Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.11.2017 г.

Смокиня в стаята

Изберете плодородна почва и висока температура

Смокинята е едно от най-старите плодни растения на планетата. За нея, заедно с гроздето и маслината, се говори още в Стария завет. В Палестина и Месопотамия е била отглеждана преди 5000 години пр. н.е. За родина на смокинята се приема Средиземноморската област. От незапомнени времена се отглежда в Сирия и Афганистан. Знае се, че е пренесена от Европа в Северна Америка през 1579 г. Около 200 години по-късно тя е шлагерът в Калифорния, където с нея се провежда интензивна селекционна работа.

Оплождат се от насекомо
Кореновата система на смокинята е много мощна, гъсто разклонена. От нея излизат много издънки. Най-често растенията се оформят като високи и широко разперени храсти и рядко като дървета, които достигат 10 м височина. Листата са на дръжки, дълги над 20 см. Те са красиво длановидно насечени на 3-5 дяла, тъмнозелени, със синкав оттенък. Плодните пъпки са разположени в пазвите на листата.
Цветовете биват женски, наричани “фиги” и мъжки - наричани “капрофиги”. Мъжките произвеждат само прашец. Съплодията им не се ядат. Женските цветове са изключително дребни. Те са разположени върху вътрешната месеста част на съцветието. В едно такова цветно гнездо има стотици цветове. На върха му има малко отворче, покрито с фини косъмчета. За да се извърши тайнството по опрашването, цветове трябва да бъдат посетени през това отворче от насекомото, наречено бластофага. То живее в мъжките съплодия и при излизането от тях е покрито с прашец, който пренася върху женските цветове.
Съплодията, които се получават след опрашването са плодовете, които са крушовидни и сочни. В тях се намират дребни семенца, колкото са били оплодените цветове. В зависимост от сорта едрината им е различна, а баграта е жълтеникава, виолетово-кафява или синкава.
Смокинята не е взискателна към почвите, стига да са богати на хранителни вещества. В температурно отношение обаче проявяват склонност да се развиват и плододават изобилно в райони с мек климат. Смокинята образува много издънки. За да получите нови екземпляри отделяйте добре вкоренени издънки и ги засаждайте отделно.

В саксия
В Европа смокинята се отглежда и в саксии. Използват се слабо растящи сортове. Трябва да се осигури съд с голяма вместимост. През няколко години те се прехвърлят в по-голям. Почвената смес трябва да е богата на хранителни вещества. Съставя се от градинска почва, добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 2:1:1.
За да предизвикате разклоняване на короната, през юли прекършете връхчето на двугодишните растения. Така смокинята ще е по-ниска, с много клонки, които ще ги красят с листа и плодове. Тъй като растенията са топлолюбиви, ще трябва да внасяте саксиите в защитени от студа помещения. През лятото обаче, най-добре е те да са на открит балкон или на тераса. През ноември листата на смокинята опадат, а още в края на декември започват да се появяват новите. Интересно е да се знае, че повечето стайни сортове оформят плодовете без да е нужно оплождане.

Полезно
В смокините се съдържа смайващо богатство от различни видове захари, като преобладават фруктозата и захарозата. Най-ценно е голямото количество микроелементи, между които са йодът, калият, желязото, магнезият, натрият и други. Всичко това обяснява действието на смокините като афродизиак.
В листата също се съдържат полезни минерални вещества и фурокумарин. Затова българската народна медицина препоръчва листата да се използват против бюргер, задух, кашлица, стомашни и чревни болки. Използват се както свежи, така и преработени на сладка и мармалади.

Смокиня в стаята
14379
 

Последни материали
Виж
Износът на пшеница от общността отчита спад под 2% през миналия сезон
Вносът на слънчоглед в ЕС се срина за сметка на нерафинираното масло
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 12-18 юли 2024 година
Жегите и ниската атмосферна влажност ще тормозят развитието на културите
Жътвата на пшеницата продължава при добиви от 652 килограма
В Добричко прибраха средно 676 килограма ечемик от декар
Верижни машини на ЮЦДП правят просеки за ограничаване на стихията
Над 70 горски служители работят по овладяването на пожар в Средна гора
За обвързана подкрепа в животновъдството за Кампания 2023 са преведени близо 116 млн. лв.
За опазване на местните автохтонни породи са изплатени 5,6 млн. лева
За местните преработватели палмовото масло остава любимо с изгодните си цени
Индия увеличи вноса на слънчогледово масло до рекордно ниво
Свързани материали
Виж
Климатични промени
Дали смокиновите градини ще заменят крушовите по нашите ширини?
Опазването на смокинята от измръзване
Садиме смокиня в двора
Всяка сряда
Фермерският пазар на 15 август е посветен на смокинята
Смокиня (Ficus carica)
Kакви овошки биха вирели във вашия двор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини