Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.11.2017 г.

Как да не допуснем тазгодишните болести по чесъна да го поразят и догодина

Полезни съвети
Как да не допуснем тазгодишните болести по чесъна да го поразят и догодина

По принцип чесънът е доста устойчив на заболявания, но има години, в които е трудно дори да заделим посадъчен материал за следващия активен сезон. Нерядко причината е в неспазване на правилата на сеитбообращението. Чесънът не трябва да се отглежда там, където вече е засаждан, през следващите 3-4 години, а също и след родствени култури като например кромида.

Като профилактична мярка срещу болестите и част от вредителите преди засаждането на чесъна скилидките се обеззаразяват в топла вода (около 50 градуса по Целзий) в продължение на 15 минути. По време на растежа чесънът се пръска с разтвор на борна киселина (10 грама на 10 литра вода). Освен това след прибирането на реколтата всички растителни остатъци в градината трябва да се събират и изгарят, за да намалим шансовете за оцеляване на гъбичките.

Много е важно реколтата от чесън да се съхранява в студено сухо помещение, тъй като голяма част от заболяванията се проявяват едва след прибирането ѝ, обикновено при съхранението за консумация или в заделения посадъчен материал. Необходимо е също така да бъде преглеждана редовно, за да засечем навреме болните глави и скилидки и да ги отстраним, а за тази цел трябва да познаваме основните признаци на заболяванията.

От шийно гниене боледува най-често кромидът, но се среща и при чесъна. Проявява се едва в мазето – главите омекват и от тях се разнася неприятна миризма. За намаляване на шансовете за появата му за съхранение се оставя само напълно узрял чесън без каквито и да било видими признаци на заболяване.

При фузариум (загниване на дънцето) чесънът омеква и започва да гние, а на дънцето се появява бял налеп. Борбата със заболяването е изключително трудна. Препоръчва се използването на здрав посадъчен материал и смяна на мястото на лехите с чесъна.

Ако скилидките пожълтяват и по тях се появяват вдлъбнатини и язви на ивици, вероятно се проявява бактериоза. Болестта поразява най-често недозрелия или изсушения в недостатъчна степен чесън. Като профилактична мярка може да потопим за 5-10 минути скилидките в солен разтвор – 3-4 лъжици сол на 5 литра вода.

Част от заболяванията се проявяват още в лехата. От брашнестата мана листата на чесъна пожълтяват и стават чупливи, особено ако времето се задържи мрачно за по-продължителен период. Растенията могат да бъдат защитени с пръскане с 1-процентов бордолезов разтвор.

Ако върху листата се появят жълти или червеникави ивици, значи чесънът е заболял от ръжда. Оставим ли болестта да се развива на спокойствие, растенията загиват, а реколтата е слаба, тъй като главите остават дребни. Срещу ръждата се пръска с препарати, съдържащи мед, а за засаждане се подбират само здрави скилидки.

Как да не допуснем тазгодишните болести по чесъна да го поразят и догодина
8969

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Партньорство
Министър от арабските емирства на визита в Селскостопанска академия
Законови промени
Регистрация на храни за товари над 3,5 тона ще стопира бизнеса на десетки хиляди фирми
Проведе се Дванадесетата годишна работна среща на министрите на земеделието от държавите от Югоизточна Европа
Обеззаразете градината и оранжерията преди новия сезон
България представи автохтонни породи животни на Международното изложение в Хановер – EuroTier 2018 г.
Есенен цъфтеж при плодните и декоративни растения
Свързани материали
Виж
Защо зимният чесън израства дребен и как да го избегнем
Полезни практики
След чесъна засадете краставици и чакайте отлична реколта
Топлото и влажно време предразполага към ръжда по чесъна
Полезни съвети
Засаждаме чесъна напролет
Полезни съвети
Ако не успеем да засадим чесъна наесен
Полезни съвети
Подбираме чесъна за есенното засаждане
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам