Начало » Хоби земеделие » Цветарство
10.10.2017 г.

Готвим стайните растения за лятото

Свежи и цъфтящи трябва да изглеждат не само ние самите, но и нашите стайни зелени насаждения. Как да получим този резултат? 5 полезни процедури за стайни растения.

1. Освежаващ душ: През дългата зима растенията в саксии се покриват с дебел слой прах (дори и редовно да ги опръсквате). А прахът задръства устицата на листата, нарушавайки нормално дишане на вашите цветя. В резултат на това растението не само завяхва, но и може да започне да хвърля листата си. За да не се случи това, изтривайте листата с влажна кърпа, а най-добре е да им устроите освежаващ душ. Поставете саксията във ваната, пуснете вода със стайна температура и регулирайте струята на душа така, че да не счупи нежните млади клонки. След това оросете растението с вода. За по-голям ефект намажете листата с обикновен домашен сапун, леки разнасяйки с ръка и измийте. Оставете водата от чинийката да изтече и поставете освеженото растение обратно на перваза на прозореца.
Не трябва да миете растенията с мъхести листа от рода на сенполията и здравеца и мушкатото. Тях не трябва да опръсквате. Такива цветя не търпят повишена влажност – водните процедури могат да предизвикат към загниване на листата.

2. Размножаване: Ако искате да обновите старото и станало некрасиво растение или да разделите развиващият се храст, най-доброто време за това е пролетта-началото на лятото, до настъпването на активен растеж. При всяко растение има начини за размножаване: чрез луковици, издънки, мустачки с розетки, делене на коренищата и други. Трябва предварително да изучите предпочитанията на вашите зелени любимци, а за да избегнете неуспех, засаждайте няколко екземпляра наведнъж. Така е по-надеждно да се прихванат.

3. Пресаждане: Болшинството растения трябва да се пресаждат веднъж на две години. Почвата, в която се съдържат всички хранителни вещества за растежа и развитието на цветовете, с времето се изтощава. И вашите цветя започват да страдат от „глад”. Пресаждането е препоръчително и за тези екземпляри, които досега растат в пластмасовите контейнери от магазина, а също така и за растенията, които пребивават в съд, който не им е по мярка.
За начало трябва да си купите саксии и почвена смес. Тя трябва да е различна в зависимост от вида на цветята. Ще ви е нужен и керамзит, който трябва да насипете на дъното на саксията, за да може излишната вода да не предизвиква загниване на корените.
Трябва да имате предвид обаче, че не всички цветя обичат пресаждането: амарилисът, например, цъфти само в тясна саксия, а сансевиерата може да расте в един съд много години, докато не превземе целия обем.

4. Подхранване: Дори тези цветя, които не се нуждаят от ежегодно пресаждане, се нуждаят от пролетно подхранване – за да растат по-гъсти и да цъфтят по-обилно. Във всеки цветарски магазин се продават торове за стайни растения – най-често те са в течен вид. Разреждат се с вода и с получения разтвор се поливат растенията.
Като разновидност на подхранването можете да подмените само горния слой почва с нов, по-хранителен. Тази процедура се препоръчва за по-големите видове, които седят в една и съща саксия дълги години.
Различните цветя се нуждаят от различни по честота подхранвания. Най-добре е да намерите нужната ви информация за всеки един вид. Това ще ви позволи по-точно и своевременно да удовлетворявате потребностите на любимите си цветя.

5. Въздушни бани: Нито едно цвете няма да откаже почивка на свеж въздух. Ако имате лождия или балкон и веранда, то разпределете за лятото растенията там (разбира се, когато минат опасностите от възвратни студове и температурата не пада под 15 градуса). Само бъдете внимателни – не поставяйте цветята под преките слънчеви лъчи. На листата им ще се появят петна от изгаряния.
И още една опасност – застъклената лоджия на слънчевата страна на дома. По обед такава слънчева баня се превръща в истинска сауна – в горещия и сух въздух вашите растения няма да се чувстват много добре.
Ако вие няма още пулверизатор за опръскване на цветята, задължително си набавете преди настъпването на горещите дни. Сухият въздух не е подходящ за много растения ще трябва да ги опръсквате през лятото поне два пъти на ден.

Готвим стайните растения за лятото
4570
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Как правилно да мием стайните растения
Стайните палми са капризни
Да изберем стайните цветя
Много горещият душ се явява стрес за растенията и помага да се пробудят скрити жизнени сили
Полезната баня за всички стайни растения
Практика
Садим стайни домати
Тропическите аристократи в интериора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини