Мулчирането е агротехнически прийом, който се заключава в защитно покритие на почвата между редовете на зеленчуковите и други земеделски култури със слама, сламест тор, торф, окосена трева и други растителни материали. Дебелината на мулча трябва да бъде най-много 8-10 см. Преди да се постави трябва добре да се окопае около растенията.
С мулчирането се цели:
- Да се запази влагата в почвата чрез намаляване изпаренията от нея.
- Да се подобри температурният режим на почвата.
- Да предпази почвата от образуване на кора.
- Да възпрепятства поникването на плевелни растения.
- Да активизира дейността на почвените микроорганизми.
- Да засили растежа и зреенето на плодовете.
- Да защити корените през зимата от измръзване.
- Да икономиса водата за напояване.
- Да обогати почвата с кислород.
Мулчирането е много разпространено в САЩ и страните на Западна Европа. У нас този прийом се практикува при отглеждане на зеленчуковите и цветни култури, главно за запазването им от сланите.