Начало » Новини » Интервю
18.06.2019 г.

Листното подхранване през есента става все по-наложително

Валентина Петрова, търговски представител на „Лебозол България“:
Листното подхранване през есента става все по-наложително

Близо две десетилетия Земеделската кооперация „Изгрев 93“ в свищовското село Царевец организира открит Ден на пшеницата, където компании за семена, торове и препарати за растителна защита традиционно представят резултатите от своята дейност на полето. Сред често канените компании е и германската компания за листни торове и други подхранващи продукти за селското стопанство „Лебозол България“, която на полето в Царевец се представя за девети път.

Пред Синор.БГ представителят на компанията за региона Валентина Петрова представи предимствата на торовете, използвани от фермерите от есента на 2018 г. и първото полугодие на 2019 г.

- Г-жо Петкова, какъв беше изборът за подхранване на есенниците, приложен от „Лебозол България“ за реколта 2018-2019 г.?

С кооперацията в Царевец поддържаме традиционни контакти, затова и продуктите ни са ценени от стопаните.От есента на миналата година третирахме не само опитните полета, но и масовите посеви на кооперацията с нашите продукти. Преди есенната сеитба семената на пшеницата и ечемика бяха подхранени с продукта Lebosol®-Тотал Кер - съчетание от макро-, микроелементи и аминокиселини. Прилага се в доза 2 литра на един тон семена заедно с обеззаразяването. Целта е да се получи по-дружно поникване, по-добро братене, както и развитие на кореновата система и кореновите власинки. Всичко това осигури добре развит посев, необходим за спокойното презимуване на културите.

За съжаление есента беше много топла, а и сухата зима оказа негативно влияние, което се отрази върху поникването и развитието на пшениците, ечемика и рапицата. В България няма практика пшеницата да се пръска листно есента, но лично като агроном смятам, че това е много важно мероприятие. И това пролича през тази зима, когато в цялата страна развитието на културите беше забавено. Затова бих посъветвала фермерите занапред да прилагат листното торене през есента.

- Какви са предложенията на „Лебозол“ за листно подхранване при есенниците?

Препоръката ни е да се наблегне на фосфор, манган и на другите основни елементи. В това отношение продуктът на „Лебозол“ Нутрифос, който е с азот, фосфор и цинк, има изключително стимулиращо действие за братене и за есенно развитие на културите. От манган съдържащите торове най-новото предложение е Lebosol®-НитроМикс. Освен манган той съдържа мед, цинк и Аминозол®, като дозата е 200 мл на дка.

Миксът при житни култури (Lebosol®-Микс за житни СК) е подходящ със съдържанието си на микроелементи. Препоръчвам още Lebosol®-Манган-Нитрат 235, Lebosol®-Мангамино и Lebosol®-ТриMакс СК – всичките продукти са манган съдържащи елементи, които осигуряват нужните елементи за развитие и за презимуване на посевите.В резултат на това при възела на вретенето се натрупват захари и така растението добива устойчивост.

През есента на миналата година в землището на Царевец третирахме посевите листно за първи път с Lebosol®-НитроМикс – мед, манган, цинк и аминокиселини в 200 мл на дка. Така подобрихме състоянието на посевите.

След тежката зима обаче се налагаше нов подход и през пролетта прибегнахме отново до продукта Lebosol®-Тотал Кер в доза 300 мл на дка. Идеята беше максимум да подхраним братята, като стабилизираме пшеницата до следващата фаза и успяхме. Получиха се средно по 4-5 братя на стрък и като добавим добрата селекция на сортовете пшеницата видимо беше в добро състояние.

- Кога направихте последните третирания?

Това подхранване стана преди изкласяването на пшеницата, когато повторихме с Lebosol®-НитроМикс. Медта влиза за по-добър цъфтеж и за озърняване на класа, както и против белокласие. Цинкът влияе на процеса на протеините, а манганът държи по-дълго време листният апарат зелен, като подобрява азотния метаболизъм до жътва. Аминозол®-ът от своя страна пък подобрява развитието и в момента пшениците са с много здрав и зелен флагов лист. Той е последният зелен елемент, който храни класа, за да се получи добър добив.

- Кои бяха предложенията на „Лебозол“ за пролетните култури?

В това отношение продуктовата ни листа е изключително богата - с много варианти, които стопаните да избират. Целта на компанията е за всяко поле, независимо в коя част на страната се намира то, предложенията за торене на посевите да се решават индивидуално. И това е свързано с разликите в почвените условия, сортовете, които се използват, технологиите и климатичните условия. Затова и след оглед на полето ние успяваме да дадем правилната „рецепта“, така че да предотвратим недостига на определени елементи, ако той съществува.

При слънчогледа например изключително подходящи са Lebosol®-Микс за рапица и слънчоглед СК,Lebosol®-Бор и Lebosol®-Молибден. Предлагаме и варианти на NPK с микроелементи. Примерно, в никакъв случай не трябва да се мисли, че борът е решение за цяла Северна България при слънчогледа.  

- Кога беше последното подхранване на полето в Царевец?

При сеитбата през април времето беше студено и слънчогледът вървеше трудно. Затова и след поникването подхранихме с Lebosol®-НитроМикс, благодарение на който растението успя да се изтласка и да се развие нормално. Приложихме го в доза от 100 мл на дка, когато слънчогледът беше във фаза втора-трета двойка. Преди няколко дни, в началото на юни, когато растенията бяха във фаза бутонизация, подхранихме с Lebosol®-Бор в доза от 200 мл на дка.

Интервюто взе:

Екатерина Стоилова

Листното подхранване през есента става все по-наложително
19620
 

Последни материали
Виж
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
Свързани материали
Виж
Янко Борисов, продуктов мениджър на компанията за България
Новите решения на Лебозол срещу сушата
Защо есенното подхранване с микроелементи е толкова важно за зимните житни култури?
Хусейн Ахриев, управител на „Лебозол България“:
При екстремална суша разчитайте на листните торове на „Лебозол“
Есенно листно подхранване с Лебозол®
Лебозол® дава отговор на въпроса дали подхранването на семената е наистина необходимо
Третиране на семената с хранителни елементи
Лебозол®-Червено - разлага растителните остатъци на полето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини