Начало » Хоби земеделие » Цветарство
05.09.2017 г.

Орхидеята

Прекрасното лице на Венера

Отглеждането на орхидея в къщи не е работа за лениви. Това растение изисква специални грижи, но пък дарява стопаните си с истинско вълшебство. Какви грижи и условия изисква орхидеята?
Съществува легенда, че прекрасната Венера докато се наслаждавала на любовни игри загубила обувката си. И тя се превърнала във възхитително цвете, символизиращо сексуалността. Това цвете е орхидеята. На орхидеята и до ден днешен се приписват вълшебни свойства, а от листата и семената й приготвят любовни еликсири. Като всяка красавица и тя изисква трепетно отношение и нежна грижа, затова на начинаещите препоръчваме фаленопсис – при правилни грижи той цъфти около шест месеца в годината и е много приспособим към домашните условия на отглеждане.

Засаждане
Орхидеята е епифитно растение, т.е. в естествената си среда тя расте върху друго растение, най-често върху дърво. Затова не е нужно да се засажда в почва, а в специален субстрат. Субстратът може да се купи готов, а можете и да си го приготвите сами. Вземете суха кора от бор, потопете я в кипяща вода. После я изсушете. След няколко дни повторете същото нещо. Това се прави за унищожаване на вредни насекоми и микроорганизми. Кората се нарязва на парчета с големина 1,5-2 см. Смесете я със сфагнум и парчета дървени въглени. Субстратът е готов.
Саксията за орхидеята трябва да бъде бяла или прозрачна – така няма да се нагрява от слънцето и да се прегреят корените. Задължително трябва да е пластмасова – в глинените саксии корените здраво се захващат към стените и после трудно се пресаждат. На саксията отстрани и отдолу трябва да има отвори, тъй като едно от най-важните условия за доброто самочувствие на орхидеята е добрата вентилация. Освен това в саксията така няма да застоява водата.
Саксията е готова. Сега поставете на дъното дренаж от камъчета. После допълнете саксията на ¾ със субстрата и внимателно поставете растението. В никакъв случай не натискайте корените! След полагането на корените допълваме с останалия субстрат. И запомнете- орхидеята се пресажда веднъж на 3 години, не по-често.

Светлина
Орхидеята е светлолюбиво растение. Но тя не понася яркото обедно слънце. Така, че е най-добре саксията с красавицата да бъде на западен или източен прозорец. Орхидеите обичат топлината, ето защо оптималната температура за отглеждането им е 20-25 градуса.

Поливане и торене
Орхидеята трябва да се полива на 2-3 дни през лятото, а зимата 1-2 пъти седмично. Следете почвата да е просъхнала между поливките. За поливане използвайте топла престояла вода. Не се престаравайте- честото поливане може да доведе до загниването на нежните корени. Не забравяйте за овлажняването. Всяко утро напръсквайте орхидеята с топла вода. Особено важно е това за растенията, които са близо до отоплителни уреди.
Някои стопани устройват на орхидеите си топъл душ: сложете цветето в банята и го полейте със слаба струя от душа за няколко минути. Температурата на водата трябва да е около 40 градуса. Оставете да се оттече водата и растението да се охлади. Попийте със салфетка сърцевината на растението, за да не загние. Навярно душът напомня на орхидеите за тропическите дъждове - след такава процедура те весело растат и цъфтят.
Освен от регулярно поливане, орхидеите се нуждаят и от подхранване. Ива специални торове за орхидеи. По време на растеж и цъфтеж подхранвайте веднъж седмично. През останалото време е достатъчно 1 път в месеца.
Цъфтежът – това е най-радостния момент в живота на всеки цветар. Орхидеите започват да цъфтят на възраст 1,5-2,5 години. Понякога да се чака да разцъфти орхидеята се оказва трудно. За да отвори прекрасния си цвят, на орхидеята й е нужен малък стрес. Например за това може да послужи рязка смяна на температурата - ако през нощта орхидеята е била на 18 градуса, на сутринта я преместете в по-топла стая.

Орхидеята
9639
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Нидерландия е лидер на пазара
Бизнесът с луковици на цветя в ЕС достига 100,6 милиона евро
Практика
Какво да правим с въздушните корени на орхидеите?
Орхидеите да не се поливат с лейка
Лесно е да отгледаш орхидея
Какво не знаем за орхидеите
В каква почва се пресаждат орхидеите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини