Начало » Хоби земеделие » Цветарство
09.07.2018 г.

Лесно е да отгледаш орхидея

Лесно е  да отгледаш орхидея

Орхидеите са семейство покритосеменни растения, с описани 800 рода и 25 000 вида, разпространени в хабитатите в цял свят. В България естествено разпространени са 26 рода и около 60 вида, като  част от тях са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Повечето видове орхидеи растат в тропическите и субтропически райони. 

Сред това богатство от родово и видово разнообразие, Фаленопсисът е една от най- разпространените орхидеи от около 60 вида. Наричат я „малайско цвете“ или „нощна пеперуда“ и е добила широка популярност поради изключително лесното си отглеждане. Сред любителите на цветята битува и мнението, че тези екзотични красавици се отглеждат трудно, но всъщност не е така.

Всичко, което трябва да знаем за цъфтежа на орхидеите 
1. Когато си купим неразцъфнало растение и то не бърза да цъфне, може би  е много младо. Обикновено цъфтежът настъпва между 1,5 до 3 години. Когато растенията са стимулирани и цветовете се появят по-рано, то това невинаги е добре, защото при това развитие на бързи обороти, често не могат да се възстановят след цъфтежа и загиват.
2. Саксията не бива често да се мести, защото за орхидеите това е сериозен стрес. Те не харесват и малки премествания, и реагират чувствително на положението спрямо светлината. Ако все пак е наложително някакво преместване, то трябва цветето да се ориентира към светлината в същото положение, в което е било първоначално. Не бива да се преместват и по време на поливане, особено когато се появяват цветоносите.
3. Трябва да се отделя особено внимание на корените. Както е известно, корените на орхидеята участват много активно в процеса на фотосинтеза, затова е много важно да имат достатъчно светлина. За Фаленопсиса е желателно, вместо керамични, да се използват прозрачни саксии с голям брой дренажни отвори. Не трябва да се използват контейнери с гофрирани стени, защото корените се вместват лесно в гофрите и могат  да се наранят, което ще навреди на растението.
4. Много е важно осветлението. Слънчевата светлина е фактор, който е отговорен за цъфтежа на орхидеята. Необходими са 10-12 часа осветеност на ден, а през есента и зимата, когато естествената светлина не достига е наложително допълнително осветление. В противен случай орхидеите ще забавят значително цъфтежа си.
5. Осигуряване на допустима температурна разлика от 4-10 градуса между дневни и нощни температури е желателно. Разбира се, това е трудно да се постигне целогодишно, но усилията си заслужават. Зимата, когато помещенията са затворени, трябва да се проветряват често, но и да се пазят орхидеите от силни течения.
6. Правилното поливане е друг важен фактор за цъфтежа. Цветята  трябва да се поливат след засъхване на хранителната среда, за да се избегне загниване на корените. Трудно е да се каже в какъв интервал от време, а и това не е еднозначно. В периодите на покой поливките се намаляват значително / може 1 път на месец/, а когато започнат да се появяват цветоносите и по време на цъфтеж, вече се полива  по-често – един път седмично. Листата и корените  променят цвета си – започват да посивяват и се свиват, а това показва, че имат нужда от влага. 
7. Орхидеите обичат по-влажен въздух и е желателно да се поставят съдове с вода до растенията. Може да се пръскат с пулверизатор листата и корените, когато е възможно, като се пазят цветовете и пъпките. Оптималната влажност е над 60%.
8. Правилното подхранване ще даде възможност на орхидеите за отворят цветове 2-3 пъти годишно, а понякога могат да ни радват с цветовете си целогодишно. Пазарът предлага различни течни торове за орхидеи, на които има указания за употреба. Препоръчително е да се използват такива, които съдържат фосфор и калий, с доминиращи количества на фосфор. Не е желателно подхранването само с азот, защото се развива листната маса, за сметка на цветоносенето.
9. Почистването на дръжките, засъхващите листа и корени е желателно да се извършва регулярно, като се внимава да се отстранява само засъхналата част от светоносите, а не до основи непременно, защото много често от тях излизат разклонения, които отварят цветове.
10. Понякога е наложително да „поуплашим“ малко орхидеите, защото често са изпълнени всички условия за цъфтеж, но прекаленият комфорт задържа този процес и те насочват силите си към развитие на зелена маса. Това може да се осъществи чрез намаляване на поливането или като се преместят на друго, по-студено място.

При спазване на изброените условия, можем да се радваме на обилен и продължителен цъфтеж на своите любимци

 

Лесно е  да отгледаш орхидея
68872

Последни материали
Виж
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
Свързани материали
Виж
Нидерландия е лидер на пазара
Бизнесът с луковици на цветя в ЕС достига 100,6 милиона евро
Практика
Какво да правим с въздушните корени на орхидеите?
Орхидеите да не се поливат с лейка
Какво не знаем за орхидеите
В каква почва се пресаждат орхидеите
Как се гледа орхидеята ванда?
Вандата се гледа в оранжерия
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини