Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.06.2019 г.

С какво, кога и как да подхранваме магданоза

Практика
С какво, кога и как да подхранваме магданоза

sinor

Едно от първите поникнали растения в градината е магданозът. Свежите и ароматни листа не се боят от студовете и дружно се показват на повърхността още през април. За да се развиват здрави, пищни и свежо зелени, растенията се нуждаят от постоянно подхранване, особено на бедни почви.

Какви торове обича магданозът – органични или минерални

Магданозът съдържа витамини от група В, А, С, К. За отглеждане на растения с максимално количество хранителни вещества е нужна плодородна почва, обогатена с органични и минерални торове.

При есенната обработка на почвата, преди засяване на семената, се внася хумус или прегорял оборски тор в количества 3-4 кг на 1 кв.м и NPK – 20-30 г на същата площ. Магданозът не обича свеж оборски тор - особено кореновидният сорт. Последният обикновено се засява след култури, които са подхранвани с оборски тор – краставици, тиквички, домати.

От минералните торове растенията добре реагират на фосфор и калий (30 г суперфосфат и 20 г калиева сол на 1 кв. м), но с азотните торове не трябва да се прекалява, защото в корените се натрупват нитрати.

Карбамид или друг азотен тор (не повече от 20 г на 1 кв. м) може да се добави, но само при установен недостиг, който се изразява в забавено развитие, пожълтяване или изсветляване на долните листа – всъщност азотът е този, който придава на листата яркозелен цвят.

Листен и кореновиден магданоз – разлики в подхранването

Съществиват два основни вида магданоз, които се нуждаят от различно подхранване:

– листният е с пищна розетка от тъмно зелени и нежни листа, едрината и формата, на които зависи от сортовите особености. Има силно разклонен и извит корен; дава изобилна зелена маса през юни и юли. Подхранва се с амониева селитра (5-6 г на кв. м) след всяко подрязване на листата;

– кореновидният е с удебелен корен, приличащ на тънък морков, който има малко разклонения. Зелените листа растат буйно от юни до август, но са значително по-малко от листната форма и са по-груби. В този период се подхранват с фосфор (7 г суперфосфат на 1 кв. м) и калий (5 г калиева сол на 1 кв. м).

В зависимост от времето на поникване и региона тези срокове могат да бъдат различни.

Подхранване на магданоза в различните периоди на развитие

Ако почвата е била добре наторена преди засяване на магданоза, подхранването се прави след образуване на няколко същински листа.

Пролетното торене се прави след поникване на семената и образуване на 2-3 същински листа. Тогава растенията се разреждат, което ускорява растежа и се подхранват със зелен тор ( приготвя се от окосена трева, свежа коприва и прегорял оборски тор, които се заливат с вода и ферментират 2-3 седмици, след което се разрежда 1:5).

Лятно подхранване

Лятното подхранване зависи от вида на магданоза (листен или кореновиден) и се провежда няколко пъти за сезона в посочените по-горе количества хранителни вещества.

С какво, кога и как да подхранваме магданоза
4279

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 25 юли ще има разяснения по наредбата за касовите апарати
Постановиха затвор за търговец на вълна
МЗХГ
Прави се конкурс за лого на преброяването на земеделските стопанства през 2020 година
Емилия Якимова, председател на Производителната кооперация „Хубава Яна“
С новите дългогодишни договори имаме сигурност за инвестиции в кооператива
Заразата пламна
Мисия от Европейската комисия заради африканската чума
При командировки ставали 40 на сто от катастрофите в Европейския съюз
Засилват инструкциите за шофьорите на служебни автомобили
Свързани материали
Виж
Магданоз - настанете го в парник, в двора или на терасата
Магданозът издържа на студ, можете да го настаните и на балкона
Почти няма българска гозба без магданоз или чубрица
Подправки в двора
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам