Начало » Новини » Страната
03.10.2017 г.

Португалска фирма търси телешко, свинско и птиче месо от България

sinor

Португалската компания Smiles Season Comercio se carnes e Frescos Lda проявява интерес към партньорство с български производители и преработватели на телешко, свинско и птиче месо, и риба, съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Фирмата е сред най-големите големите търговци и доставчици за магазини и ресторанти в Португалия. Българските производители могат да се обръщат към българското посолство в Лисабон или директно на посочения мейл на компанията: honorable.americocarvalho@gmail.com.

От агенцията припомниха, че световното производство на месо през тази година се очаква да бъде над средните количества за последните 10 г., но повишението в ЕС ще бъде под 1%. Сред основните фактори за увеличеното производство са по-ниските разходи за изхранване на животните, но евентуално поскъпване на фуражите и спад в цените може да застрашат рентабилността на сектора.

Производството на говеждо месо в България е основно от животни от млечни стада. Интерес към отглеждане на специализирани за месо породи се наблюдава едва в последните няколко години. Животните от тези породи са все още малко на брой, а кравите, декларирани с месодайно направление, са около 77 хил. през 2016 г. България е зависима от вноса на говеждо за задоволяване на нуждите на преработвателната промишленост, като вносът е основно от ЕС.

Произведеното количество говеждо месо в света ще надхвърли 70 млн. тона през 2017 г., което е с 1,33% повече спрямо предходната година, показват прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Организацията за храни и земеделие към ООН. С доста сходна прогноза — за ръст от 1,25%, е и Департаментът по земеделие на САЩ.

Свинското месо се радва на силен интерес в България. Производството в страната се характеризира с висока степен на индустриализация и вертикална интеграция. Все пак производството все още не е достатъчно за задоволяване на търсенето, особено от преработвателните предприятия. Свинското месо е категорията с най-голяма стойност във вноса на селскостопанската продукция в страната, а количествата трайно нарастват през последните години. Произходът е основно от ЕС – Испания, следвана от Франция и Германия.

Свинското месо е най-търсеното червено месо в света. Изобилният и евтин фураж през последните години, както и подобряване продуктивността на свинете-майки, допринесоха за ръст в предлагането. Всички прогнози показват ръст в производството на свинско месо с около 1,5-2 млн. тона през 2017 г. до 119 млн. тона. Според USDA, ЕС ще изнася количества, близки до миналогодишните – около 3,3 млн. тона.

Пилешкото месо в България е най-търсеното от потребителите. Това се свързва най-вече с достъпните цени, на които се предлага. Местното производство успява в голяма степен да задоволи вътрешното търсене, но присъствие на пазара има и вносна продукция на конкурентни цени. Отрасълът се характеризира с висока степен на индустриализация, което позволява висока производителност. Птичето месо е сред важните експортни ниши на българското селско стопанство. Основни партньори на България са страните от Балканския полуостров.

Очаква се глобалното производство на птиче месо да се увеличи с 2% до рекордните 110 – 115 млн., т през 2017 г., а световният експорт през 2017 г. да нарасне с две на сто на годишна база. Силното търсене и все още приемливите цени на фуражите ще насърчат ръста. Увеличението в ЕС ще бъде около 1,7 – 2%, а в основата му ще бъдат страните от Централна и Източна Европа. 

Португалска фирма търси телешко, свинско и птиче месо от България
8239
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
Камион, превозващ вносно говеждо месо е катастрофирал преди Тополовград
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Предстоящо
Асоциацията на месопреработвателите насрочва общото си събрание на 20 юни
През миналата година най-мащабно е отстъплението при свинското
Производството на птиче месо в Румъния е нараснало с над 5 на сто
Спадът през миналата година достига 4 на сто по първоначални данни
Германия сви производството на месо за седма поредна година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини