Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.10.2017 г.

Магданоз - настанете го в парник, в двора или на терасата

През лятото или зимата, със свежи или консервирани листа и кореноплоди, магданозът ухае в почти всички ястия – месни, рибни или зеленчукови. Ценен е поради високото съдържание на витамин С, ароматни вещества и минерални соли. Макар че родината му е Средиземноморието се отглежда в всички континенти. При определени условия може да вирее и целогодишно. Магданозът е студоустойчиво растение, семената поникнат дори при 2 градуса по Целзии. Те никнат бавно. Високите температури също не му вредят, но е необходимо да се полива. Така се поддържа хубавият аромат на листата. Магданозът е влаголюбив. Най-взискателен е в началото на вегетацията, особено при поникване, когато расте бавно. Ако е настанен на сянка, ароматът му намалява. Пресният или полуразложен оборски тор е подходящ за листния магданоз, тъй като причинява по-буен растеж на листата.

Магданозът започва да се засява от ранна пролет – февруари, когато влагата на почвата е висока, през август, но при осигурено добро поливане и началото на декември – предзимно. Ако подправката ви е нужна през цялата година, в студените месеци лехите се покриват с полиетиленови тунелчета и тя продължава да расте.
Магданозът може да се отглежда и в полиетиленова оранжерия или в градината. През есента не се изважда и се оставя за рязане през зимата. Не трябва да се пропуска редовното подхранване.
Парниците също могат да служат за зимна квартира на магданоза. През късна есен той се изважда, розетките се подрязват и се засажда гъсто в студен парник. При мраз рамките се покриват с рогозки и слама. В топло време се проветрява и полива. Подхранва се и се полива с чиста вода. Листната розетка се изрязва на няколко пъти през зимата.
Ако пък нямате подходящо място за засяването на тази култура, можете да направите това в сандъче, което да държите на терасата си.

В двора или градината магданозът заема малка площ и почвата обикновено се обработва ръчно. През есента се тори с 3-4 кг/кв.м. полуразложен оборски тор, 40-50 г/кв.м суперфосфат и 25-30 г/кв.м калиев тор. Ако отглеждате кореновиден магданоз, не трябва да използвате пресен оборски тор, защото ще се получат разклонени кореноплоди. След като се натори, мястото се прекопава дълбоко. Рано през пролетта площта отново се прекопава по-плитко и се оформят високи лехи, разстоянието между тях е около 50 см. Засяват се на редове на 10-15 см междуредово разстояние и 2-3 см дълбочина. Магданозът трябва да се отглежда на почви, чисти от плевели. За да се улесни борбата срещу плевелите се използват бързо никнещи семена – репички, салатки, които очертават редовете на засетия магданоз.

Магданоз - настанете го в парник, в двора или на терасата
16334
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Полезно
Копърът и магданозът се съхраняват във фризера със сол
Магданоз за есен и ранна пролет
Практика
И август е подходящ за втори култури
Практика
С какво, кога и как да подхранваме магданоза
Магданозът издържа на студ, можете да го настаните и на балкона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини