Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.10.2017 г.

Борбата със струпясването не свършва, а започва

Обикновено срещу тази най-разпространена болест по ябълката и крушата се извършват няколко пръскания по време на вегетацията – преди цъфтежа, в края на цъфтежа и след това. Особено важно обаче е пръскането в края на листопада. От него зависи много проявлението на болестта през идната година и в този смисъл може да го смятаме за начало на борбата с болестта.
За това пръскане се използва минералният тор карбамид. Пригответе 5-7 процентов разтвор, което е около 1-1,5 кг карбамид за една двадесет литрова пръскачка. Напръскайте обилно всички клонки и клони, както и стволовете на дръвчетата. Напръскайте и окапалата шума. Нея ще заровите после в почвата чрез дълбоката й обработка.
Пръскайте при температура на въздуха не по-ниска от 3-4 градуса.
Бадемовият семеяд
Семеядът е опасен неприятел на бадема, разпространен навсякъде където се отглежда тази култура. Той е дребна осичка (6-7 мм дължина при женските и 4-6 мм при мъжките), с матово-черно тяло, покрито с космички и два чифта прозрачни ципести крила. По външния си вид наподобява крилата мравка.
Бадемовият семеяд има едно поколение през годината. Зимува като развита ларва в повредените плодове, които остават по дърветата. Към края на март и през април ларвите какавидират. Осичките се появяват през април и снасят яйцата си в зелените плодчета, непосредствено до оформената ядка, по едно яйце в плод. Те са активни през деня. Излюпената ларва се храни с ядката на плода и я унищожава напълно. Обикновено в един плод се намира една ларва и в него преминава нейното пълно развитие и превръщането й в какавида. Напълно развитата ларва достига 6 мм дължина. Тя е белезникава, без крака, с извито, стеснено в двата края тяло.
Нападнатите в началото на развитието си плодчета опадат преждевременно. При по-късно заразените плодове зелената обвивка потъмнява, те не могат да се развият, но не окапват. Остават по дърветата през следващите една, две години. През зимата почерняват и се забелязват отдалеч по дърветата. През пролетта от тях излитат осичките. След излитането на осичките по тях ясно се вижда кръглият изходен отвор.
За опазване на бадема от този неприятел много голямо значение имат агротехническите мероприятия. През есента, след опадане на листата нападнатите плодове, останали по дърветата и тези по земята, трябва да се съберат и да се изгорят. По този начин се унищожават зимуващите в тях ларви, при развитието на които през следващата пролет се появяват осичките.
Третирането с химически средства се прави през пролетта срещу възрастните оси преди да са снесли яйцата си. Препоръчват се две пръскания: първото в началото на появяването, второто – при масовия летеж. Одобрени препарати са децис 2,5ЕК – 4 мл, карантинен срок 30 дни и нуреле Д ЕК – 7 мл, карантинен срок 28 дни. Дозата е за 10 литра вода.

Борбата със струпясването не свършва, а започва
4963
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Една от най-страшните болести
Есенни мерки срещу струпясването по ябълката и крушата
Част 5
Преди да потърсите пестицидите - скала за поражения от причинителя на струпясването по ябълкови плодове
Трайните решения на Синджента срещу брашнеста мана и струпясване при ябълките
За да има реколта
Болести по ябълката с които трябва да се справите
Важно за градинаря
Пролетна защита на ябълката от цветояди и струпясване
Практика
Защо не всички години са плодородни за ябълките
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини