Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.10.2017 г.

Рак по картофите

Ракът по картофите се среща в Европа, Азия и Америка. За пръв път е установен в Австро–Унгария още през миналият век, а по –късно и в други страни от Европа. След Първата световна война с разширяване на търговските връзки и той се разпространява в много страни по света.
Гостоприемници на заболяването са видовете растения от семейство Картофови - картофи, домати, кучето грозде, беладона, физалис и други видове. Тютюнът и петунията са устойчиви.
Причинител е гъбата Synchytrium endobioticum. Болестта поразява всички части на картофеното растение без корените. По клубените се образуват едри месести израстъци с различна големина и неправилна форма. Тези образувания се наричат тумори. Гъбата се запазва в почвата. Напролет те засягат растенията, като прорастват в клетките им и образуват торбовиден израстък. След това той започва да се дели, образува многоядрени спорангии с до 200–300 зооспори. Наесен се превръщат в зимуващи спори (зиготи). Запазват се в състояние на покой в туморите на повредените растения или в почвата. Напролет се образуват зооспори, които заразяват растенията.
Най- важните фактори, които оказват влияние върху развитието на тази болест, са температурата и влажността на почвата. Развива се в райони с умерен климат, прохладно и влажно лято. Гъбата губи своята жизнеспособност по бързо в сухите райони, където температурите през лятото са над 30°С. Тя може да остане в почвата 15-18 години. Болестта се пренася и със заразена почва, полепнала по клубените на картофите, с обувките на хората и краката на добитъка, и земеделските машини. Може да бъде разпространена с поливната и дъждовната вода, оборския тор и др. При хранене на животните със заразени картофи, зимуващите спори преминават през храносмилателната им система без да бъдат повредени и запазват своята жизнеспособност 10 години.
Основен начин за разпространение на рака по картофите остава чрез заразени, болни клубени, затова е важно използването на чист посевен материал от райони, в които рака не е разпространен. В борбата срещу него има създадени устойчиви сортове а именно: Ривера, Санте, Дезире, Рикасо, Провенто. Посадъчния материал картофи задължително да бъде изследван за опасни карантинни болести в Лабораторията по картофите в Самоков или в Централната лаборатория по карантина на растенията.
Ако при прибирането на картофите забележите подобни белези, обърнете се към районните карантинни инспектори за проверяване на Вашите съмнения и Ви дадат указания за провеждане на борба.

Рак по картофите
20740
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
През пролетта тя става още по-сладка
Ябълка в земята конкурира картофите
Съоръжението се прави лесно и с подръчни средства, но събира голямо количество
Картофите, настанени в ровници, ще останат свежи до април
Доматеният молец минира и картофите
Не съхранявайте на големи купове
Ако сърцето на картофите е черно
През юни може да заложите втора реколта
След 20 февруари садете картофите
Следете за първи прояви
Мана по картофите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини