Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.09.2017 г.

Тропическите аристократи в интериора

Ако устроим конкурс за красота в растителното царство, то сред стайните цветя в номинация за най-стилен външен вид призовите места задължително ще бъдат заети от представителите на семейство Марантови. Още повече, че необикновено елегантното оцветяване на листата им е природно свойство, а не творение на човешката ръка вследствие на многогодишен подбор и селекция.
Листата на марантовите са не просто красиви, те имат и удивителното свойство да се движат. През нощта листните петури се изправят и остават през цялата нощ във вертикално положение. Интересното е, че това става вечерно време и абсолютно не зависи от осветеността. Дори ако над растението свети ярка лампа, то няма да разтвори листата си до сутринта. С първите слънчеви лъчи листата се връщат в обичайното си състояние. Тези движения лесно се наблюдават и даже се чува как листата опирайки се едно в друго шумолят. Преди всичко това е съхранена в гените на растението реакция, свързана с това, че в неговата родина - тропиците – през нощта и преди изгрев пада силна роса, под тежестта на която листата могат да се извият и счупят. Това необичайно поведение на растението говори, че то е добре. Ако се разболее, то престава да движи листата си и трябва да се вземат мерки за лечението му. Заради тази особеност англичаните наричат марантата „молещото се растение”: тя прибира листата си като монах дланите си при вечерната си молитва. Тя има и друго народно английско название: „десет заповеди”. При един от видовете на това растение листата са покрити с кафяви петънца – пет отгоре и пет отдолу.
В нашите магазини се срещат основно четири представителя от това семейство: маранта, калатея, ктенанте и строманте. Най-разпространената разновидност е маранта левконевра (Maranta leuconeura), която силно се отличава с листната си окраска. Общият фон на листата варира от светло-зелено (почти бяло) до тъмно зелено, почти черно, а цвета на дъгообразните жилки – от светло-розово до бордо. Най-непретенциозна е трицветната разновидност. Тя има овални листа, достигащи дължина 15 см и ширина 7-8 см, отгоре са мъхести, тъмно-зелени с маслинови зони и ярко-малинови жилки. От долната страна листата са гладки, малинови с бели или розови жилки, с копринен блясък или мъхеста повърхност.
Рисунъкът на листата на някои видове марантови има строга геометрична форма, която рядко се среща в растителния свят. Калатеята е ценена не заради листата си, а заради разкошния шафранов цвят на цветовете й. Не по-малко оригинален е и външният вид на ктенантето.
Но за нас по-интересно е как те са се приспособили към стайно отглеждане. В природата марантовите растат във влажни и топли гори, под короните на дърветата, понякога на силно овлажнени, блатисти почви, по брегове на водоеми. В домовете те ще се чувстват толкова по-добре, колкото създадените им условия се доближават до естествените.
Най-лесно се отглежда трицветната маранта. Преди всичко трябва да се намери подходящото място за растението, главно да не е на слънце, може да е на северен прозорец. При ярко осветление листата на марантата бързо изгарят. Температурата трябва да е в оптимални граници 20-22С и да не пада под 16-18С. Прегряване при повишаване над 25С също е неблагоприятно. Растението трябва да бъде редовно плевено.
Марантата се полива с омекотена вода със стайна температура, съдържаща минимум варовик (зимата-умерено, лятото-обилно). Почвата трябва да е постоянно влажна, обаче не трябва да се задържа излишна вода в саксията. Влажността на въздуха около марантата трябва да е висока. Това се постига с регулярно опръскване на листата и овлажняване на керамзит (или малки камъчета) в подложката на саксията. За тази цел саксиите може да се сложат в тави със сфагнум мъх или влажен торф, в дадения случай всички способи за повишаване на влажността са добри. Почвеният субстрат трябва да съдържа равни части слабокисел торф, чимовка, угнил тор и пясък. Добре е да се добави и малко дървени въглища. Наторяване се прави през лятото – веднъж на две седмици, през зимата – веднъж месечно със слаб разтвор на минерални и органични торове.
Привързаността й към сянката е много ценно качество, което не е характерно за повечето стайни растения. По тази причина с маранта може да се озеленят далечни затъмнени ъгли на жилището и да се осъществи озеленяване на цялото пространство, а не само около прозорците. Възрастната маранта изглежда добре във висящи саксии или на стенни полици, където нищо няма да пречи на висящите й леторасти. При благоприятни условия марантата бързо расте и даже цъфти с дребни светлосини цветчета, които обикновено остават незабелязани заради ефектните й листа. Но цъфтежът е показател за това, че растението живее при благоприятни условия за растеж и размножаване. Възможно е в някои случаи най-доброто място за марантата да е кухнята, където има повече влага. Въздухът там е винаги топъл: и зимата, и лятото. Редовното напръскване на растението плюс парите, отлагащи се по плочките насищат въздуха с необходимата влага.
При отсъствие на цътящи растения именно марантовите се явяват най-ефектните представители на стайната градина. Прекрасно изглеждат в компанията на едноцветни фикуси и папрати.
В последно време са много популярни високите пъстролистни разновидности на представителя на другия род – кърваво червено строманте. Това са сортове с бели, ярко-розови и зелени петна. Дръжките на големите елипсовидни листа и тяхната обратна страна са оцветени в тъмно розов или пурпурен оттенък. Растението е много ярко и ефектно, но изисква толкова повече грижи, колкото по-малко зелен цвят има по листата. При това то не изисква толкова топлина и може да расте на прозореца. Възрастното строманте изисква повече място и съответстващ фон – светъл и еднотонен.В този случай то ще изглежда още по-ефектно и стилно.


Действа и като лекар

Смята се, че със своето присъствие марантата успокоява обитателите на дома вечерта и през нощта. Това растение е добре да се гледа от тези, които страдат от безсъние, които са превъзбудени вечер и които изпитват жажда за действие вечерно време.
Марантата е създадена за тези, които много се суетят, захващат се за всякаква работа и не могат да открият своята любима дейност. Марантата помага на човека да се откаже от обичайните дела, за да разбере какво действително обича да прави и в какво той може най-добре да реализира способностите си. Това свойство на марантата я прави особено полезна за унили хора, които смятат, че живеят напразно и са изгубили всякаква надежда за щастлив и интересен живот.

Тропическите аристократи в интериора
10793
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Как правилно да мием стайните растения
Готвим стайните растения за лятото
Стайните палми са капризни
Да изберем стайните цветя
Много горещият душ се явява стрес за растенията и помага да се пробудят скрити жизнени сили
Полезната баня за всички стайни растения
Практика
Садим стайни домати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини