Начало » Новини » Интервю
08.08.2024 г.

Млади фермери възраждат традицията на раковския чесън от Радомирско

На 28 и 29 септември за втори път в Радомирско ще се проведе фестивалът Здраве в скилидка
Млади фермери възраждат традицията на раковския чесън от Радомирско

Снимка: sinor.bg

От няколко години три млади семейства, чиито корени са от радомирското село Долни Раковец, решават да продължат традицията на своите деди в производството на иначе добре известния преди сто години раковски чесън и започват да го произвеждат. За целта те се обединяват в младежко сдружение с красивото име „Здраве в скилидка“, а през есента на миналата година то е в основата на организацията на Фестивала на чесъна, привлякъл вниманието на хора от цялата страната. Тази година на 28 и 29 септември ще се проведе второто му издание.

Фермерите се палят по тази идея с мисълта да се чуе, че в този красив планински район на Западна България се отглежда стар български сорт с великолепни качества, съобщи за синор.бг Розали Любенова, представител на младежката организация. „И трите семейства решихме да се занимаваме с това производство, за да съхраним стария български сорт, чиито качества са специфични и до голяма степен се дължат не само на почвата, но и на минералните подпочвени води, които минават под селото“, посочва Розали.

За разлика от други сортове скилидките на раковския чесън не са големи, не толкова лютиви, дори с леко сладникъв вкус. Освен това при неговото отглеждане стопаните изобщо не използват препарати за растителна защита. Въпреки че трите семейства обработват самостоятелно площите си, обединението им помага да ползват обща техника или да извършват други операции при отглеждането на реколтата. Последните две години климатът е благосклонен, така че те разчитат на добри добиви.   

Освен работата по отглеждане на реколтата ключът за техния успех се корени в технологията, осигуряваща висока трайност на чесъна, който запазва качествата си през цялата зима, чак до пролетта. За да се съхрани в този вид обаче, фермерите прилагат прецизни ръчни операции като се започне от прибирането, премине се през изчистването и се стигне до изсушаването на самия чесън.

И още нещо, този чесън не се продава на килограм като останалия, а се плете на плитки, както са го правели през вековете бабите на младите хора. Всичко това отнема изключително много време, а понеже всеки труд трябва да се заплаща, затова и цената му не е като на китайския чесън по борсите. Но когато си произвел качествен и траен продукт, няма как клиентът да не го оцени.

Именно затова и фестивалът през 2023 г. е привлякъл хора не само от Западна България, но и от вътрешността на страната. Затова и тази година много повече участници са заявили желание да повторят. Защото освен популяризацията на раковския чесън на фестивала са присъствали и много други малки земеделски производители, предлагащи своята продукция като плодове и зеленчуци, вино, млечни и месни продукти.

Гости на фестивала са и също фолклорни изпълнители и танцови групи, които с изпълнението си превръщат събитието в неповторим празник. За тазгодишното издание на фестивала са поканени са поканени изпълнителите Лилия Семкова, Станислав Иванов, Валерия Момчилова, Петя Манова и ФА „Етнофолк“.

Млади фермери възраждат традицията на раковския чесън от Радомирско
4127
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
Изборът е голям
Какви овощни и зеленчукови култури можем да засадим до краставиците?
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Луковият молец не е за подценяване
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини