Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.10.2017 г.

Защо чесъна бързо се разваля

Има няколко причини за повредите на чесъна. Примерно могат да се появят съждиви петна по главите, те са причинени от гъбата Helminthosporium allii. В периода на съхранение гъбата прониква във вътрешността на луковиците. По скилитките се появяват жълтокафяви петна, които се разрастват и ги обхващат изцяло, като предизвикват мумифицирането им. Явява се тъмен налеп по заразените тъкани.
Сивото гниене масово се появява при съхранение. В основата на скилитките се забелязват жълтеникави до кафяви, слабо вдлъбнати петна с големина няколко милиметра. Постепенно заразата се развива, скилитките завяхват и мумифицират. При влага се развива сив налеп. Причинителят на заболяването е гъбата Sclerotinia porri.
Бялото гниене е друга болест, причинена от Sclerotinia cepivorum. Загнилите части се покриват с изобилен бял памукообразен налеп. Постепенно повредените тъкани потъмняват от многобройни дребни черни склероции. Луковиците стават леки и шупливи.
Синьозелено плесеново гниене, причинено от гъбата Penicillium expansum, се наблюдава както по лука така и по чесъна. Кафяви воднисти петна се появяват по дънцето и външните люспи. По всички сочни тъкани се развиват хлътнали светложълти петна. Луковиците мумифицират, остават най-външните люспи, главата на чесъна потъмнява и се разпада на скилидки. Луковците издават силна миризма на плесен и са покрити със синьозелен налеп.
Черното гниене по лука и чесъна е причинено от Aspergillus niger. Болните глави се размекват, люспите засъхват и луковиците мумифицират. Между люспите се образува черна праховидна маса.
* Добре да бъдат просушени луковиците преди да ги сложите в избата.
* Съхранявайте ги в хладни и проветриви помещения при 1-2С.
* Прибирайте само здрави глави, имат ли признаци за зарази няма да могат да останат за през зимата.

Защо чесъна бързо се разваля
10398
 

Последни материали
Виж
Окрупняването в бранша продължава, стимулирайки ръста на ефективността
Свиването в млечния сектор на Великобритания се забавя през годината
Увеличението само при соевия шрот натежава над спада при останалите
Расте вносът на маслодайни култури в ЕС за сметка на растителните масла
Предупрежденията за опасни храни са основно за месото
Проверки затвориха 5 търговски обекта в Благоевградско преди празниците
Пълнен лук по добруджански
Цените щяха да са съвсем други при мощно представени производители в търговията
Господството на едрия търговски капитал изкривява пазара на храни у нас
Йордания взе 60 000 тона фуражен ечемик на цената от миналата седмица
Алжир закупи на търг неуточнено количество хлебна пшеница
Свързани материали
Виж
Зимният чесън поникна преди застудяване и трябва да го предпазим
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Чесънът е домашният лекар за атеросклероза, хипертония, стенокардия и възпаления
Подготовка на почвата за засаждане на зимен чесън
На 28 и 29 септември за втори път в Радомирско ще се проведе фестивалът Здраве в скилидка
Млади фермери възраждат традицията на раковския чесън от Радомирско
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини