Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.09.2017 г.

Сортове за новата овощна градина

При ябълката най-широко са разпространени есенно-зимните сортове

Изборът на сортове при създаване на нова овощна градина е един от най-важните въпроси. В световен мащаб са известни хиляди сортове, някои от които са открити в природата като случайни семеначета, но повечето са продукт на съзнателна селекционна дейност. У нас са познати и разпространени стотици овощни сортове и броят им непрекъснато се увеличава. Сортовете притежават различни стопански качества, характеризиращи се с едрина, външен вид, вкусови качества, родовитост, срок на зреене, съхраняемост, транспортабилност, устойчивост на болести и неприятели, годност за преработка и др. В зависимост от направлението за реализация на продукцията и преобладаващите положителни качества, трябва да се избират най-добрите сортове при създаването на овощна градина. У нас комисия от специалисти периодично обсъжда овощния сортимент и определя най-подходящите сортове за размножаване в овощните разсадници. Най-ценните сортове се определят като основни, а не малка група са посочени като допълнителни.

Броят на основните и допълнителните сортове при ябълката е около 50, при крушата, сливата, черешата и кайсията – 10-15. Определени са и най-подходящите сортове за размножение при останалите овощни видове.

Когато почвените и климатичните условия в даден район са подходящи за отглеждане на определен овощен вид, не трябва да се ограничаваме при избора на сорта, тъй като няма съществени различия по отношение изискванията на отделните сортове. Съобразно почвените условия е по-важно да се обърне внимание на подложката, върху която са присадени. При създаване на по-големи, промишлени овощни градини, сортовото разнообразие не трябва да бъде много голямо. Само при прасковата и черешата, а донякъде и при кайсията и вишната, се засаждат повече сортове, с различен срок на зреене, с оглед да се улесни прибирането и реализацията на продукцията. При избора на сортове трябва да се има предвид и опрашването. Сортовете на ябълката, крушата, черешата и бадема, а също и тези на сливата, вишната и дюлята не се самоопрашват и затова в овощните градини от тези видове, трябва да се засаждат най-малко по два сорта добри опрашители. В любителските градини сортовото разнообразие е по-голямо и особено по отношение срока на зреене.

При ябълката най-широко са разпространени есенно-зимните сортове Джонатан, групата на Червена и Златна превъзходна, Ервин Баур, Мелроуз, Муцу, Флорина, Шарден, Фуджи, Айдаред, Грени Смид, а от местните сортове – Айвания и Карастоянка. За любителите овощари заслужават внимание сортовете Жълт бел фльор, Канадска ренета, английска ренета, Бял зимен калвил, Демократ, Тетовка. От най-ранните ябълкови сортове по-широко разпространени са Виста бела, Молиз делишез, Прима.

При крушата преобладават ранните и средноранни сортове, зреенето на които започва от средата на юни до към края на август. По-широко разпространени от тях са Енисеяка, Прогрес, Юнска, Жифардова масловка, Старкримсон, Клапов любимец, Вилямова масловка, Хардиева масловка, а от есенните – Пекъмс триумф, Боскова масловка и Елдорадо. Попска, Харденпонтова масловка и Пас красан са най-широко разпространените у нас зимни сортове.

При сливата най-широко разпространен е сортът Стенлей. Размножават се още сортовете Алтанова ренклода, Изобилие, Едра зелена ренклода, Тулеу грас, Стринава, вариетети на Кюстендилската синя слива, Осоговска едра, Анна шпет, а също и няколко Чачански сортове.

Повечето от разпространените у нас кайсиеви сортове зреят от началото до към края на юли. Най-ранозрели са Кишиневска ранна и Ърли ред френч, следвани от Унгарска, Канино, Силистренска късна, Маркулещи, Ряховска късна, Силистренска компотна, Умберто. Известни са и още доста кайсиеви сортове като: Ърли ориндж, Роксана, Караскал, Модесто.

Сортовото разнообразие при прасковата е най-голямо и непрекъснато се увеличава. Едни от най-ранните десертни сортове, които зреят още през юни са: Майкрест и Спринголд. През юли зреят сортовете Кардинал, Юлска едра, Сентри, Мария Луиза, Флейвъркрест, следвани от Диксиред, Елегант лейди, Редхейвън, Редтоп, Глоухейвън, Сънкрест, Елберта и Файет. През септември, до към средата на октомври зреят сортовете Ахелой, Рио озо джем, Петричка, Съмърсет и Феъртайм. От този овощен вид заслужават внимание нектарините, а за промишлените овощни градини и сортовете за преработка.

Както в промишлените, така и в любителските овощни градини е желателно да се засаждат по-голям брой сортове череши, с различен срок на зреене. През втората половина на май, до към края на юни последователно зреят сортовете Сенека, Бигаро Моро, Бигаро брюла, Ранна черна едра, Бинг, Козерска, Ван и Гермерздровска. От началото, до към средата на юли зреят сортовете Стела, Хеделфингенска, Райнер, Ламберт, Наполеони Дроганова жълта.

При вишната у нас най-широко са разпространени самоопрашващите се сортове Хейманов рубин, М14, М15, Фанал, Рекселер, Нефрис, Келерис 14, Облачинска, Сенчеста морела и Метеор, които зреят последователно от към средата на юни, до към средата на юли.

Сортове за новата овощна градина
6940
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Свързани материали
Виж
По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура
Съчетавайки традициите с модерни технологии
Българските производители създават уникални вина за взискателни вкусове
Международната конференция за винен туризъм - IWINETC
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Хибридните домати са забравили езика на предците си, за да предупреждават за врагове
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини