Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
31.07.2019 г.

И август е подходящ за втори култури

Практика
И август е подходящ за втори култури

sinor

През август голяма част от реколтата вече е прибрана, но времето е още топло, а на освободените места могат да се отгледат много култури с кратък вегетационен период. Светлинният ден става по-къс, което е много благоприятно за отглеждане на кръстоцветни култури и целина, зелени подправки – копър, магданоз, босилек, кориандър, лук и чесън за зелена консумация и др. По това време зеленчуците не стрелкуват, а развиват зелена маса.

При отглеждането на зеленчуци като втора култура е от съществено значение да се отчита състоянието на почвата, като се внасят необходимите хранителни вещества и задължително спазване правилата на сеитбооборота. Почвата преди засяване или засаждане се нуждае от същата подготовка, която се изисква при пролетното отглеждане на зеленчуковите култури.

Зелевите култури са подходящи за този месец – бяло главесто зеле и китайско зеле, както и бързо развиващите се сортове. Семената се засяват директно в обилно напоените бразди,  покълват бързо и през септември вече има готова реколта. Това зеле не е подходящо за дългосрочно съхранение. Препоръчва се да се засажда след картофи, бобови, лук и чесън.

Бобови – грах и фасул за прясна консумация, като се използват ранни сортове. Те обичат богати почви, но без излишък на азот.

Салатите се засяват от средата на месеца през интервал от 10-15 дни, като се подбират сортове, подходящи за лятно отглеждане. Вече има и такива, които могат да се развиват без стрелкуване през цялото лято.

Спанакът  също е сред любителите на по-късия ден и температури около 20 градуса по Целзий. При достатъчна влажност на почвата той може да се прибира след 30-35 дни.

Руколата е сред бързо развиващите се култури. Тя е студоустойчива ( издържа до -7 градуса) и се развива най-добре след тиквички, фасул или картофи. Може да се отглежда в полусянка, но не трябва да се сее след кръстоцветни.

Ряпата във всичките и разновидности – черна, бяла, червена, Дайкон и др. се засява в добре напоени бразди на разстояние 20-на см. Благоприятно е да  се отглежда в рохкава почва след краставици, лук, чесън.

Репичките могат да се сеят през целия месец, като най-добрите предшественици са грах и чесън. Обичат наторена почва и редовно поливане. Температурните колебания не се отразяват добре на вкусовите им качества.

Август е благоприятно време за засяване на копър, магданоз, босилек, манголд, кресон, фенхел и кориандър.

Тиквички и патисони – за качествена реколта се отглежда разсад от ранни сортове и се засаждат при благоприятно време (вечер или в облачен ден).

Практични съвети

1. За по-бързо поникване на семената е желателно да се потапят по инструкция в стимулатори за растеж.

2. Не е добре семената да се покриват с пръст, а с малко хумус. Върху него се поставя прозрачно фолио, което се отстранява веднага щом се покажат първите кълнове.

3. Постоянно поддържане на необходимата влажност, защото през август температурите са все още високи и младите растения могат да загинат.

4. Преди сеитба на ароматните подправки (копър, магданоз, целина) семената се барботират или потапят за 15 мин в спирт (40 градуса), промиват се под течаща вода и се подсушават. Може да се накиснат за две денонощия във вода, която трябва да се подменя през 5-6 часа. Тези процедури се налагат за освобождаване на семената от етеричните масла и по-бързо покълване.

5. При засяване на семена от лук горният слой почва трябва да се уплътни добре, защото семената „изскачат“ по време на покълването.

И август е подходящ за втори култури
68424
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
ДФЗ
От 30 октомври се кандидатства за втория транш за слънчогледа, плащанията са до 31 декември
Защита за фермерите
Подготвя се втори пакет компенсации за производителите на слънчоглед
Фонд „Земеделие”
Вторият транш за акциза от 9 млн. лева е пуснат по сметките
Стратегически план - втора част
По Втория стълб до 2027 г. са заложени 1,092 млрд. лв. за екосубсидии и 812 млн. лв – за частни инвестиции
Остатъчен ресурс
Вторият прием на проекти за иновации ще бъде с бюджет от 10 милиона евро
Богатият избор
Какво да засеем и засадим през юли след първите зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини