Начало » Пазари » Зърно
29.09.2017 г.

Международният съвет по зърното прогнозира рекордно предлагане на пшеница в света

Актуално, прочетете първи
Международният съвет по зърното прогнозира рекордно предлагане на пшеница в света

На 28 септември Международният съвет по зърното (IGC) оповести актуализираната си прогноза за състоянието на световния зърнен баланс през 2017/18 г.  Както и предполагаха повечето  експерти,  Съветът за пореден път  подобри виждането си  за размера на глобалната реколта и запасите от зърнени храни в света.

Според новата редакция на баланса глобалното производство на зърнени храни през 2017/18 г.  ще възлезе на 2,07 млрд. тона, в сравнение с  историческия връх от 2,13 млрд. тона регистриран  2016/17 маркетингова година и 2,01 млрд.т реколтирани предходния сезон.  Предвид натрупаните рекордни преходни запаси общото предлагане на зърнени храни в света през 2017/18 г ще е около рекордните миналогодишни стойности – 2,60 млрд. т, и с 132 млн. т повече в сравнение с  2015/16 г.

Добиви от пшеница в основните страни производителки  (в млн. т)

През 2017/18 г. се очертава категоричната победа на Русия на експортния фронт – ръст на износа на пшеница с 4 млн. т  спрямо предходния сезон, до 32,1 млн.т. При постигане на този резултат Русия убедително ще изпревари предишните лидери - Щатите и ЕС, експортният потенциал, на които през 2017/18 г. се оценява съответно на 26,5 млн. т и 28,9 млн.т (в това число 26,3 млн.т мека пшеница). 

Игор Валентович

Международният съвет по зърното прогнозира рекордно предлагане на пшеница в света
3730

Последни материали
Виж
Най-голямата изява на хранителната индустрия в Персийския залив
България се представя на изложението GULFOOD 2019 в Дубай
1 900 стопани заявиха участие по пчеларската програма за 2019 година
Готово е първото класиране на проектите за кошери
Среща със селекционери от Добруджанския институт
Мерки за привличане на млади учени в Селскостопанска академия
Свързани материали
Виж

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам