Начало » Хоби земеделие » Цветарство
09.07.2018 г.

Лесно е да отгледаш орхидея

Лесно е  да отгледаш орхидея

Орхидеите са семейство покритосеменни растения, с описани 800 рода и 25 000 вида, разпространени в хабитатите в цял свят. В България естествено разпространени са 26 рода и около 60 вида, като  част от тях са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Повечето видове орхидеи растат в тропическите и субтропически райони. 

Сред това богатство от родово и видово разнообразие, Фаленопсисът е една от най- разпространените орхидеи от около 60 вида. Наричат я „малайско цвете“ или „нощна пеперуда“ и е добила широка популярност поради изключително лесното си отглеждане. Сред любителите на цветята битува и мнението, че тези екзотични красавици се отглеждат трудно, но всъщност не е така.

Всичко, което трябва да знаем за цъфтежа на орхидеите 
1. Когато си купим неразцъфнало растение и то не бърза да цъфне, може би  е много младо. Обикновено цъфтежът настъпва между 1,5 до 3 години. Когато растенията са стимулирани и цветовете се появят по-рано, то това невинаги е добре, защото при това развитие на бързи обороти, често не могат да се възстановят след цъфтежа и загиват.
2. Саксията не бива често да се мести, защото за орхидеите това е сериозен стрес. Те не харесват и малки премествания, и реагират чувствително на положението спрямо светлината. Ако все пак е наложително някакво преместване, то трябва цветето да се ориентира към светлината в същото положение, в което е било първоначално. Не бива да се преместват и по време на поливане, особено когато се появяват цветоносите.
3. Трябва да се отделя особено внимание на корените. Както е известно, корените на орхидеята участват много активно в процеса на фотосинтеза, затова е много важно да имат достатъчно светлина. За Фаленопсиса е желателно, вместо керамични, да се използват прозрачни саксии с голям брой дренажни отвори. Не трябва да се използват контейнери с гофрирани стени, защото корените се вместват лесно в гофрите и могат  да се наранят, което ще навреди на растението.
4. Много е важно осветлението. Слънчевата светлина е фактор, който е отговорен за цъфтежа на орхидеята. Необходими са 10-12 часа осветеност на ден, а през есента и зимата, когато естествената светлина не достига е наложително допълнително осветление. В противен случай орхидеите ще забавят значително цъфтежа си.
5. Осигуряване на допустима температурна разлика от 4-10 градуса между дневни и нощни температури е желателно. Разбира се, това е трудно да се постигне целогодишно, но усилията си заслужават. Зимата, когато помещенията са затворени, трябва да се проветряват често, но и да се пазят орхидеите от силни течения.
6. Правилното поливане е друг важен фактор за цъфтежа. Цветята  трябва да се поливат след засъхване на хранителната среда, за да се избегне загниване на корените. Трудно е да се каже в какъв интервал от време, а и това не е еднозначно. В периодите на покой поливките се намаляват значително / може 1 път на месец/, а когато започнат да се появяват цветоносите и по време на цъфтеж, вече се полива  по-често – един път седмично. Листата и корените  променят цвета си – започват да посивяват и се свиват, а това показва, че имат нужда от влага. 
7. Орхидеите обичат по-влажен въздух и е желателно да се поставят съдове с вода до растенията. Може да се пръскат с пулверизатор листата и корените, когато е възможно, като се пазят цветовете и пъпките. Оптималната влажност е над 60%.
8. Правилното подхранване ще даде възможност на орхидеите за отворят цветове 2-3 пъти годишно, а понякога могат да ни радват с цветовете си целогодишно. Пазарът предлага различни течни торове за орхидеи, на които има указания за употреба. Препоръчително е да се използват такива, които съдържат фосфор и калий, с доминиращи количества на фосфор. Не е желателно подхранването само с азот, защото се развива листната маса, за сметка на цветоносенето.
9. Почистването на дръжките, засъхващите листа и корени е желателно да се извършва регулярно, като се внимава да се отстранява само засъхналата част от светоносите, а не до основи непременно, защото много често от тях излизат разклонения, които отварят цветове.
10. Понякога е наложително да „поуплашим“ малко орхидеите, защото често са изпълнени всички условия за цъфтеж, но прекаленият комфорт задържа този процес и те насочват силите си към развитие на зелена маса. Това може да се осъществи чрез намаляване на поливането или като се преместят на друго, по-студено място.

При спазване на изброените условия, можем да се радваме на обилен и продължителен цъфтеж на своите любимци

 

Лесно е  да отгледаш орхидея
72621
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Нидерландия е лидер на пазара
Бизнесът с луковици на цветя в ЕС достига 100,6 милиона евро
Практика
Какво да правим с въздушните корени на орхидеите?
Орхидеите да не се поливат с лейка
Какво не знаем за орхидеите
В каква почва се пресаждат орхидеите
Как се гледа орхидеята ванда?
Вандата се гледа в оранжерия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини