Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.11.2017 г.

И през лятото можете да облагородите овошките

През първите дни осигурете сянка

Традиционните и най-сигурни срокове за присаждане на овощните дървета са през втората половина на лятото (на спяща пъпка) и през пролетта (на будна пъпка и на калем). Присаждането на спяща пъпка се прави от средата на юли до началото на септември. Това също може да се приеме като присаждане на зелен калем. Калемите, които се използват за това присаждане, имат активна фотосинтезираща листна маса, но са преустановили активните си растежни процеси. Оттук идва и определението – “присаждане на спяща пъпка”. Както присадените пъпки, така и тези върху растенията по-нататък преминават през фазите на дълбокия и принудителен покой. Те трябва да останат в покой до началото на пролетното присаждане било на будна пъпка или на калем. Калемите за пролетното присаждане се събират най-късно към края на зимата, докато са още в пълен покой и до момента на присаждането се съхраняват във влажна среда и при температура по-ниска от 5С. Присадените пъпки от тези калеми върху подложки, които са в началото или в по-напреднала фаза на развитие, прорастват, откъдето идва и определението “присаждане на будна пъпка”.

Съобразявайте се с фазите
Присаждането може да се осъществи и в други срокове, но тази практика е почти непозната и трудно осъществима. Тя зависи от състоянието на пъпките по отношение на растежа и покой. През пролетта започват активни растежни процеси. Те се изразяват в удължаването на филизите, формирането на листата върху тях и пъпките, които се залагат в пазвите на тези листа. Това е първата фаза от растежа, която е известна като буен растеж. Тя приключва със залагането на връхната пъпка върху новия прираст. След това формираните пъпки постепенно преминават във фазата на предварителния покой.

Извършвайте операциите бързо
Към началото на юни в основната част на новия прираст вече има добре оформени пъпки. Те могат да се използват за допълнително присаждане на будна пъпка, което трябва да се извърши много внимателно. Калемите трябва да се отрежат непосредствено преди присаждането, премахват им се листните петури с част от листната дръжка и от тях се изрязва щитчето с пъпката. Върху подложката трябва предварително да е направен Т-образният нарез и щитчето много бързо да се постави в него и да се привърже плътно. Окулирането се прави рано сутрин или в по-късните следобедни часове, в облачни дни. При успешно провеждане на присаждането пъпките прорастват след известно време и по-нататък трябва да се полагат грижи за присадника, като се разхлаби превръзката и своевременно се премахват филизите, прораснали от подложката. Едно от важните условия за успеха на това присаждане е пъпките да са добре оформени и операциите да се извършват по възможност по-бързо, като се спазват всички изисквания по отношение на качеството на отрезите. Желателно е през първите няколко дни да се осигури засенчване на присадката.

И през лятото можете да облагородите овошките
12979

Последни материали
Виж
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
Свързани материали
Виж
Полезно за градинарите
Салициловата киселина - помощник в овощната и зеленчукова градина
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Календар на градинаря - април
Проблеми за растителната защита в началото на вегетацията, напомняме !
Ефективна ранна обработка на градината с бордолезов разтвор
През март овощарите трябва да бъдат бдителни, съобразителни и бързи!
Можем ли да отгледаме овощни дървета от семена и костилки
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини