Производството на мека пшеница във Франция през тази година е достигнало 37,8 млн. тона, или с 6% повече от средния показател за последните 5 години, обявиха от френския Национален институт за селскостопански и морски продукти (FranceAgriMer), цитирани от електронното издание ZOL.
Още по-значимо подобрение се отчита по отношение на качеството на пшеницата, особено на фона на катастрофалните показатели от миналата година. Цели 44% от тазгодишната реколта във Франция са от клас „премиум” при средно 10% за последните 10 години. Качеството на тази пшеница се характеризира с над 11,5% съдържание на протеин, над 77 килограма на хектолитър тегло и над 240 секунди число на падане по Хагберг. Към високия клас се причисляват 25% от реколтата при 26% средно за последните 5 години, като тук съдържанието на протеин е между 11 и 11,5%, при тегло над 76 килограма на хектолитър и над 220 секунди число на падане по Хагберг. Меката пшеница от среден клас през тази година е 26% от цялата реколта при 47% средно за предишните 5 години, а нейните хапактеристики включват съдържание на протеин между 10,5 и 11% и число на падане по Хагберг над 170 секунди. Едва 5% от новата реколта остават без възможност да бъде включена в нито един от трите класа, докато за предишните 5 години средният показател за нея бе 17%.