Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.10.2017 г.

Рак по картофите

Ракът по картофите се среща в Европа, Азия и Америка. За пръв път е установен в Австро–Унгария още през миналият век, а по –късно и в други страни от Европа. След Първата световна война с разширяване на търговските връзки и той се разпространява в много страни по света.
Гостоприемници на заболяването са видовете растения от семейство Картофови - картофи, домати, кучето грозде, беладона, физалис и други видове. Тютюнът и петунията са устойчиви.
Причинител е гъбата Synchytrium endobioticum. Болестта поразява всички части на картофеното растение без корените. По клубените се образуват едри месести израстъци с различна големина и неправилна форма. Тези образувания се наричат тумори. Гъбата се запазва в почвата. Напролет те засягат растенията, като прорастват в клетките им и образуват торбовиден израстък. След това той започва да се дели, образува многоядрени спорангии с до 200–300 зооспори. Наесен се превръщат в зимуващи спори (зиготи). Запазват се в състояние на покой в туморите на повредените растения или в почвата. Напролет се образуват зооспори, които заразяват растенията.
Най- важните фактори, които оказват влияние върху развитието на тази болест, са температурата и влажността на почвата. Развива се в райони с умерен климат, прохладно и влажно лято. Гъбата губи своята жизнеспособност по бързо в сухите райони, където температурите през лятото са над 30°С. Тя може да остане в почвата 15-18 години. Болестта се пренася и със заразена почва, полепнала по клубените на картофите, с обувките на хората и краката на добитъка, и земеделските машини. Може да бъде разпространена с поливната и дъждовната вода, оборския тор и др. При хранене на животните със заразени картофи, зимуващите спори преминават през храносмилателната им система без да бъдат повредени и запазват своята жизнеспособност 10 години.
Основен начин за разпространение на рака по картофите остава чрез заразени, болни клубени, затова е важно използването на чист посевен материал от райони, в които рака не е разпространен. В борбата срещу него има създадени устойчиви сортове а именно: Ривера, Санте, Дезире, Рикасо, Провенто. Посадъчния материал картофи задължително да бъде изследван за опасни карантинни болести в Лабораторията по картофите в Самоков или в Централната лаборатория по карантина на растенията.
Ако при прибирането на картофите забележите подобни белези, обърнете се към районните карантинни инспектори за проверяване на Вашите съмнения и Ви дадат указания за провеждане на борба.

Рак по картофите
20450
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
През пролетта тя става още по-сладка
Ябълка в земята конкурира картофите
Съоръжението се прави лесно и с подръчни средства, но събира голямо количество
Картофите, настанени в ровници, ще останат свежи до април
Доматеният молец минира и картофите
Не съхранявайте на големи купове
Ако сърцето на картофите е черно
През юни може да заложите втора реколта
След 20 февруари садете картофите
Следете за първи прояви
Мана по картофите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини