Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.10.2017 г.

Сега е времето, в което можете да вземете резници за младо киви от здрави растения

Сега е времето, в което можете да вземете резници за младо киви от здрави растения

Актинидията е известна с няколко имена, но най-известно е новозеланското й название киви. Произхожда от Китай, а в Нова Зеландия са създадени първите сортове, които се отглеждат и сега. В нашата страна е внесена от Франция през 1976 г. Тук се отглеждат сортовете Абот, Бруно и Монти.
Кивито има добре развита коренова система, с дебели, месести силно разклонени корени, които са разположени на дълбочина 30-40 см. Само някои от тях проникват до 1 м. Стъблото е високо и крехко. Има дървесни, смесени и къси клонки. Нуждае се от опорна конструкция. Листата са сърцевидни, едри, тъмнозелени отгоре и по-светли отдолу. Актинидията е двудомно растение, с мъжки и женски растения. Плодовете узряват през втора на октомври.
В дълбок покой растенията издържат до минус 40С. Най-уязвими са до 3 годишна възраст. Рано се развива напролет и при резки застудявания лесно измръзва.

Пазете от студен въздух
Подходящи места за отглеждане на актинидия има в дворните и вилните места, където от постройките и оградите се създават благоприятни условия за развитието й. Мястото, което изберете, трябва да е по-топло и проветриво. Не трябва да се задържа продължително време студен въздух. Необходимо й е и напояване. За да се развие добре растението, трябва да има достатъчно площ, върху която да се направи нужната му опорна конструкция.

Семена за производство на подложки
Размножаването на кивито се извършва чрез семена и вегетативно. Чрез засяване на семена се получават подложки, върху които се присаждат отделните сортове.
Вегетативното размножаване се прилага масово в практиката. Извършва се със зелени и зрели резници. Зелените резници се събират през юли.
Зрелите резници се нарязват през февруари, най-късно до края на месеца. Те трябва да се взимат от здрави растения. Дължината на резника е около 20 см. Долният отрез се прави под пъпката, на която листът се премахва, а горният – на 2-3 см над горната пъпка и листът й се намалява наполовина. Горните отрези се парафинират и тогава резниците се навръзват на снопчета по 20-25 броя. Така подготвени се поставят в съдове с перлит. В помещението където ги поставим трябва да се поддържа температура на въздуха 20-22С. След около месец добре калусиралите резници се изваждат и засаждат в сандъчета в подходяща почвена смес. Отглеждат се в оранжерия и при добри грижи до есента се получават развити растения със силна коренова система.

Сега е времето, в което можете да вземете резници за младо киви от здрави растения
7063

Последни материали
Виж
Уловената над половин тон риба е дарена на социалния патронаж
Извадиха над 2 километра бракониерски мрежи от бургаски язовир
Само за месец котировките са се понижили с 13-15 евро за тон
Цената на пшеницата в ЕС стремително пада
Родните винопроизводители са спечелили над 200 отличия от международни конкурси през 2018 година
Силно присъствие на български вина от местни сортове на Винария 2019
Ще бъдат завишени изискванията към кандидатстващите животновъди
Махат тиквите от приоритетите по подмярката за стартова помощ за малки стопанства
В началото на май ще бъде отворен отвори приемът за застраховане на реколтата
Отварят приема по мярката за инвестиции в преработката на грозде вероятно в края на март
Делът на Обединеното кралство в износа на селскостопанските ни продукти е едва 2 на сто
Порожанов не очаква преки загуби за родните фермери от излизането на Великобритания от ЕС
Свързани материали
Виж
Зрелите резници от къпините се събират през есента
Пеперомията - размножава се чрез резници
Размножаване на хвойновите чрез резници
Размножете сукулентните видове
Почвопокривните се умножават чрез резници
Практика
Вкоренете си летни резници от дива лоза
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам