Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.08.2017 г.

След 20 февруари садете картофите

През юни може да заложите втора реколта

Още през май-юни може да имате ранни картофи в градината. През този период те са много търсени на пазара и за тях се получават високи цени, което не е без значение за по-едрите производители. Но има и друго – освобождават рано площта и това дава възможност за сеитба на втора култура или за още една реколта в същата година.
У нас има подходящи условия в много райони и особено по поречията на Марица, Струма, Янтра, Тунджа и другаде.

Могат да се засаждат след различни предшественици – грах, фасул, дини, фъстъци, ечемик, царевица. Не се препоръчва да се настаняват след култури от същото семейство - домати, пипер, патладжан. Ранните картофи раждат добре и когато са няколко години на едно и също място.
Най-подходящи са леките и отцедливи почви, които напролет бързо се затоплят. Мястото трябва да е добре обработено и дълбоко разрохкано. В уплътнени почви клубените трудно нарастват и се деформират.

Картофите имат високи изисквания към почвата. За ранните посеви най-добри резултати дава разложеният оборски тор, който съдържа почти всички необходими за растението макро- и микроелементи. На леките почви напролет заедно с обработката се внасят 2-5 т на декар. Глинесто песъчливите се торят през есента. Тогава се внасят също фосфорът и калият. Но е важно да се знае, че при картофите не препоръчва калиев хлорид. Азотните торове се внасят на един или на два пъти. Ако искате да вадите картофите още през май целият азот се дава при засаждането. Щом обаче планирате да получите продукция през втората половина на юни по-ефективно е 2/3 от азотните торове да се внесат, когато ги садите, а 1/3 - с първото окопаване. Може да дадете и микроелементи. По време на вегетацията са подходящи листни торове, те се комбинират без проблем с препаратите за растителна защита.
Много е важно посадъчният материал да е здрав и от чисти сортове. Да бъде свободен от вирусни и гъбни болести, картофена нематода и други патогени. Клубените да са добре узрели, здрави, без деформации и механични повреди. По тях не трябва да има петна от картофена мана, мокро или сухо гниене. Затова при покупка производителят трябва да изисква сертификат и фитосанитарен паспорт.

Дребните не стават за семе
Изключително погрешна е практиката да се използва за семе дребната фракция клубени, взети от посев за консумация. За ранното производство най-подходящи са картофи с тегло 60-80g (фракция 35-55cm). В сравнение с по-дребните – 30-50g (фракция 25-35cm) от тях се получават по-голям брой кълнове и стъбла. Само от добре сортирания по едрина посадъчен материал ще имате дружно поникнали и изравнени посеви.

Подходящите срокове
Едва, когато температурата на почвата в десетсантиметровия почвен слой достигне 6-7 о С може да засаждате картофите. За Южна България оптималните срокове са между 20 февруари и 10 март, а за Северна - между 20 март и 5 април. Всяко избързване или закъсняване се отразява зле върху развитието на растанията. При температура по-ниска от 6 о С кълновете се вкореняват по-бавно, повече време е нужно на растенията, за да поникнат.

На гъсто
Ранните картофи формират много по-дребен храст от късните и затова може да се засаждат по-гъсто. Най-подходящо е между редовете да се оставят 70 - 75cm, а вътре в реда 20 - 25cm. Така на един декар ще има 5500 - 6500 гнезда. Разбира се ще ви е необходим повече посадъчен материал – 250 – 300 kg на декар. В замяна на това пък добивите ще са по-високи. Клубените се поставят на дълбочина 8 - 12 cm. Те се нареждат в готовите бразди на 2/3 от височината им. Браздите по възможност се правят по посока изток-запад, като клубените се засаждат на южното изложение. При наклонени терени браздите се оформят напречно на наклона, за да се избегне ерозията на почвата. Клубените се поставят внимателно с кълна нагоре.

При благоприятни климатични и почвени условия картофите поникват след 15-20 дни. При влажна и студена пролет младите растения може да се забавят.

След 20 февруари садете картофите
4944
 

Последни материали
Виж
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Външно министерство с предупреждение за почиващите българи в Гърция
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
Растителните алтернативи на млеката били произведени от подизпълнител
Данон изтегля продукти от пазара в Канада след 2 смъртни случая от листериоза
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
GASC отказа скъпото соево масло от чужбина и купи 28 000 тона от местни търговци
Слънчогледовото масло поевтиня на търга в Египет
Свързани материали
Виж
ДФЗ изплати над 3 млн. лева по рибарската програма 2014-2020 г. през февруари
Сравнителна статистика за зърнените запаси
Февруарските запаси от пшеница се топят най-бързо, при слънчогледа износът не помръдва
Актуална информация от Сливенско и Варненско
Фермери се канят за по-масови протести на 7 февруари
Карта на блокираните пътища
Фермерите се вдигат на протести на 6 февруари, недоволни от държавната подкрепа
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Агростатистика
Тотално сринат износ на зърно към края на февруари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини