Начало » Хоби земеделие » Цветарство
17.10.2017 г.

Как правилно да мием стайните растения

Чистотата е много важна за стайните растения, преди всичко за тяхното здраве. Ако не пазите чистота, растенията ви могат да се разболеят. Мийте растенията внимателно в зависимост от тяхната природа: спомнете си как те се възстановяват в природата след дъжд, как вятъра не позволява праха да попада върху повърхността на листата им. В стайни условия, където също има прах, естественият процес на почистване на растенията с вода и вятър са изключени.
Прахът е много вреден за стайните растения, той запълва порите, затруднявайки изпарението на влага и газообмена. В резултат на това се нарушава усвояването на растенията на въглероден газ и обработката на органичните вещества. При някои видове с особено нежни листа последствията от запрашаването могат да бъдат печални. Осовено в кухнята, където освен праха във въздуха присъстват и различни продукти от горенето. Затова за растенията трябва редовно да се устойват „водни” процедури.

Изтриването
Изтриването на растенията трябва да се прави с влажна мека кърпа или с дунапренова гъба. Сега в специализираните магазини се продава широк асортимент от средства за изтриване на растенията. трябва да изтривате листата много внимателно. За тази цел листата и стеблата трябва да се поставят в дланта, внимателно да се отгледат за поява на паразити и заболявания, след това внимателно се изтриват от всички страни. По повод на полезността и използването на сапун или други миещи средства няма единно мнение. Ако обаче погледнем природните условия, то тогава ще забележите, че там не се използва сапун, освен това това е химия, която и така е предостатъчно в живота на стайните растения.

Сухо измиване
Сухото измиване се използва преди влажното, особено за растения с мъхести, кожести и набраздени листа, а също така и за кактуси. Прахът възпрепятства добрата попивна способност на листата или обратното, и се образуват лепкави влажни топчета от мръсотия, които много трудно се измиват след това. Сухото измиване на растенията е най-добре да се прави с помощта на четка (като за нанясяне на руж). Внимателно почистете с четчица растенията от праха и дребните топчета прах. След почистването на растенията веднага трябва да им осигурите душ.

Душът
Най-добре се почистват растенията от мръсотията и праха под душа. При това следва да покривате с нещо почвата в саксиите, за да не я размиете. За тази цел използвайте полиетиленово фолио. Саксията се омотава с полиетилен по възможност така, че водата безпрепятствено да изтича в банята. Ако ви е удобно, то саксията с една ръка се наклонява на 45 градуса, а с другата дръжте душа. За предпочитане е саксията просто да бъде поставена на дъното на ваната, а с втората ръка да изтривате растението с гъба, като поставяте листата под струята. Можете да съвместите душа с поливането. Растенията при такава пълна програма ще се почувстват още по-добре. След това трябва да ги оставите в банята, като изчакате излишната вода да изтече от съда. След това можете обратно да върнете цветята на постоянното им място.

Колко често да миете растенията
През лятото трябва по-често да миете растенията, около веднъж в седмицата. През зимата тази операция трябва да се прави само при много голямо замърсяване, тъй като през студените месеци растенията се намират в стадий на покой и няма нужда да се активизира растежа им.

Как правилно да мием стайните растения
3344

Последни материали
Виж
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
Свързани материали
Виж
Готвим стайните растения за лятото
Стайните палми са капризни
Да изберем стайните цветя
Много горещият душ се явява стрес за растенията и помага да се пробудят скрити жизнени сили
Полезната баня за всички стайни растения
Практика
Садим стайни домати
Тропическите аристократи в интериора
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини