Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.10.2017 г.

Магданозът издържа на студ, можете да го настаните и на балкона

През лятото или зимата, със свежи или консервирани листа и кореноплоди, магданозът ухае в почти всички ястия. Ценен е поради високото съдържание на витамин С (над 300 млг), ароматните вещества и минерални соли. Макар че родината му е Средиземноморието се отглежда на всички континенти. При определени условия у нас той може да вирее и целогодишно. Магданозът е студоустойчив, семената могат да поникнат и при 5 градуса. Високите температури също не му вредят. При добро поливане те поддържат хубавия аромат на листата. Магданозът е влаголюбив. Най-взискателен е в началото на вегетацията, особено когато започва да никне, когато расте бавно. На сянка намалява аромата. Пресният или полуразложен оборски тор е подходящ за листния магданоз, тъй като предизвиква по-буен растеж на листата.
Магданозът се засява по всяко време - от ранна пролет през февруари, през август и в началото на декември. Можете да имате мерудия през цялата година, ако в студените месеци покриете лехите с полиетиленови тунелчета.
Мерудията ще отглеждате и в полиетиленова оранжерия, така както в градината. През есента не се изважда и се оставя за рязане през зимата. В топло време се полива и се подхранва.
Парниците също могат да послужат за зимна квартира. През късна есен магданозът се изважда, розетките се подрязват и се засажда гъсто в студен парник. Поставят се парниковите рамки. При мраз се покриват с рогозки, а отстрани на парника се поставя слама или оборски тор. В топло време проветрете, полейте и подхранете. След наторяването се полива с чиста вода. Листната розетка се изрязва на няколко пъти през зимата. В изчистен от тора и почвата парник също могат да се подредят извадените растения, като между редовете се поставя пръст.
Ако домакинята предпочита през всички сезони да има подръка пресен магданоз, който да си реже на момента, тогава на помощ ще й дойдат саксията или сандъчето. Те ще са на остъкления балкон през зимата.
Кореновидният магданоз се изважда от градината през втората половина на октомври или началото на ноември. Преди това листата се изрязват на 2 см над челото.

Магданозът издържа на студ, можете да го настаните и на балкона
5207

Последни материали
Виж
Австрия се интересува от обмен на породисти животни и генетичен материал
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
До средата на декември промените в националната стратегия за земеделие ще бъдат изпратени към ЕК
Скоро ще заработи нов сайт за Стратегическия план
В Италия конфискуваха ферма за връзки с мафията
Благотворително
Отново може да купите коледни елхички от горските с добра кауза
Почти 90 на сто от доставките идват от Украйна и Бразилия
Спадът във вноса на царевица в ЕС се задълбочава
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини