Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.09.2017 г.

Декоративни храсти за есен и зима

Когато есента прибира цветята от нашата градина, оставя ни дърветата и храстите. Радвали са ни със зеленината и цветовете си през лятото, сега ще ни радват с пъстроцветни листа. Декоративните храсти може не винаги да са аромат, но винаги са форми и багри. Затова истинската градина без тях е просто невъзможна и с настъпването на есента се питаме какво да засадим и как да го отгледаме. Ето няколко красиви чуждоземни и нашенски храста:

Хибискусът цъфти цяло лято и цяла есента
Дългият период на цъфтеж едва ли би бил негово особено достойнство, ако цветовете му не бяха така красиви – едри, обагрени в бяло, жълто, синьо-виолетово, розово,. Мнозина чуят ли хибискус, си представят единствено китайската роза в саксията до прозореца. И са прави. Но това е Hibiscus rosa sinensis. За дворната градина подходящият храст е Hibiscus syriacus. Популярен е с името си дървовидна ружа. Впрочем родът хибискус наброява някъде около 300 вида вечнозелени и листопадни дървета и храсти, както и треви, виреещи предимно в Югоизточна Азия.
Освен с прекрасните си големи цветове, хибискусът прави впечатление и с тъмнозелените си гъсто наредени, едро назъбени опадливи листа, достигащи до около 10 см. дължина. На фона на тях разположените поединично цветове изпъкват с цялата си красота. Те се появяват през юни и ги виждаме до края на есента. Много е подходящ за отглеждане като единични храсти или в група по няколко на фона на зелената морава, изглежда добре пред фасадата на къщата или край стени, алеи и пътеки. Не е придирчив към вида на почвата, но е важно тя да е рохка, отцедлива и добере обработена. Обича слънцето, но понася и умереното засенчване. За разлика от много други видове хибискус, дървовидната ружа проявява значителна студоустойчивост – издържа до минус 22 градуса, стига подобен мраз да не е продължителен.
Може да се размножава със семена, но предпочитаният начин е вегетативният – резници и отводи. Младите растения започват да цъфтят на 3-4 годишна възраст. Това е много ранен цъфтеж, като се има предвид завидната продължителност на живота на този храст – стотина години.

На сенчесто и влажно място засадете илекс
Народът му е дал различни имена – самодивски чемшир, джел, остролистник, и др.
Градинарският интерес към себе си илексът дължи на вечнозелените си красиви листа. Те са твърди, гладки, лъскави, дълги до 10 и широки до 5 см. Отгоре са тъмнозелени, а отдолу матовозелени. Особено впечатление прави интересната им форма. Периферията им е дъговидно назъбена и зъбчетата са леко бодливи. Листата покриват плътно храста, защото той е силно разклонен, а разклоненията му са къси.
Илексът цъфти с дребни бели цветове, които напомнят за себе си повече с аромата си отколкото с вида си. Затова пък дребните червени плодчета, събрани в групи, изглеждат много добре на зеления фон на листата. Те се обагрят още през юли и се запазват върху храста до сняг.
Не е много взискателен към почвата, но предпочита да е по-лека, влажна и относително богата на хранителни вещества. Чувства се добре и когато въздухът е по-влажен. Затова по-сенчестите места в дворната градина са по-подходящи за него. На височина достига до 6-7 м, но след дългогодишно развитие. Илексът нараства много бавно, но затова пък живее много дълго – няколко столетия.
Размножава се със семена, но това е изключително бавен процес (само стратификацията им продължава 2-3 години). Предпочитаният начин е чрез резници, които се вкореняват сравнително лесно.

Котинусът цъфти два пъти в годината
Декоративните му качества са безспорни. Народът ни обаче го познава повече като лековито растение и му е дал името смрадлика. Расте по сухи каменисти места, най-вече с южно изложение. Селекционерите са създали няколко градински разновидности, които с външния си вид и биологичните си особености са достойни за всяка градина, но особено за вилните места, където поливането е затруднено.
И смрадликата цъфти, но цветовете са дребни и невзрачни и погледът ги отминава, за да се спре по време на цъфтежа на дръжките на цветовете, когато те се разрастват и покриват с дълги власинки. Тези ярко обагрени в червено до лилаво-червено връхни метлици са лятната празнична дреха на котинуса и тя радва окото около 20 дни. След това декоративните достойнства на растението се поемат от листата. Те са гладки, кожести, отгоре зелени, а отдолу са синкавозелени. Красиви са през цялото лято, но през есента разкриват невероятната си хубост. Тогава се обагрят в жълто, оранжево, малиновочервено и храстът изглежда като покрит с огнен плащ. Това е второто му празнично облекло.
Котинусът не е много взискателен към почвата. Предпочита варовитите почви, но расте и на други, стига да не са кисели. Много е сухоустойчив и това го прави особено интересен за вилни градини, където поливането по една или друга причина е затруднено.

Иберисът е цвете на всички годишни времена
Това е дребен полухраст. На височина достига 30-40 сантиметра. Нараства бавно, стъблата му силно се разклоняват и разстилат. Листата му са дребни, издължени тъмнозелени, гладки и жилави, разположени нагъсто по късите стъбла. Те не окапват през зимата и това прави растението красиво през всички годишни времена. Цветната си хубост разкрива в периода април-юли. Тогава се покрива с множество дребни цветчета, събрани в къси гроздове, които постепенно се удължават. Обагрени са предимно в бяло, но има разновидности с розови и лилаво-розови цветове. Цъфтежът на отделните растения трае около месец.
Иберисът е подходящ за всяка градина, но особено голям интерес представлява за вилните дворове, където грижите за растенията не могат да бъдатвсекидневни. Това се дължи на неговата голяма сухоустойчивост. Не е взискателен към почвените условия, но предпочита варовитите и открити терени, изложени на обилно слънце.

(Илюстрации: Интернет)

Декоративни храсти за есен и зима
14727
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Напаст по иглолистните
Право на отговор
Защо е подпомогнат и бизнесът с декоративните дръвчета
Позицията на малките фермери
Последното отворено писмо от дребните фермери, адресирано до първите във властта
Чичковите червенотиквеничковчета
Дребните фермери са в пълно вцепенение от поредните „тикви” – дават 8 хил. лв. обезщетения за декоративни дръвчета
Храсти за проблемни участъци - полумрак
Вълшебните декоративни храсти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини