Есенното засаждане на чесъна е сред все по-обичайните дейности в градината. Най-важното в случая е да подберем качествен посадъчен материал.
Ако ползваме чесън от собствената реколта, той трябва да е добре изсушен. Задължително се проверява качеството му и при най-малкото съмнение за болести главата се отхвърля. Никакви увреждания не трябва да има и по дънцето.
За засаждане наесен е най-добре да бъдат подбрани глави с голям и среден размер и между 6 и 10 скилидки. Не бива обаче да се пренебрегват и дребните глави, особено ако посадъчният материал е недостатъчен. В този случай скилидките се отделят според размера им и се засаждат отделно. Големите глави ще дадат богата реколта, но растенията, израснали от дребните, ще узреят по-бързо. Ако смесим скилидки с различни размери, реколтата ще узрява неравномерно с всички последици, най-вече прибирането й по преценка. А ако закъснеем с прибирането на вече узрелия чесън, можем да загубим част от реколтата.
Разчупването на главите на скилидки се прави преди самото засаждане, за да не изсъхнат. Трябва да се внимава на скилидките да не остава част от старото дънце, защото ще пречи на поемането на влага и ще затрудни вкореняването.
Здравият посадъчен материал, засаден на добре подготвената и заредена с торове леха, обикновено не се нуждае от допълнителна обработка.