Начало » Хоби земеделие » Цветарство
24.09.2017 г.

Полезната баня за всички стайни растения

Много горещият душ се явява стрес за растенията и помага да се пробудят скрити жизнени сили

Почти всички стайни цветя, които живеят в нашите домове произхождат от влажните и топли джунгли. Бегонията, марантата, еписцията, сенполията, орхидеята и много други трудно понасят сухия зимен въздух в нашите домове.
Има различни способи за поддържане на влажността. Може просто да се напръскват цветята или да се поставят саксиите в подложки с влажен керамзит, може да се купи фонтанче или овлажнител. Един от най-простите начини да се помогне на цветята да издържат сухата зима е регулярния топъл душ. Потокът на топлата вода добре имитира тропическите бури, които се случват редовно в родните страни на нашите стайни цветя, той отмива натрупалия се прах и отваря порите. За да не попада водата в саксията, може растението да се наклони или самата саксия да се покрие с найлон.
Практически на всички растения такъв душ се отразява положително. Даже цветята с мъхести листа, за които обичайно говорят, че не търпят попадане на вода на листата (например узумбарска теменужка, някои бегонии) го понасят спокойно. Не понасят напръскване – ако по листата водата остават капки вода задълго, които попадат под слънчевите лъчи или поток от хладен въздух, могат да се получат изгаряния или гнилостни петна. Но ако цветята се оставят да изсъхнат в топлата и влажна баня- то никакви следи няма да останат и растението ще се почувства по-добре.
Правилно е всички цветя след такъв душ да се оставят в банята да подишат влажния въздух, който така им липсва в стаята. Но в никакъв случай не трябва да се оставя мокро растение на течение – това ще доведе до загиване.
Такъв топъл душ е добра профилактика срещу вредители: главният зимен враг на растенията са акарите – те не търпят влагата и се чувстват най-добре именно на растение, което стои в потока на сухия горещ въздух от радиатора или печката.
Има още едно противопоказание: не си струва да се къпят цъфнали или зацъфтяващи растения. Попадането на вода върху цветовете или цветните пъпки повечето понасят зле. Но и в този случай може просто за няколко часа да се остави цветето в банята заедно с тези, които са къпани- всички тропически растения обичат влажния въздух.
Ако топлият душ е регулярна процедура, която помага да се понесе зимата практически на всички (не трябва да се къпят само спящите сукуленти и кактуси), то много горещия душ е способ за реанимация на растения, които са почти загинали : почти са загубили корени или са напълно изядени от вредители, с окапали листа от течение или сух въздух, или ако са стресирани от прехвърлянето на ново място. В този случай растението (обезателно половин до един час преди това добре се полива) няколко минути се полива с гореща вода. Обаче трябва да се прави много внимателно: водата да не е прекалено гореща – около 50°С е добре. Ако реанимирате цвете с плътни сочни листа, температурата може да е малко по-висока.
Много горещият душ се явява стрес за растенията и помага да се пробудят скрити жизнени сили: отварят се спящите пъпки, активират се токите на растеж, започва активен растеж на корените. Безусловно такъв душ не е панацея – ако растението не иска да живее, то ще умре, с каквато и вода да го поливате. Но ако има скрити резерви – то ще оживее.
Не трябва да се злоупотребява с тази процедура, тъй като е шокова терапия за растенията, но понякога този шок може да ги спаси.

Полезната баня за всички стайни растения
7875
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
МОСВ
От 1 април ще инспектират дали са изчистени речните корита
По нареждане на премиера и земеделския министър
И горските предприятия се включват активно в снегопочистването
Доброволци от цялата страна
От 1 септември традиционното почистване из планините ще бъде в Беласица
Сакар планина
След пожара край Свиленград е забранено чистенето на пасища и мери
В Самоковско и Романско
Бракониери извършват незаконни сечи с разрешителни за почистване на растителност
Предвидени са и средства за почистване на Черно море от отпадъци
В новата морска програма се набляга на популяризиране на родните продукти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини