Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.10.2017 г.

Разнообразната употреба на сините сливи

Разнообразната употреба на сините сливи

Плодовете се използват за консумация в прясно състояние, за замразяване, сушене, сладка, конфитюри, мармалади, компоти, сокове, нектари, мусове. Сливите са богати на захари, органични киселини, дъбилни и багрилни вещества, пектин, витамини и минерални соли.
Захарите са в границите от 8 до 16%, в повечето сортове са около 11-12% захари. Органичните киселини оказват благотворно влияние върху стомашно-чревния тракт. Основно съдържат ябълчена киселина, а значително по-малко лимонена и следи от винена. Домашната слива има сравнително малко киселини – средно около 0,80-0,90%.
Плодовете са богати на пектин, който има добра желираща способност. При някои сортове съдържанието му достига до 1,5% и по този начин се приближава до ябълките и кайсиите. Известно е лечебното действие на пектините, които успокояват възпалителните процеси на храносмилателната система, подпомагат изхвърлянето на холестерина и отпадъчните отровни вещества от червата.
Сливите съдържат значително количество дъбилни вещества, които придават тръпчивия вкус. Тези вещества спадат към т.н. протектори, които свързват свободните радикали при радиоактивно облъчване. Характерна особеност е по-голямото съдържание на витамин В2 и каротин /провитамин А/. Счита се, че минералните вещества на плодовете се усвояват по-лесно от човешкия организъм, тъй като повечето от тях влизат в състава на органични съединения. Сливите са богати на фосфор, което ги определя като тонизираща храна. Калият в тях стимулира сърдечната дейност и кръвообращението и ги прави подходящи за болни от подагра и ревматизъм. Имат и високо съдържание на желязо и за това са добро средство при лекуване на анемии. Препоръчват се и при обща слабост, отпадналост и преумора, ободряват нервите, увеличават енергетичните ресурси на организма. Сливите притежават и разслабващ ефект, което се дължи на установеното в тях вещество дифенилизатин.

676
Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Полезни съвети
Подготвяме семената на патладжаните за разсад
InteliFresh
В Стара Загора се проведе първият по рода си форум за реализация на пресни плодове и зеленчуци
Кметът на Берлин призова съгражданите си и гостите на германската столица да опитат изключително вкусните и полезни български храни
Откриха българската палата на „Зелената седмица“ в Берлин
По примера на местните зърнопроизводители от преди 15 години
Кооперативи в Латвия се обединяват срещу ниските изкупни цени на млякото
Министерството на земеделието ще търси финансиране от ЕС по мярката за напояване
Порожанов: За първи път през 2017 година Напоителни системи излиза на печалба
Според министъра земеделските дейности ще останат важен източник на доходи за голяма част от населението
Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция
Свързани материали
Виж
Нюкясълска болест по птиците в пазарджишкото село Синитoво
Целта е пресичане на разпространението на заболяването
Осигурени са над 2,6 млн. лв. за ваксини против син език
Изтеглят милиони яйца от магазините в Западна Европа заради открити токсини в тях
Започва поредна ваксинация срещу бяс по хищниците
Ваксините идват на 27 април, първо ще се инжектират животните в седем области
От 23 април започва пръскане срещу насекоми, приносители на болестта по говедата
Тежка дискусия около бъдещата ваксинация на говедата
Ваксините за нодуларния дерматит ще струват между 1 и 2 евро за доза
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам