Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.11.2017 г.

Как да не допуснем тазгодишните болести по чесъна да го поразят и догодина

Полезни съвети
Как да не допуснем тазгодишните болести по чесъна да го поразят и догодина

По принцип чесънът е доста устойчив на заболявания, но има години, в които е трудно дори да заделим посадъчен материал за следващия активен сезон. Нерядко причината е в неспазване на правилата на сеитбообращението. Чесънът не трябва да се отглежда там, където вече е засаждан, през следващите 3-4 години, а също и след родствени култури като например кромида.

Като профилактична мярка срещу болестите и част от вредителите преди засаждането на чесъна скилидките се обеззаразяват в топла вода (около 50 градуса по Целзий) в продължение на 15 минути. По време на растежа чесънът се пръска с разтвор на борна киселина (10 грама на 10 литра вода). Освен това след прибирането на реколтата всички растителни остатъци в градината трябва да се събират и изгарят, за да намалим шансовете за оцеляване на гъбичките.

Много е важно реколтата от чесън да се съхранява в студено сухо помещение, тъй като голяма част от заболяванията се проявяват едва след прибирането ѝ, обикновено при съхранението за консумация или в заделения посадъчен материал. Необходимо е също така да бъде преглеждана редовно, за да засечем навреме болните глави и скилидки и да ги отстраним, а за тази цел трябва да познаваме основните признаци на заболяванията.

От шийно гниене боледува най-често кромидът, но се среща и при чесъна. Проявява се едва в мазето – главите омекват и от тях се разнася неприятна миризма. За намаляване на шансовете за появата му за съхранение се оставя само напълно узрял чесън без каквито и да било видими признаци на заболяване.

При фузариум (загниване на дънцето) чесънът омеква и започва да гние, а на дънцето се появява бял налеп. Борбата със заболяването е изключително трудна. Препоръчва се използването на здрав посадъчен материал и смяна на мястото на лехите с чесъна.

Ако скилидките пожълтяват и по тях се появяват вдлъбнатини и язви на ивици, вероятно се проявява бактериоза. Болестта поразява най-често недозрелия или изсушения в недостатъчна степен чесън. Като профилактична мярка може да потопим за 5-10 минути скилидките в солен разтвор – 3-4 лъжици сол на 5 литра вода.

Част от заболяванията се проявяват още в лехата. От брашнестата мана листата на чесъна пожълтяват и стават чупливи, особено ако времето се задържи мрачно за по-продължителен период. Растенията могат да бъдат защитени с пръскане с 1-процентов бордолезов разтвор.

Ако върху листата се появят жълти или червеникави ивици, значи чесънът е заболял от ръжда. Оставим ли болестта да се развива на спокойствие, растенията загиват, а реколтата е слаба, тъй като главите остават дребни. Срещу ръждата се пръска с препарати, съдържащи мед, а за засаждане се подбират само здрави скилидки.

Как да не допуснем тазгодишните болести по чесъна да го поразят и догодина
7566

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
През изминалото денонощие са изгоряли 30 кошера и над 400 бали слама
Нелеп инцидент
Три годишно дете отне живота на 63 годишна жена от село Долно Лешко
Връчиха годишните награди за борба с престъпленията срещу природата
Очаква се неравномерно поникване на пшеницата през зимния период
Сушата ще е основен проблем в Европа и Черноморския регион за зърнопроизводството
Декоративни растения
Маклура (адамова ябълка) – декоративно и лечебно растение
Есенна супа
Свързани материали
Виж
Полезни практики
След чесъна засадете краставици и чакайте отлична реколта
Топлото и влажно време предразполага към ръжда по чесъна
Полезни съвети
Засаждаме чесъна напролет
Полезни съвети
Ако не успеем да засадим чесъна наесен
Полезни съвети
Подбираме чесъна за есенното засаждане
Консумирайте листата в свежо състояние
Дивият чесън расте в планински дворове
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам