъщи не са рядкост. Най-добрата температура за тях е между 16 и 29 градуса по Целзий. Ако в стаята е прекалено горещо, растенията хвърлят всичките си сили в цъфтеж. За да не се случва това, помещението, в което ги отглеждаме, трябва да бъде проветрявано редовно. За щастие репичките не се страхуват дори от не особено силните застудявания.

За да си осигурим постоянно свежи репички, трябва да ги сеем на малки партиди на всеки 2 седмици. През зимата много от сортовете се налага да бъдат осветявани допълнително с лампи, за да може продължителността на светлата за тях част на денонощието да надхвърля 10 часа.

Към почвата няма особени изисквания – дори обикновената пръст от градината ще свърши работа, както и предлаганата в магазините. А можем и да си я приготвим сами, смесвайки равни части пръст, пясък и прегорял оборски тор. Преди засаждането на семената обаче трябва  да я обеззаразим, подлагайки я последователно на въздействието на ниски и високи температури.

Репичките се сеят по схема 5 на 5 сантиметра, за да може всяко растение да разполага с достатъчно площ за изхранване – тогава зеленчуците ще станат големи и еднакви. Семената се бодват плитко, едва на половин до 1 сантиметръ, след което почвата се полива и се покрива със стъкло или фолио. То се сваля чак когато кълновете пробият почвата. Покълналото растение не бива да се оставя да пресъхва, като водата, с която го поливаме, трябва да е със стайна температура.

Ще се налага да въртим съда, в който сме засадили репичките, за да не се развиват едностраннно.

От подхранване няма особена нужда, макар че при приготвянето на пръстта можем да я обогатим с малки количества дървесна пепел или суперфосфат с калиев сулфат.

572
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
Практика
Колко органични торове и микроелементи съдържат листата и стъблата на цвеклото
Остава неясно можем ли още да ги използваме и за мезе към нея
В САЩ вече произвеждат бирата за по-добър вкус направо с картофите
Класическо вкусно ястие
Гювеч със свинско и кисело зеле
Седмична ценова справка
Цени на цяло агне по региони
Цени на яйца на едро и дребно по региони
Цените на яйцата в страната остават високи
С извънредна помощ
ЕС в крайна сметка ще покрие част от загубите от наводненията на фермерите в Литва
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Репичките и киселецът растат добре и под сянката на дърветата
Репички за цяла есен
След всяко изваждане растенията се поливат леко
Вкусните репички се нуждаят от хлад
За дефицита на репички и салатните акции по пазарите
Градината
Втора реколта репички през есента
Още за сеитбата на репички през пролетта
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2017

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам