Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.10.2017 г.

Сега е времето, в което можете да вземете резници за младо киви от здрави растения

Актинидията е известна с няколко имена, но най-известно е новозеланското й название киви. Произхожда от Китай, а в Нова Зеландия са създадени първите сортове, които се отглеждат и сега. В нашата страна е внесена от Франция през 1976 г. Тук се отглеждат сортовете Абот, Бруно и Монти.
Кивито има добре развита коренова система, с дебели, месести силно разклонени корени, които са разположени на дълбочина 30-40 см. Само някои от тях проникват до 1 м. Стъблото е високо и крехко. Има дървесни, смесени и къси клонки. Нуждае се от опорна конструкция. Листата са сърцевидни, едри, тъмнозелени отгоре и по-светли отдолу. Актинидията е двудомно растение, с мъжки и женски растения. Плодовете узряват през втора на октомври.
В дълбок покой растенията издържат до минус 40С. Най-уязвими са до 3 годишна възраст. Рано се развива напролет и при резки застудявания лесно измръзва.

Пазете от студен въздух
Подходящи места за отглеждане на актинидия има в дворните и вилните места, където от постройките и оградите се създават благоприятни условия за развитието й. Мястото, което изберете, трябва да е по-топло и проветриво. Не трябва да се задържа продължително време студен въздух. Необходимо й е и напояване. За да се развие добре растението, трябва да има достатъчно площ, върху която да се направи нужната му опорна конструкция.

Семена за производство на подложки
Размножаването на кивито се извършва чрез семена и вегетативно. Чрез засяване на семена се получават подложки, върху които се присаждат отделните сортове.
Вегетативното размножаване се прилага масово в практиката. Извършва се със зелени и зрели резници. Зелените резници се събират през юли.
Зрелите резници се нарязват през февруари, най-късно до края на месеца. Те трябва да се взимат от здрави растения. Дължината на резника е около 20 см. Долният отрез се прави под пъпката, на която листът се премахва, а горният – на 2-3 см над горната пъпка и листът й се намалява наполовина. Горните отрези се парафинират и тогава резниците се навръзват на снопчета по 20-25 броя. Така подготвени се поставят в съдове с перлит. В помещението където ги поставим трябва да се поддържа температура на въздуха 20-22С. След около месец добре калусиралите резници се изваждат и засаждат в сандъчета в подходяща почвена смес. Отглеждат се в оранжерия и при добри грижи до есента се получават развити растения със силна коренова система.

Сега е времето, в което можете да вземете резници за младо киви от здрави растения
55515
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Практика
Резници за предзимно вкореняване на овошки или малини
Кога и как да събираме и съхраняваме калемите за присаждане
За красива градина
Размножаване на петуниите чрез резници
Полезни съвети
Вкореняване на резници от различни култури
Зрелите резници от къпините се събират през есента
Пеперомията - размножава се чрез резници
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини