Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.10.2017 г.

Разнообразната употреба на сините сливи

Плодовете се използват за консумация в прясно състояние, за замразяване, сушене, сладка, конфитюри, мармалади, компоти, сокове, нектари, мусове. Сливите са богати на захари, органични киселини, дъбилни и багрилни вещества, пектин, витамини и минерални соли.
Захарите са в границите от 8 до 16%, в повечето сортове са около 11-12% захари. Органичните киселини оказват благотворно влияние върху стомашно-чревния тракт. Основно съдържат ябълчена киселина, а значително по-малко лимонена и следи от винена. Домашната слива има сравнително малко киселини – средно около 0,80-0,90%.
Плодовете са богати на пектин, който има добра желираща способност. При някои сортове съдържанието му достига до 1,5% и по този начин се приближава до ябълките и кайсиите. Известно е лечебното действие на пектините, които успокояват възпалителните процеси на храносмилателната система, подпомагат изхвърлянето на холестерина и отпадъчните отровни вещества от червата.
Сливите съдържат значително количество дъбилни вещества, които придават тръпчивия вкус. Тези вещества спадат към т.н. протектори, които свързват свободните радикали при радиоактивно облъчване. Характерна особеност е по-голямото съдържание на витамин В2 и каротин /провитамин А/. Счита се, че минералните вещества на плодовете се усвояват по-лесно от човешкия организъм, тъй като повечето от тях влизат в състава на органични съединения. Сливите са богати на фосфор, което ги определя като тонизираща храна. Калият в тях стимулира сърдечната дейност и кръвообращението и ги прави подходящи за болни от подагра и ревматизъм. Имат и високо съдържание на желязо и за това са добро средство при лекуване на анемии. Препоръчват се и при обща слабост, отпадналост и преумора, ободряват нервите, увеличават енергетичните ресурси на организма. Сливите притежават и разслабващ ефект, което се дължи на установеното в тях вещество дифенилизатин.

Разнообразната употреба на сините сливи
4633
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
Важно за животновъдите!
Ваксините за нодуларен дерматит ще бъдат доставени след 26 юли
Къде сме ние?
70% от пълнолетното население на ЕС е напълно ваксинирано, в България няма и 15%
Благодарение на ефекта от масовото ваксиниране след средата на годината
Експерти очакват възстановяване на световното търсене на млечни продукти
Практика
Основни проблеми при отглеждане на разсад за патладжан
От 14 септември 2021 година
Забраняват употребата на хербициди с бромоксинил в ЕС
Нова наредба - проект
Ваксинацията срещу антракс може да се прави и два пъти годишно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини