Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.10.2017 г.

Как да опазиим чесъна от луковата нематода

Луковата нематода (Ditylenchus allir) принадлежи към групата на стъблените нематоди. Тя вреди силно на чесъна, лука и праза, но се среща и по други растения – ягода, люцерна и др. Нематодата е много дребна (1-1,5 мм дълга) и незабележима с просто око. Тялото й е дълго, червеобразно, силно заострено в двата края. Луковата нематода живее в почвата. Силно подвижна, тя прониква в растенията през рани, през водните устица, през пукнатини. Женската снася яйцата си в тъканите на нападнатите растения. Пълното развитие на ларвите протича в тях. Едно поколение се развива за 24-30 дни. При чесъна и лука най-често заразяването става по време на покълването. Стъблото на младите растения надебелява и се издува. Листата се изкривяват и деформират. Повредените растения се развиват ненормално. Развитието им се забавя и при по-силно нападение те загиват. Луковиците се нацепват и загниват.
Луковата нематода зимува в почвата, в сухите луковици, в нападнатите растения и в растителните остатъци. Когато повредените растения изсъхват нематодите ги напускат. Заразяването става най-често от почвата, но също източник на зараза са засадените болни луковици. Луковата нематода се разнася чрез почвата, чрез посадъчния материал, колелата на машините, пособията, с които се работи, поливните води и др.

Основното правило, което трябва да се спазва е използване на здрав посадъчен материал и засаждане в незаразени почви. Обеззаразяване на луковиците с химически средства не се практикува. Ефикасно средство срещу луковата нематода е изпичането на главите лук и чесън. След изваждането луковиците се държат на слънце няколко дни, за да излязат от тях нематодите. Препоръчва се и потапяне на луковиците в топла вода – 43-45ºС в продължение на 4 часа. Чесновите глави се разделят на скилидки и се потапят във водата. От голямо значение е през тези четири часа да се следи температурата и да се поддържат необходимите градуси. Съхранението на чесъна и лука да става при температура под 3ºС, за да не се даде възможност на нематодите да продължат да се развиват. Нападнатите растения се изскубват и унищожават. На площите, заразени с нематода се засяват в продължение на 2-3 години зърненожитни, многогодишни треви, слънчоглед.

Препаратите, които се внасят в почвата срещу нематодите са силно отровни за хората и топлокръвните животни. При работа с тях трябва да се спазват строго санитарно-хигиенните изисквания и правила. Прилагането им в домашната градина е опасно. 

Как да опазиим чесъна от луковата нематода
21245
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Луковият молец не е за подценяване
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезни съвети
Тънкости при отглеждане на зимен чесън за добра реколта
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини