Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.10.2017 г.

Магданоз - настанете го в парник, в двора или на терасата

Магданоз - настанете го в парник, в двора или на терасата

През лятото или зимата, със свежи или консервирани листа и кореноплоди, магданозът ухае в почти всички ястия – месни, рибни или зеленчукови. Ценен е поради високото съдържание на витамин С, ароматни вещества и минерални соли. Макар че родината му е Средиземноморието се отглежда в всички континенти. При определени условия може да вирее и целогодишно. Магданозът е студоустойчиво растение, семената поникнат дори при 2 градуса по Целзии. Те никнат бавно. Високите температури също не му вредят, но е необходимо да се полива. Така се поддържа хубавият аромат на листата. Магданозът е влаголюбив. Най-взискателен е в началото на вегетацията, особено при поникване, когато расте бавно. Ако е настанен на сянка, ароматът му намалява. Пресният или полуразложен оборски тор е подходящ за листния магданоз, тъй като причинява по-буен растеж на листата.

Магданозът започва да се засява от ранна пролет – февруари, когато влагата на почвата е висока, през август, но при осигурено добро поливане и началото на декември – предзимно. Ако подправката ви е нужна през цялата година, в студените месеци лехите се покриват с полиетиленови тунелчета и тя продължава да расте.
Магданозът може да се отглежда и в полиетиленова оранжерия или в градината. През есента не се изважда и се оставя за рязане през зимата. Не трябва да се пропуска редовното подхранване.
Парниците също могат да служат за зимна квартира на магданоза. През късна есен той се изважда, розетките се подрязват и се засажда гъсто в студен парник. При мраз рамките се покриват с рогозки и слама. В топло време се проветрява и полива. Подхранва се и се полива с чиста вода. Листната розетка се изрязва на няколко пъти през зимата.
Ако пък нямате подходящо място за засяването на тази култура, можете да направите това в сандъче, което да държите на терасата си.

В двора или градината магданозът заема малка площ и почвата обикновено се обработва ръчно. През есента се тори с 3-4 кг/кв.м. полуразложен оборски тор, 40-50 г/кв.м суперфосфат и 25-30 г/кв.м калиев тор. Ако отглеждате кореновиден магданоз, не трябва да използвате пресен оборски тор, защото ще се получат разклонени кореноплоди. След като се натори, мястото се прекопава дълбоко. Рано през пролетта площта отново се прекопава по-плитко и се оформят високи лехи, разстоянието между тях е около 50 см. Засяват се на редове на 10-15 см междуредово разстояние и 2-3 см дълбочина. Магданозът трябва да се отглежда на почви, чисти от плевели. За да се улесни борбата срещу плевелите се използват бързо никнещи семена – репички, салатки, които очертават редовете на засетия магданоз.

Магданоз - настанете го в парник, в двора или на терасата
4188

Последни материали
Виж
БАБХ
Започва работа по промените в наредбата за опазване на пчелите
Европейски форум
Оперативни групи от цяла Европа се събраха на втора среща за иновациите
За качество още не се говори
Танева прогнозира 5,4 млн. тона реколта от пшеница тази година
В разгара на лятото
Жегата вдига цените на зърното в Евросъюза, но паника на пазара няма
Танева жъне в Сливенско преди официалния старт на кампанията на 5 юли
Резултати
Класация в националното състезание за дървосекачи
Свързани материали
Виж
Практика
С какво, кога и как да подхранваме магданоза
Магданозът издържа на студ, можете да го настаните и на балкона
Почти няма българска гозба без магданоз или чубрица
Подправки в двора
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам