Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.10.2017 г.

Резитба на овощните дървета

След средата на февруари настъпва най-благоприятният срок за провеждане на зимните резитби при овощните дървета. Те трябва да приключат преди набъбването на пъпките, което в зависимост от метеорологичните условия през отделните години и в различните райони не настъпва в един и същи срок.
Резитбата е едно от основните мероприятия при отглеждането на овощните дървета. С нея може да се въздейства не само на растението като цяло, но и конкретно върху отделните клони и клонки. Така до голяма степен се регулира растежът, плододаването и получаването на по-редовни и качествени добиви в продължение на повече години. Ако дърветата се оставят без резитба плододават по-рано, растежът им отслабва, короните се сгъстяват и това се отразява на качеството на плодовете и редовността на плододаването.
Основните задачи на резитбата са свързани с формирането на короната през първите няколко години, просветляване и регулиране на растежа и плододаването през плододаващия период, и еднократни подмладяващи резитби към края на жизнения цикъл. Въпросите, свързани с формирането на короната бяха отразени в нашия вестник. Посочено беше, че една от короните, които успешно могат да се прилагат при почти всички овощни видове е подобрено-етажната. Изключение правят само прасковата, ябълката и крушата присадени на по-слабо растящи подложки.
Резитбата за плододаване по принцип е еднаква за всички видове, независимо от начина на формиране, но с известна специфична особеност при прасковата. Има и някои особености при отделните видове и сортове, с които трябва да се съобразяваме. Като пример може да се посочи разликата между черешата и вишната. Първата не се нуждае от толкова силни резитби за просветляване и подмладяване, в сравнение с повечето вишневи сортове.
Резитбата за плододаване започва още в края на формирането и продължава през целия жизнен цикъл. Целта на тази резитба е да се поддържа равновесие между растежа и плододаването. С напредване на възрастта и по-обилното плододаване короните се сгъстяват, растежът намалява и това е една от причините за нередовното плододаване при някои видове. Чрез подменяне или съкращаване на застаряващите клонки с по-млада дървесина се стимулира растежът и се подобрява плододаването. Премахването на част от плодните пъпки с тези резитби не намалява количеството на добива, тъй като дърветата залагат много повече, отколкото са необходими за една нормална реколта.
През плододаващия период е необходимо да се провеждат ежегодни резитби за просветляване на короната. В началото тези резитби са по-умерени, за да не се намали добивът и да не се предизвика излишен силен растеж. С напредването на възрастта сгъстяването се засилва, влошава се огряването на плодовете и листата във вътрешността и това се отразява върху качеството и асимилационната дейност. С просветляващите резитби се премахват сухите, счупените и болните клонки. Изрязва се и една от две преплитащи се или успоредно растящи клонки, както и силно застарелите. Резитбата засяга и други по-големи и по-малки клони и клонки, които сгъстяват короната. Просветляването трябва да започне от периферните и връхни части, където растежът и сгъстяването е най-силно. Не трябва да се прекалява с премахването на обрастващата дървесина в основната част на скелетните клони, защото с това се засилва оголването им и изнасяне на плододаването към периферните зони. По принцип в основата на короната се запазват по-силните клони и клонки, а към връхната част – по-слабите.
Друга основна резитба през плододаващия период е подмладяването, което се изразява в съкращаване на обрастващата дървесина. По този начин се стимулира растежът и плододаването, като се ограничава броят на растежните и плодните пъпки. Колкото по-силно е разклоняването и застаряването, толкова по-силно съкращаване е необходимо. Съкращаването на една и съща клонка се извършва периодично през няколко години, в зависимост от нейното застаряване. С подмладяващите резитби най-силно се стимулира растежът и се подобрява съотношението между листната маса и плодовете. Не са редки случаите, когато по-силните скелетни и полускелетни клони увисват под тежестта на плодовете и растежът във връхната им част намалява. В този случай е необходима една по-силна ограничаваща резитба.
В заключение трябва да се отбележи, че колкото растежът на дървото е по-слаб и количеството на плодните пъпки е по-голямо, толкова по-силни резитби за прореждане и съкращаване са необходими. Добри резултати от тези резитби могат да се получат, ако се съчетаят с редовно торене, напояване и борба с вредителите.

Резитба на овощните дървета
5953
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Практика
Подгответе целогодишните малини за зимуване!
Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Пенсионер унищожи 30 овощни дървета в общински имот
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини