Начало » Хоби земеделие » Цветарство
05.10.2017 г.

Стайните палми са капризни

Сред стайните култури изящните и величествени палми са вън от конкуренцията вече много десетилетия. И тази мода изобщо не излиза от времето. Напротив, благодарение на своята устойчивост и неповторимост, палмите твърдо са завоювали своето място в жилищата ни.
Съществуват много видове палми. Някои от тях дори цъфтят. Но ще се съгласите, че главното при тях това не са цветовете, а са декоративните им листа. Палмите със своите декоративни листа идеално подхождат за оглеждане в големи съдове и саксии. Най-добре е да разполагате тези величествени растения на пода или на ниска масичка. Палмите много обичат простора, затова идеалното за тях място са оранжериите и зимните градини. Можете да ги отглеждате и в жилището си, но при този случай трябва избирате само млади растения, като най-подходящи са тези, отгледани от семена.
Ако листата на палмата леко изсъхват, то вероятно е влажността на въздуха в помещението е ниска. Листата трябва да се измиват с вода или да се изтриват с влажна мека гъба, за да се предотврати нападението на вредители и изсъхването им. Също така е полезно и ежедневното опръскване. Изсъхналите листа на палмата трябва да се махат от растението, когато изсъхне и дръжката им. Освен опръскването, за да осигурите влажност на растението, поставете съдът му в друг с застлани камъчета или керамзит, които са постоянно мокри.
Въпреки че много палми са родом от места със засушлив климат, всички те са много влаголюбиви, затова поливането през лятото трябва да бъде обилно, почти всеки ден, а през зимата – умерено. Във всеки случай почвата в саксията трябва да бъде през цялото време влажна, но не мокра. Поливането напълно зависи от температурата на въздуха в помещението. Ако държите палмата на студено през зимата, когато температурата е около 3-5 градуса, растението се полива по-рядко или изобщо не се полива, като водата се набавя чрез опръскване.
Що се отнася до осветеността на помещението, където се намира палмата, то трябва да е достатъчно, като при това трябва да има именно слънчева светлина, но не и преки лъчи. Най-подходяща е ярката разсеяна светлина, тъй като не всички палми понасят добре пряката слънчева светлина. Болшинството от тях се нуждаят по-скоро от засенчване, което можете да постигнете с тюлена завеска на прозореца. Не трябва да изпадате и в другата крайност – да поставяте растението в тъмен ъгъл, тъй като по природа това е светлолюбив вид.
Подхранвайте палмата в тези случаи, когато растението е здраво и се намира в период на растеж, но е по време на покоя. Ако палмата се намира от пролетта навън, то от май до август трябва да правите подхранващи поливки всяка седмица. А ако палмата е в помещение, то тореве през 2-3 седмици. Подхранването се прави след като почвата е полята и е попила добре водата.

Стайните палми са капризни
5145
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Как правилно да мием стайните растения
Готвим стайните растения за лятото
Да изберем стайните цветя
Много горещият душ се явява стрес за растенията и помага да се пробудят скрити жизнени сили
Полезната баня за всички стайни растения
Практика
Садим стайни домати
Тропическите аристократи в интериора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини