Начало » Новини » Страната
03.11.2011 г.

Белите меса в жестока конкуренция с говеждото

Европейското стадо говеда ще продължи да намалява * Свръхпроизводство на телета имаше преди настъпването на финансова криза, напомнят анализаторите на Департамента по земеделие на САЩ

ЩЕ НАРАСТВАТ НУЖДИТЕ ОТ НЕОБХОДИМИТЕ РЕСУРСИ
които са от първостепенно значение за развитието на говедовъдния сектор. Става дума за
- земя;
- фуражи;
- главоломно високи енергийни разходи;
- изоставане на цените на говеждото месо и на млякото;
- ограничена държавна подкрепа;
- намаляване на броя на дребните семейни ферми с по няколко крави.
Малките стопанства ще изчезнат и ще доминират големите клъстъри, са прогнозите на Департамента по земеделие на САЩ. Преди 3-4 години - през 2007 и 2008 г., дългосрочната
ТЕНДЕНЦИЯ НА ТРАЙНО СВИВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ГОВЕЖДО СТАДО
беше временно спряна главно в резултат на високите цени на говеждото месо и млякото. Налице бе свръхпроизводство на телета през 2007 г., а високите цени на млякото накараха земеделските производители да задържат своите млечни крави, с което се намали броят на закланите животни за месо. Но с настъпването на финансовата криза през последното тримесечие на 2008 г.

ЦЕНИТЕ НА СУРОВОТО КРАВЕ МЛЯКО РЯЗКО СЕ ПОНИЖИХА
Намалените цени в комбинация с все още относително високите цени на трупното месо доведе до увеличаване на броя на животните за клане. Но най-важният фактор, който даде тласък на земеделските производители за клане на добитъка им, бяха
ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ФУРАЖИТЕ
Така се развиха нещата във Франция, Германия, на Иберийския полуостров (Испания и Португалия), както и в новите държави членки на ЕС, припомнят в анализа си от Департамента по земеделие на САЩ.
КАКВИ СА ПРОГНОЗИТЕ
След временния връх в развитието на говедовъдството през 2008 г. за европейското стадо говеда тенденцията е към трайно свиване на сектора. Тя е резултат от увеличението на разходите за земя, храна и енергия, изоставане на цените на говеждо и на млякото, както и ограничената държавна подкрепа.
Например
ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ТЕЛЕТА Е НАМАЛЯЛО
с 1,6 на сто през 2008 г., през 2009 г. спадът е с 1,3 на сто. През 2010 г. посоката е отново надолу от 1 на сто. Най-силно проявление този процес ще има в Германия, Италия, Франция и Румъния.

В ЕС НАМАЛЯВАТ МАЛКИТЕ ФЕРМИ С НЯКОЛКО КРАВИ
и до няколко години се очаква тяхното изчезване. За сметка на това ще се разширяват най-големите и най-ефективните стопанства. Идва времето на клъстърите в говедовъдството (така се разви ситуацията преди години в Щатите, припомнят анализаторите).

В резултат на спада на цените на суровото мляко и на млечните продукти популацията от млечни крави се очаква да намалее с 1,4 на сто (прогнозата е валидна за целия ЕС), с изключение на Дания и Полша. По-ниските цени на млякото се очаква да имат отрицателен ефект върху съотношението теле/крава, а при говедата за месо загубата ще бъде по-малка вследствие на преодоляване на последиците от болестта син език.

ГОВЕЖДОТО СТАДО СЕ Е СВИЛО С 0,15%
Цената на трупното месо се поддържа на относително стабилно ниво и причината за това е ограниченото предлагане на говеждо месо от Бразилия.
Прогнозите за свиване на стадото от говеда е валидно за повечето държави членки на ЕС. Но
ИМА ДОБРИ ПРОГНОЗИ ЗА ПОЛША И ИБЕРИЙСКИЯ ПОЛУОСТРОВ
където се очаква известно възстановяване на говедовъдството. В Полша се очаква да се увеличи популацията от едър рогат добитък поради по-високата млечна квота и продължаващото търсене за износ на говеждо. В Испания и Португалия също ще има положително развитие за сектора.

ЕС ЩЕ ОТЧЕТЕ И НАМАЛЯВАНЕ НА ИЗНОСА НА ГОВЕЖДО
в резултат на финансовата криза и ветеринарните бариери, налагани заради болестта син език. През 2010 г. в ЕС спадът при говедата е от 88,9 млн. до 88,3 млн. животни и това пряко ще рефлектира в износа на говеждо месо.

СИТУАЦИЯТА С БОЛЕСТТА СИН ЕЗИК В ЕС
продължава да се развива. Различните видове на вируса на болестта син език продължават географското си разпространение в Европа. Разновидности на вируса са засечени в Обединеното кралство, Швеция и Норвегия, Унгария и цяла Испания. В Холандия, Германия и Белгия се проявяват вируси от друг тип, провокирани от ваксинация. В резулатат на мощните кампании за ваксинация, както и предишни инфекции, които засегнаха голяма част от земеделските стопанства в заразените райони, са позволили почти всички животни в страните членки на ЕС да изградят имунитет към болестта.

СПАДЪТ В ПРОИЗВОДСТВОТО НАМАЛЯВА ВЪТРЕШНИТЕ ДОСТАВКИ
за ЕС с около 280 000 т. Влияние оказа и решението от 31 януари 2008 г. Общността да наложи по-строги изисквания за проследяване на бразилския внос на говеждо месо в ЕС, което на практика забрани продажбата му. Малки повишения са отчетени и при вноса от Уругвай, Австралия, Нова Зеландия и Съединените щати.
Високите цени на говеждото месо са причина за значително
НАМАЛЯВАНЕ НА ПОТРЕБЛЕНИЕТО В ЦЕЛИЯ ЕС

Въпреки ограничената наличност на говеждо месо европейският износ е нараснал. Износителите от ЕС се възползваха от ограниченото предлагане на бразилско прясно говеждо месо за Швейцария и на увеличеното търсене на замразено говеждо месо в Русия. Очаква се по-ниското производство и ограниченият внос да засилят допълнително снабдяването с говеждо месо. Европейската хранителна и ветеринарна служба изпълнява сериозен
ОДИТ В БРАЗИЛИЯ
от януари 2009 и вече се контролират между 1300 и 1400 стопанства, които могат да произвеждат говеждо месо за пазара на ЕС. Това е обаче само една малка част от 6780-те бразилски ферми, които са били сертифицирани още през 2007 г. Затова е налице очакваното
ИЗВЕСТНО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВНОСА НА БРАЗИЛСКО ГОВЕЖДО МЕСО
на Стария континент. През последните две години доставките от Аржентина, Уругвай, Океания и Съединените щати бяха значителни, което частично компенсира по-ниските доставки от Бразилия.

НАРАСТВАЩАТА ПОПУЛЯРНОСТ НА ПТИЧЕТО МЕСО
е другият фактор, който ще конкурира и удари пазара на говеждото, като ще допринесе допълнително за неговото свиване. Статистиката отчита драстично увеличено търсене от потребителите на бели меса (птиче и заешко), в сравнение с говеждо. Ето как вкусовите и здравословни предпочитания на хората могат да повлияят негативно върху развитието на цял месен сектор, акцентират анализаторите от Департамента по земеделие на САЩ.
(По материали на Департамента по земеделие на САЩ)

Белите меса в жестока конкуренция с говеждото
5810
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини