До 18 октомври върви обществено обсъждане на прооектопостановлението на Министерския съвет за нова държавна помощ, с която временно да бъдат компенсирани цените на електрическата енергия за енергоемките предприятия, включително и консервните фабрики. Документът е качен на портала за обществени консултации и дава пълна информация за реда и допустимостта на фирмите, които могат да получат необходимите обезщетения, съобщи Тони Божинова от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.
Постановлението е подготвено от Министерството на енергетиката и се приветства от бранша, тъй като инициативата е особено важна за предприятията преработка на плодове и зеленчуци, чието производство изисква голямо потребление на ток.
Компенсациите ще покрият до 50% от разходите за електроенергия, при условие че цената не пада под 125 лв./MWh.
Инвестиционен ангажимент от страна на кандидатите е поне 50% от получената помощ да се реинвестира в мерки за декарбонизация и енергийна ефективност – модернизация на оборудване, внедряване на енергоспестяващи технологии, използване на възобновяеми източници.
Срокът на действие включва третият период на програмата и обхваща времето от 1 юли 2025 г. до 30 юни 2028 г.
Осигурено е и финансиране: за първата година е предвиден бюджет от 210 млн. лв., предоставено чрез Фонда „Сигурност на електроенергийната система“. Значението за консервната индустрия е огромно, защото бизнесът е особено уязвим от ценови шокове в енергетиката, тъй като разчитат на енергия за охлаждане, сушене, консервиране и непрекъснато производство. Програмата ще подпомогне намаляването на разходите, но също така ще ускори преминаването към поустойчиво производство, внедряване на нови технологии и повишаване на конкурентоспособността на българските продукти на вътрешния и международните пазари. От особено значение е и фактът, че програмата се вписва в общоевропейската политика за зелена трансформация и декарбонизация на икономиката. Това означава, че предприятията, които се възползват от помощта и инвестират в енергийна ефективност, ще имат по-добър достъп до европейски пазари и ще могат да отговорят на нарастващите изисквания на партньорите за „чиста“ и устойчиво произведена продукция“, посочи Божинова.