Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Резитба на овощните дървета

Синор.БГ / 31.10.2017 г.

След средата на февруари настъпва най-благоприятният срок за провеждане на зимните резитби при овощните дървета. Те трябва да приключат преди набъбването на пъпките, което в зависимост от метеорологичните условия през отделните години и в различните райони не настъпва в един и същи срок.
Резитбата е едно от основните мероприятия при отглеждането на овощните дървета. С нея може да се въздейства не само на растението като цяло, но и конкретно върху отделните клони и клонки. Така до голяма степен се регулира растежът, плододаването и получаването на по-редовни и качествени добиви в продължение на повече години. Ако дърветата се оставят без резитба плододават по-рано, растежът им отслабва, короните се сгъстяват и това се отразява на качеството на плодовете и редовността на плододаването.
Основните задачи на резитбата са свързани с формирането на короната през първите няколко години, просветляване и регулиране на растежа и плододаването през плододаващия период, и еднократни подмладяващи резитби към края на жизнения цикъл. Въпросите, свързани с формирането на короната бяха отразени в нашия вестник. Посочено беше, че една от короните, които успешно могат да се прилагат при почти всички овощни видове е подобрено-етажната. Изключение правят само прасковата, ябълката и крушата присадени на по-слабо растящи подложки.
Резитбата за плододаване по принцип е еднаква за всички видове, независимо от начина на формиране, но с известна специфична особеност при прасковата. Има и някои особености при отделните видове и сортове, с които трябва да се съобразяваме. Като пример може да се посочи разликата между черешата и вишната. Първата не се нуждае от толкова силни резитби за просветляване и подмладяване, в сравнение с повечето вишневи сортове.
Резитбата за плододаване започва още в края на формирането и продължава през целия жизнен цикъл. Целта на тази резитба е да се поддържа равновесие между растежа и плододаването. С напредване на възрастта и по-обилното плододаване короните се сгъстяват, растежът намалява и това е една от причините за нередовното плододаване при някои видове. Чрез подменяне или съкращаване на застаряващите клонки с по-млада дървесина се стимулира растежът и се подобрява плододаването. Премахването на част от плодните пъпки с тези резитби не намалява количеството на добива, тъй като дърветата залагат много повече, отколкото са необходими за една нормална реколта.
През плододаващия период е необходимо да се провеждат ежегодни резитби за просветляване на короната. В началото тези резитби са по-умерени, за да не се намали добивът и да не се предизвика излишен силен растеж. С напредването на възрастта сгъстяването се засилва, влошава се огряването на плодовете и листата във вътрешността и това се отразява върху качеството и асимилационната дейност. С просветляващите резитби се премахват сухите, счупените и болните клонки. Изрязва се и една от две преплитащи се или успоредно растящи клонки, както и силно застарелите. Резитбата засяга и други по-големи и по-малки клони и клонки, които сгъстяват короната. Просветляването трябва да започне от периферните и връхни части, където растежът и сгъстяването е най-силно. Не трябва да се прекалява с премахването на обрастващата дървесина в основната част на скелетните клони, защото с това се засилва оголването им и изнасяне на плододаването към периферните зони. По принцип в основата на короната се запазват по-силните клони и клонки, а към връхната част – по-слабите.
Друга основна резитба през плододаващия период е подмладяването, което се изразява в съкращаване на обрастващата дървесина. По този начин се стимулира растежът и плододаването, като се ограничава броят на растежните и плодните пъпки. Колкото по-силно е разклоняването и застаряването, толкова по-силно съкращаване е необходимо. Съкращаването на една и съща клонка се извършва периодично през няколко години, в зависимост от нейното застаряване. С подмладяващите резитби най-силно се стимулира растежът и се подобрява съотношението между листната маса и плодовете. Не са редки случаите, когато по-силните скелетни и полускелетни клони увисват под тежестта на плодовете и растежът във връхната им част намалява. В този случай е необходима една по-силна ограничаваща резитба.
В заключение трябва да се отбележи, че колкото растежът на дървото е по-слаб и количеството на плодните пъпки е по-голямо, толкова по-силни резитби за прореждане и съкращаване са необходими. Добри резултати от тези резитби могат да се получат, ако се съчетаят с редовно торене, напояване и борба с вредителите.

Резитба на овощните дървета
6906
 

Последни материали
Виж
Правата първоначално се учредяват в полза на „България Ер Меинтенанс“
Правителството осигури терен за нови гранични проверки на БАБХ
Решения на МС
Кабинетът одобри парите за язовир „Пясъчник“
Решения на Министерския съвет
Одобрена е новата тарифа за промяна на предназначението на земеделските земи
С постановление от днес
Няма да има увеличение на таксите на БАБХ! Запазват се, но в евро
Националната федерация „Земеделие и горско стопанство“ към „Подкрепа“
Протест на нископлатените служители в земеделието пред Триъгълника на властта
На 9 декември в София
Съюзът по хранителна промишленост отбелязва 60-годишен юбилей
Свързани материали
Виж
Продължение по темата
Нови изпитания пред овощарите през есента
Полезни съвети
Как да се погрижим за ягодите след прибирането на реколтата
След валежите
На растителнозащитния фронт става опасно горещо!
Съвети за градинаря
Да забавим растежа на овощните дървета и да намалим височината им
Грижи през есента
Ефективни решения за подобряване на плододаването при крушите
Подрязване и оформяне на овощните култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини